ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απλώνει «χείρα» επικίνδυνων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά

«Συνέχιση διαλόγου» και ΜΟΕ για το... «γκριζάρισμα» του Αιγαίου ζητάει και ο Τσαβούσογλου

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Απογοήτευση για το ότι η Αγκυρα δεν προχωρά σε συνεννοήσεις με την Αθήνα για «διευθετήσεις» με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή εξέφρασε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ρ/σ «Real».

«Δυστυχώς, είμαστε σε ένα κλίμα στο οποίο η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας. Αντιθέτως, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για εμάς ούτε για την Τουρκία ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας, έχοντας πάντα κατά νου και την ευρωατλαντική σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας. Στηλίτευσε, άλλωστε, το γεγονός ότι «γενικά η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε φιλικές, σύμμαχες και γειτονικές χώρες», εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, όπου θρέφεται βέβαια η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Επαναφέροντας δε σε αυτήν την κατεύθυνση το κάλπικο δίλημμα περί «επώδυνων συμβιβασμών ή πολεμικής αναμέτρησης» και χαρακτηρίζοντας μια ενδεχόμενη «στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία» «τεράστιο λάθος ... παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα», έβαλε ως στόχο της ελληνικής κυβέρνησης «να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς». Επιμένοντας να κινείται «πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και της ευρωπαϊκής λογικής, επί τη βάσει της ΕΕ, στην οποία ανήκουμε». Ομως, έτσι τίθενται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ανοιχτά και στο ευρωτουρκικό παζάρι.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη χάραξη ΑΟΖ με άλλες χώρες είπε: «Η χώρα μας έχει μια λογική σειρά ενεργειών, η οποία υπερβαίνει τη ζωή μιας κυβέρνησης. Μάλιστα, είναι πολιτική που ασκήθηκε επί σειρά κυβερνήσεων διαφορετικών κομμάτων». Πρόσθεσε ότι είναι σε «διαπραγματεύσεις» με Ιταλία και Αίγυπτο, «υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη στο παρελθόν, στην προηγούμενη 10ετία, οι οποίες δυστυχώς όχι μόνο δεν κατέληξαν, αλλά η Λιβύη μετά ξεγέλασε την Ελλάδα». Με την Αλβανία ακυρώθηκε μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια, «επί της οποίας πρέπει να επανέλθουμε στη συζήτηση».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλου, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε έτοιμο νομοσχέδιο για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια προς δυσμάς αλλά ότι προς ανατολάς «το θέμα είναι πιο πολύπλοκο, όχι μόνο λόγω των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά κυρίως λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργούσε αυτό στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα», ο Ν. Δένδιας συμφώνησε λέγοντας ότι στο Αιγαίο «υπήρχε η αντίληψη της ιδιαιτερότητας της διεθνούς ναυσιπλοΐας», περιγράφοντας και τις ενστάσεις που βάζουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το ΝΑΤΟ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και που «οριοθετούν» ανάμεσα στα άλλα και τις σχετικές αποφάσεις όλων διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε ότι η χώρα «επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος».

«Ρουτίνα» οι απαράδεκτες διεκδικήσεις και προκλήσεις

Την ίδια ώρα, σε δική του συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι TV100, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, έλεγε πως «στο Αιγαίο υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων Πολιτικής Αεροπορίας. Από την άλλη, υπάρχουν νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής. Θυμάστε την κρίση των Ιμίων».

Αναφερόμενος στην παρενόχληση του ελικοπτέρου του Ελληνα υπουργού Αμυνας, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως «πρόκειται για μια πρακτική ρουτίνας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και του υπουργείου Αμυνάς μας», για να φτάσει στο... διά ταύτα, το γκριζάρισμα που ζητάει η Τουρκία, λέγοντας πως «για να μειωθούν αυτού του είδους οι εντάσεις έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ του στρατού μας και της Ελλάδας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

«Ο στρατός μας και το υπουργείο μας είναι ειλικρινείς για τη συνέχιση αυτού του διαλόγου. Τελευταία στη συνομιλία που είχε ο υπουργός Αμυνάς μας με τον ομόλογό του πρότεινε τη συνέχισή του και επομένως αυτού του είδους τις εντάσεις μπορούμε να τις ξεπεράσουμε μόνο με διάλογο και με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», ανέφερε.

Απαντώντας στον Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Γεννηματάς, σημείωσε ότι «οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό "ρουτίνας". Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».

Την ίδια ώρα, σε δική του συνέντευξη στην εφημερίδα «Αϊντινλίκ» ο Τούρκος ναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ, σημείωνε πως «η Μεσόγειος δεν αρκεί σε μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Τουρκία, η Τουρκία πλέον θα βγει έξω από τα σύνορα της "Γαλάζιας Πατρίδας"», συμπληρώνοντας: «Δεν αναφέρομαι σε επεκτατική πολιτική. Η Τουρκία θα το πράξει αυτό για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε μακρινά εδάφη».

Ενώ σχολιάζοντας την ευρωενωσιακή επιχείρηση «Irene» στις ακτές της Βόρειας Αφρικής ο Γκιουρντενίζ είπε ότι «στην πραγματικότητα μπορεί να θεωρηθεί μια κίνηση ενάντια στη δημιουργία από την Τουρκία ενός γεωπολιτικού άξονα στο δυτικό άκρο της Μεσογείου». Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως «κάποια στιγμή με τις προκλήσεις της Ελλάδας, (οι Ευρωπαίοι) μπορεί να θέλουν να στριμώξουν την Τουρκία σε αυτήν την περιοχή και μάλιστα με "επιχείρηση παραπλάνησης" (false flag)... Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που βλέπω εγώ...».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Για τη «στρατηγική εδραίωση» απέναντι στα άλλα κέντρα

Μέσω τηλεδιάσκεψης (λόγω πανδημίας) πραγματοποιήθηκε χτες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, περιοχής ζωτικής σημασίας για την ΕΕ, στο φόντο και του ανταγωνισμού με δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Η Δήλωση του Ζάγκρεμπ, στην οποία κατέληξε, επαναλαμβάνει την «αμέριστη στήριξη της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», οι δε αρχηγοί των κρατών αυτών τη δέσμευσή τους «στην ευρωπαϊκή προοπτική ως σταθερή στρατηγική επιλογή τους».

Εκτενείς αναφορές γίνονται στην πανδημία, με την ΕΕ να τονίζει ότι κινητοποίησε δέσμη μέτρων που υπερβαίνουν τα 3,3 δισ. ευρώ υπέρ των Δυτικών Βαλκανίων, «θυμίζοντας» με νόημα πως αυτή «υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά οποιουδήποτε άλλου εταίρου προς την περιοχή» και «αξίζει να τύχει γενικής αναγνώρισης».

Μήνυμα στέλνεται άλλωστε και με την αναφορά ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία «για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και άλλων υβριδικών δραστηριοτήτων, που προέρχονται κυρίως από φορείς τρίτων κρατών, τα οποία επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής».

Στη Δήλωση γίνεται ακόμα λόγος για «αμοιβαία συμφέροντα» σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και ασφάλειας, ενώ η ΕΕ αναλαμβάνει τη δέσμευση «να στηρίξει τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της περιοχής», με την υπογράμμιση - στο πλαίσιο και των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ για τους όρους της «διεύρυνσης» - πως «η αύξηση της βοήθειας της ΕΕ θα συνδεθεί με απτή πρόοδο όσον αφορά το κράτος δικαίου και τις κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Αναφορά γίνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών ως «παράδειγμα προς μίμηση» για την προώθηση των βρώμικων σχεδιασμών, ενώ υποδεικνύεται η «εξεύρεση οριστικών και δεσμευτικών λύσεων σε διμερείς διαφορές».

Σε ό,τι αφορά την καπιταλιστική κρίση που θα πυροδοτήσει η πανδημία, η ΕΕ την παρουσιάζει ως «ευκαιρία» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνοντας ότι «μπορεί να συντελέσει στο να γίνει η περιοχή ελκυστικότερη για επενδύσεις», «μεταξύ άλλων και μέσω του Περιφερειακού Οικονομικού Χώρου (ΠΟΧ)». Προσθέτει ότι η Κομισιόν θα υποβάλει «ένα άρτιο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή, με στόχο την τόνωση των οικονομιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, ώστε να συνδεθούν καλύτερα τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και με την ΕΕ» και «να μετασχηματιστούν σε λειτουργούσες οικονομίες της αγοράς, που θα είναι σε θέση να συνδεθούν πλήρως με την ενιαία αγορά της ΕΕ». Στη κατεύθυνση αυτή τονίζει πως «εξέχοντα ρόλο θα πρέπει να έχουν η σύνδεση της περιοχής με τις φιλοδοξίες της ΕΕ που σχετίζονται με το κλίμα, η προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και η ενίσχυση της συνδεσιμότητας σε όλες τις διαστάσεις της: Στις Μεταφορές, στην Ενέργεια, στον ψηφιακό τομέα και μεταξύ προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του Τουρισμού και του Πολιτισμού».

Τέλος, η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για τη συμβολή των Δυτικών Βαλκανίων στις αποστολές και τις επιχειρήσεις της, δηλώνοντας πως αναμένει περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ).

Στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη «να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» και, αναδεικνύοντας τη στρατηγική ταύτιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων και σε αυτό το θέμα, έκανε ειδική αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων το 2003 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ). «Αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας (σ.σ. βλέπε της αστικής της τάξης) η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε.

Σε ειδική αναφορά του στη Β. Μακεδονία, κάλεσε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας «να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών», την οποία ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον πασχίζει για την πιστή εφαρμογή της η ΝΔ.

Για την Αλβανία, αναγνώρισε «πρόοδο» στην πορεία της προς την ΕΕ, προειδοποίησε ωστόσο ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που προηγείται των Συνόδων Κορυφής, συμμετείχε και παρενέβη ο Αλ. Τσίπρας. Υπερασπίστηκε με τη σειρά του την πολιτική της κυβέρνησής του για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, με «εμβληματική» τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, που «ξεκλείδωσε την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και κατ' επέκταση της Αλβανίας, συμβάλλοντας έτσι και στην αναθέρμανση των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας».

Συμφωνία με το Ισραήλ για UAV

Συμφωνία για την ενοικίαση «αρκετών» Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) «IAI Heron», για τη φύλαξη, όπως λέγεται, των ελληνικών συνόρων, ανακοινώθηκε χτες πως υπέγραψαν τα υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ.

Θυμίζουμε ότι το Δεκέμβρη, στη Βουλή, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μίλησε για πρόγραμμα απόκτησης τριών στοιχείων UAV από τις ΗΠΑ «με στρατηγικές - εποπτικές δυνατότητες από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Λιβύη», συμπληρώνοντας ότι είχε ήδη προκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, ως ξεχωριστό υποπρόγραμμα, η απόκτηση δύο ακόμα UAV, ισραηλινής κατασκευής.

Η ενοικίασή τους θα γίνει με το σύστημα leasing για τρία χρόνια και μετά το πέρας των τριών ετών υπάρχει η δυνατότητα αγοράς τους. Το εν λόγω UAV έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών σε απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων από τη βάση του, ενώ με βεβαιότητα θα αξιοποιηθεί για τον έλεγχο εκτεταμένων θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο και των αντίστοιχων ΝΑΤΟικών αποστολών, για να δίνει εικόνα για την κίνηση πλοίων και αεροσκαφών αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ