ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ραμμένο» στις ανάγκες των μονοπωλίων το αντιπεριβαλλοντικό έκτρωμα

Την «αντιπαράθεση» για το άρθρο του σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών στα νησιά σχολιάζει η Οργάνωση του Κόμματος

Στο άρθρο 93 του περιβαλλοντικού εκτρώματος, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ - με το οποίο δημιουργούνται ανώνυμες εταιρείες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στα νησιά - αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, η οποία σχολιάζει παράλληλα και τη στάση όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων του νησιού, που εστιάζουν μόνο στο συγκεκριμένο άρθρο, προσπαθώντας να κρύψουν τη συμφωνία τους με το γενικότερο πνεύμα του νομοσχεδίου, που συνεχίζει το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα αυτό.

Οπως τονίζει η Οργάνωση του Κόμματος, παραθέτοντας τα όσα επικαλούνται οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ στο νησί, «όλοι οι παραπάνω αντιλαμβάνονται απόλυτα γιατί η κυβέρνηση καταργεί τους οργανισμούς των δήμων μέσω του άρθρου 93, αλλά προτιμούν να παρουσιάζουν αυτή της την πολιτική επιλογή ως απλά "λανθασμένη" και "πρόχειρη", ενώ κάθε άλλο παρά τέτοια είναι. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει σε αυτήν τη ρύθμιση για να διευκολύνει τις επενδύσεις και την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Συγκεντρώνει το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων σε έναν οργανισμό, για να μπορεί ευκολότερα να δοθεί σε κάποιο μονοπωλιακό όμιλο, με ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία. Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας παρουσιάσει ότι την "επόμενη μέρα", μετά την πανδημία δηλαδή, το συμφέρον όλων μας είναι το συμφέρον του κεφαλαίου! Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νομοθέτηση του άρθρου 93.

Οσοι συσκοτίζουν την πραγματική αιτία, το κάνουν γιατί συμφωνούν με αυτήν την πολιτική και διατυπώνουν επιμέρους διαφορές ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Οσοι εξαντλούν την κριτική τους στο ότι "δεν υπήρξε διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες", το κάνουν για να κρύψουν την ταύτισή τους με την ουσία του νομοσχεδίου».

«Αραγε έχει μεγάλη σημασία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των Επτανήσων, αν τη διαχείριση των απορριμμάτων την ιδιωτικοποιεί ο ένας ή ο άλλος οργανισμός; Εχει μεγάλη διαφορά αν η αύξηση των τελών θα γίνει από τον ΦΟΔΣΑ ή τον νέο οργανισμό που θα δημιουργηθεί; Το σημαντικό δεν είναι το όνομα, αλλά ο προσανατολισμός. Σε αυτό το πλαίσιο, δήμοι και Περιφέρεια έχουν δώσει τις εξετάσεις τους στην υλοποίηση πολιτικών που σε καμία περίπτωση δεν βάζουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος.

Και υπογραμμίζει ότι το περιβάλλον, που για την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι απλά ένα πεδίο κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, «μπορεί πραγματικά να το υπερασπιστεί μόνο ο ίδιος ο λαός, όταν αποφασίσει να πάρει ο ίδιος την εξουσία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, θέτοντας κάτω από τον δικό του σχεδιασμό και έλεγχο την οικονομία. Τότε, και μόνο τότε, θα μπορέσει πραγματικά να ζήσει σε ένα καθαρό και ανθρώπινο περιβάλλον και να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές του ανάγκες».

  • Για το ίδιο θέμα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κατά τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέδειξε τις ευθύνες της ΕΕ και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές τους και κατέθεσε την κάθετη αντίθεσή της με το σύνολο του νομοσχεδίου, με τις διατάξεις που αφαιρούν αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και με το άρθρο 93, που διαμορφώνει μία ακόμη χειρότερη κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Τυρί στη φάκα» για το λαό τα περί «διαβούλευσης» για την καύση σκουπιδιών

«Τυρί στη φάκα» για τα λαϊκά συμφέροντα χαρακτηρίζει η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ το αίτημα για τη λεγόμενη «διαβούλευση» μεταξύ της «τοπικής κοινωνίας» και του ομίλου «ΤΙΤΑΝ» για τη νέα προσπάθεια αδειοδότησης της καύσης RDF/SRF, που προβάλλεται από πλήθος στελεχών της Τοπικής Διοίκησης και αστικών κόμματων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) το τελευταίο διάστημα.

Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση του Κόμματος σημειώνει ότι «οι δηλώσεις αυτές έχουν διπλό στόχο. Από τη μία, να ξεπλυθούν όλες οι πολιτικές αμαρτίες των κομμάτων και των στελεχών τους στην Τοπική Διοίκηση, οι οποίοι νομοθέτησαν και υλοποίησαν αποφάσεις πάνω στις οποίες σήμερα "στήνεται" η προσπάθεια του "ΤΙΤΑΝ" για νέα αδειοδότηση. Από την άλλη, επιδιώκουν να αναχαιτίσουν τη λαϊκή αντίδραση με τις οξυμένες μορφές και τα αιτήματα που πρέπει να πάρει αυτή τη στιγμή, καλλιεργώντας μια σειρά ιδεολογήματα συμβιβασμού και υποταγής».

Καλεί το λαό να μην πέσει στην παγίδα υιοθετώντας ένα τέτοιο αίτημα, αλλά να σκεφτεί ότι αυτοί που εγείρουν τώρα το ζήτημα της διαβούλευσης, δεν είναι άλλοι από όσους νομοθέτησαν και υλοποιούν τις πολιτικές που ο όμιλος «ΤΙΤΑΝ» αξιοποιεί και ενσωματώνει διαχρονικά στην παραγωγή, «είναι οι ίδιοι που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών της, που στον πυρήνα τους έχουν την καύση ως "βέλτιστη διαθέσιμη τεχνική" και θεωρούν, και επίσημα, τα σκουπίδια ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ)». Ενώ σχετικά με τις «διαμαρτυρίες» των διοικήσεων των δήμων για τις «κακές» πρακτικές του ΤΙΤΑΝ, υπογραμμίζει πως «αυτές σιώπησαν διαχρονικά μπροστά σε κάθε νέα εξέλιξη που έφερνε την καύση πιο κοντά στις γειτονιές, μετέθεταν τις ευθύνες αλλού και καλλιεργούσαν την απογοήτευση και τον συμβιβασμό στον λαό της περιοχής».

Η ΤΕ του Κόμματος σημειώνει ακόμη πως «κρύβουν ότι η "διαβούλευση" μεταξύ του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων έχει γίνει εδώ και χρόνια και έχουν συμφωνήσει στην ουσία, δηλαδή στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων» και τονίζει πως «θέλουν να γίνει διαβούλευση για να κερδίσουν χρόνο με σκοπό να καταλήξουν στα δικά τους "αμοιβαία οφέλη". Για ακόμα μια φορά, οι διοικήσεις των δήμων θα εμφανιστούν στο "τραπέζι του διαλόγου" και θα παζαρέψουν με τον όμιλο τις λαϊκές ανάγκες του τόπου. Ως "καλοθελητής" και με "βαθιά συνείδηση" των προβλημάτων της περιοχής, ο όμιλος θα χαρίσει "γενναία" χορηγίες και φιλανθρωπίες για να φιμώσει τα στόματα. Αυτό γινόταν πάντα, αυτό θέλουν να γίνει και τώρα. Ο,τι δεν διεκδικούν από το κράτος, οι διοικήσεις των δήμων αυτών θα το παζαρέψουν από τον "ΤΙΤΑΝ", στο όνομα ενός "έντιμου συμβιβασμού με αμοιβαία οφέλη"».

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να ορθώσει ανάστημα και να μην επιτρέψει να πέσει στα βράχια ο αγώνας του. «Να εμπιστευτεί τη δύναμη της λαϊκής ενότητας, της κοινωνικής συμμαχίας απέναντι στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες, να μη μείνει σιωπηλός και να βάλει με τον αγώνα του σε "καραντίνα διαρκείας" τους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς».

ΤΗΝΟΣ
Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών

Από την πρόσφατη κινητοποίηση
Από την πρόσφατη κινητοποίηση
Μία ακόμα μαζική κινητοποίηση έγινε το πρωί της Δευτέρας στην Τήνο, στο δρόμο που οδηγεί στα Πράσα, με τους συγκεντρωμένους να εκφράζουν την αντίθεση των κατοίκων και φορέων του νησιού στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Η δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων κατάφερε να αποτρέψει να πέσουν τα μπετά για τη 2η βάση του αιολικού πάρκου και για άλλη μια φορά ματαίωσε τα σχέδια του επενδυτή. Δεν είναι η πρώτη κινητοποίηση που πραγματοποιείται ενάντια στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Αλλη μία τέτοια είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Φλεβάρη, με τους κατοίκους του νησιού να στήνουν ξανά μπλόκο στις μπετονιέρες, αποτρέποντας το τσιμέντωμα στα Πράσα.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τήνου καταγγέλλει την παρουσία της αστυνομικής δύναμης του νησιού και το γεγονός ότι η δημοτική αρχή απουσίαζε, αντί να στηρίξει το δίκαιο αίτημα του τηνιακού λαού.

Και αναφερόμενη στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, σημειώνει ότι «οι συνέπειες για το νησί μας και για το περιβάλλον ολόκληρης της Ελλάδας θα είναι ολέθριες με την εφαρμογή των όσων προβλέπονται» σε αυτόν, καθώς «έρχεται να αποτελειώσει τα όποια στοιχειώδη μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος στέκονταν ακόμα όρθια». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τήνου είχε καταγγείλει και στο Δημοτικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο, ενώ καλεί τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς του νησιού «σε κλιμάκωση και μαζικοποίηση των αγώνων, για την προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής μας».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά τον σ. Στέλιο Σταυρακάκη

Τον σ. Στέλιο Σταυρακάκη, που «έφυγε» σε ηλικία 90 ετών, αποχαιρετά η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του. Γεννημένος στα Ανώγεια, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, αγρότης και κτηνοτρόφος, «ήταν πάντα παρών στις κινητοποιήσεις και στους αγώνες των αγροτοκτηνοτρόφων μέχρις ότου του το επέτρεπαν οι δυνάμεις του. Πάντα πρόσχαρος και με διάθεση για χιούμορ, ήταν αγαπητός στους συγχωριανούς του», αναφέρει η Οργάνωση και συνεχίζει: «Πάντα πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του Κόμματος, δεν δίστασε ποτέ, δεν δείλιασε και δεν υποχώρησε κάτω από τις δυσκολίες που έχει ο δρόμος του αγώνα».

Συλλυπητήρια

Εφυγε «ξαφνικά» από τη ζωή το Σάββατο 2 Μάη, σε ηλικία 72 ετών, ο σ. Γιώργος Ελευθερίου. Παιδί αγροτικής οικογένειας από τη Σάμο, μεγάλωσε στο Τατόι και κατοικούσε στα Μελίσσια. Για χρόνια ήταν συνδικαλιστής με το σωματείο της «Κόκα - Κόλα», μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών, μπροστά σε όλους τους αγώνες στον κλάδο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Αγιος Γεώργιος Γκούλμπαξε και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ποδοσφαιρικού συλλόγου ΑΟ Μελισσίων. Η ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Η κηδεία του θα τελεστεί στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια, σήμερα Πέμπτη 7/5, στις 4 μ.μ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Προσφορά αλληλεγγύης στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Το Παράρτημα Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του προεδρείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή» για την ενίσχυση του έργου του αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη σωστή και ασφαλή περίθαλψη των παλαίμαχων αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ προσφέρει, ως ελάχιστη πράξη συμβολής, το ποσό των 260 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ