ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΒΑΛΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Μνημείο αντικομμουνισμού και παραχάραξης της Ιστορίας

Με ένα κοινό άρθρο - μνημείο αντικομμουνισμού και παραχάραξης της Ιστορίας, οι αντιδραστικοί Πρόεδροι των τριών Βαλτικών χωρών, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, προκαλούν ανήμερα της 75ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με μπροστάρη τη Σοβιετική Ενώση και τους κομμουνιστές, με την ανάπτυξη μεγάλων εθνικοαπελευθρωτικών κινημάτων.

Οι τρεις αστοί πολιτικοί αναμασούν για άλλη μια φορά τα περί ολοκληρωτισμού και την ανιστόρητη εξίσωση του ναζισμού - φασισμού, που είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλισμού, με τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό και ειδικά με την ΕΣΣΔ, που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα για τη συντριβή του ναζισμού με πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς. Αυτή η συκοφαντία είναι και η επίσημη προπαγάνδα της ΕΕ.

Στην αρχή του κειμένου δηλώνουν ότι υποτίθεται «τιμούν τη θυσία όλων των θυμάτων και των συμμαχικών στρατιωτών που νίκησαν το ναζιστικό καθεστώς στις 8 Μάη 1945, απελευθερώνοντας έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες από την κατοχή και τερματίζοντας τη φρίκη του Ολοκαυτώματος». Στη συνέχεια, αφού εκθειάζουν το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ ως «ιδρυτικούς πυλώνες της νέας Ευρώπης», χύνουν το δηλητήριό τους περί «σοβιετικής κατοχής» και λένε ότι «το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν συνεπάγεται ελευθερία στα έθνη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αντ' αυτού, ένα ολοκληρωτικό καθεστώς αντικαταστάθηκε από ένα άλλο, όταν τα κράτη της Βαλτικής ενσωματώθηκαν βάναυσα στη Σοβιετική Ενωση».

Μάλιστα, μετά από αυτήν τη θλιβερή παραχάραξη της Ιστορίας, επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο και αποδίδουν ...«προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας» σε όσους αναγνωρίζουν τη μεγάλη συνεισφορά της ΕΣΣΔ στη συντριβή του φασισμού. Πάντως, για τους εργαζόμενους λαούς της Βαλτικής, τα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, στο πλαίσιο της απόφασής τους να ενταχθούν στην ΕΣΣΔ κόντρα στις αντιδραστικές αστικές δυνάμεις, σήμαναν πραγματική πρόοδο, που δεν μπορεί να ξεχαστεί. Οσο και αν το επιδιώκουν οι απόγονοι των συνεργατών των ναζιστικών λεγεώνων των SS, που στηρίζουν τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, η ιστορική μνήμη δεν σβήνει.

ΙΝΔΙΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα σε χημικό εργοστάσιο της LG

Τη ζωή τους έχασαν τουλάχιστον 11 άτομα, ενώ πάνω από 1.000 χρειάστηκε να πάνε σε νοσοκομείο

Τραγικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι στην περιοχή γύρω από εργοστάσιο χημικών
Τραγικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι στην περιοχή γύρω από εργοστάσιο χημικών
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τουλάχιστον 11 άτομα - μεταξύ των οποίων και ένα 6χρονο κορίτσι - έχασαν τη ζωή τους χτες στην Ινδία, μετά από διαρροή χημικού αερίου σε εργοστάσιο της εταιρείας «LG Polymers», στην περιοχή Βισαχαπάτναμ, στο νοτιοανατολικό κρατίδιο Αντρα Πραντές. Το εργοστάσιο ήταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας, ωστόσο εκεί υπήρχαν πολύ επικίνδυνα χημικά και θα έπρεπε να ληφθούν αυξημένα ασφαλείας.

Η διαρροή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ξεκίνησε λίγο πριν τις 3.30 τα ξημερώματα. Το αέριο - πιθανολογείται ότι ήταν στυρένιο - που είχε αποθηκευτεί πρόσφατα εκεί, απελευθερώθηκε σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων, επηρεάζοντας τουλάχιστον 5 χωριά της περιοχής. Αργότερα έγινε γνωστό ότι τελικά πάνω από 1.000 άτομα χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.

Το εργοστάσιο ανήκει στον νοτιοκορεατικό κολοσσό LG και βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη Βισαχαπάτναμ, όπου μια μεγαλούπολη και τα προάστιά της αριθμούν συνολικό πληθυσμό 5 εκατομμυρίων. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε ήταν τέτοια, που αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε προκληθεί φωτιά. Ενα από τα θύματα - ένας 19χρονος φοιτητής - σκοτώθηκε όταν έπεσε από τον 2ο όροφο του σπιτιού, αφού «τυφλώθηκε» από το «σύννεφο» του αερίου, ενώ άλλο θύμα σκοτώθηκε πέφτοντας σε πηγάδι κατά την προσπάθεια απομάκρυνσής του.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, από τη μεριά της LG εκπρόσωποί της αρκούνταν να δηλώνουν ότι ...επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι θα παρασχεθούν φροντίδες στα θύματα το ταχύτερο δυνατό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο 53χρονος πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, Μουστάφα αλ Καζίμι, έγινε ο πρώτος εντολοδόχος πρωθυπουργός μετά από πέντε μήνες που κατάφερε να πάρει την έγκριση της πλειοψηφίας της Βουλής για το μεγαλύτερο μέρος της νέας κυβέρνησης. Δεν εγκρίθηκαν προς το παρόν οι υποψήφιοι πέντε υπουργείων, μεταξύ τους του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Πετρελαίου. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο συνεχάρη τον Καζίμι και τον κάλεσε να συνεργαστούν «για την ευημερία και ασφάλεια του ιρακινού λαού», τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράκ, ώστε να παρατείνει την ηλεκτροδότησή του από το Ιράν για ένα τρίμηνο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Νέο μονοπώλιο στο χώρο των τηλεπικοινωνιών δημιουργεί η συμφωνία συγχώνευσης της εταιρείας - παρόχου σύνδεσης στο διαδίκτυο, «Virgin Media» (θυγατρικής της αγγλο-ολλανδο-αμερικανικής «Liberty Global»), και της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Ο2 (θυγατρικής της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Telefonica»).

ΛΙΒΥΗ
«Ειδικοί» του ΟΗΕ βλέπουν μόνο Ρώσους μισθοφόρους

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εξαμελής επιτροπή «ανεξάρτητων» ειδικών που έχει διοριστεί από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για την τήρηση (ή καλύτερα παραβίαση...) του διεθνούς εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη διέκρινε κυρίως... Ρώσους ή Σύρους μισθοφόρους που έχουν στρατολογηθεί από ρωσικές εταιρείες «ασφαλείας» για λογαριασμό του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Αντίθετα, οι «ανεξάρτητοι» ειδικοί δεν μπόρεσαν, κατά περίεργο τρόπο, να δουν τη δράση εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτικών «συμβούλων» και των χιλιάδων Σύρων τουρκόφιλων μισθοφόρων που έχουν προσληφθεί από την κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σάρατζ.

Η εξαμελής επιτροπή, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (επί Προέδρου Ομπάμα) Ντίνα Μπαντάουι και ο επί περίπου 30 χρόνια αξιωματούχος του βρετανικού στρατού Αντριαν Γουίλκισον, σε νέα έκθεση που επικαλείται το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» διαπίστωσε κυρίως τη δράση «800 έως 1.200» ενόπλων και ειδικών τεχνικών συμβούλων που δουλεύουν για λογαριασμό των ρωσικών εταιρειών «Wagner», «Rossiskie System Bezopasnosti Group», «Moran Security Group» και «Schit Security Group». Επικαλούμενοι «ανοιχτές πηγές» οι δήθεν ανεξάρτητοι ειδικοί ανέφεραν πως στο πλευρό κυρίως του αρχηγού του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», Χαλίφα Χάφταρ, δρουν αρκετές χιλιάδες Σύροι μισθοφόροι, εκ των οποίων οι πρώτοι φέρεται πως στρατολογήθηκαν από το «Συριακό Εθνικό Κόμμα Νεολαίας» με μισθό περίπου 1.500 δολάρια. Ανέφεραν επίσης πως εντόπισαν τις πρώτες πληροφορίες για τη δράση Ρώσων μισθοφόρων από την εταιρεία «Wagner» στη Λιβύη τον Οκτώβρη του 2018. Αντίθετα, κάνουν τα στραβά μάτια στους χιλιάδες μισθοφόρους (πολλοί τζιχαντιστές που έφυγαν από τη Συρία) που πολεμούν στο πλευρό του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, ο οποίος είχε υπογράψει πέρσι το πολύκροτο «σύμφωνο ασφαλείας» με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Νωρίτερα και ενώ παραμένουν ασίγαστες οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των Φ. Σάρατζ και Χ. Χάφταρ, πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης «The New Arab» ανέφεραν ότι το Μαρόκο απέρριψε πρόταση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να προσφέρει υποστήριξη στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Πέθανε ο αγωνιστής Ι. Γκοκτσέκ

Πέθανε χτες στην εντατική, όπου νοσηλευόταν, ο Τούρκος αγωνιστής Ιμπραΐμ Γκοκτσέκ, δυο 24ωρα αφότου διέκοψε την απεργία πείνας που πραγματοποιούσε επί 323 μέρες. Είναι το δεύτερο μέλος του λαϊκού μουσικού συγκροτήματος «Γκρουπ Γιορούμ» που πεθαίνει (είχε προηγηθεί η μουσικός Χελίν Μπολέκ, στις αρχές Απρίλη, μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας) διεκδικώντας να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον τους και να μπορούν να δίνουν συναυλίες. Ο Γκοκτσέκ είχε σταματήσει την απεργία πείνας γιατί, μετά την ανάπτυξη ενός μεγάλου κινήματος εντός και εκτός Τουρκίας, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να ξαναδίνει συναυλίες.

Ωστόσο η κατάσταση της υγείας του αγωνιστή ήταν πολύ κλονισμένη. Μεταφέρθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή.

Την ίδια ώρα, άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι, που είναι στη φυλακή με κατηγορίες όπως ότι το συγκρότημα «Γκρουπ Γιορούμ» έχει «σχέσεις με την τρομοκρατία», συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει τις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, που με την ανοχή έως και ενθάρρυνση από ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους οι οποίοι αγωνίζονται για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους.

ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι αμερικανο-ρωσικές αντιπαραθέσεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή παραμένουν οξύτατες. Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρουν σοβαρά επεισόδια με εμπλοκή αμερικανικών και ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Συρία πάνω από το FIR Λευκωσίας.

Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, την τελευταία βδομάδα του Απρίλη καταγράφηκε εντός του FIR Λευκωσίας, στα όρια με το FIR της Δαμασκού, διαδικασία αναχαίτισης δύο αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών όπως αυτά που βρίσκονται στη βάση της Σούδας, από ρωσικά μαχητικά τύπου «S-35» που απογειώθηκαν από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια της Συρίας.

Το ίδιο διάστημα στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, για πρώτη φορά μετά από βδομάδες, Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί έκαναν κοινή περιπολία σε «ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» με διαδρομή 15 χλμ. έως την πόλη Εριχ. Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν δύο οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-82A και ένα τεθωρακισμένο όχημα τύπου Tigr, ενώ η περιπολία έγινε υπό την παρακολούθηση ρωσικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών.

Επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν

Σε αυτό το κλίμα, χτες πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας. Ο Αμερικανός ηγέτης, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως αδημονεί να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του για συνομιλίες που θα επιδιώξουν την αποφυγή μιας νέας δαπανηρής κούρσας εξοπλισμών στο μέλλον βάζοντας στο κάδρο της διαπραγμάτευσης και την Κίνα.

  • Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται για τις 19 Ιούλη οι βουλευτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 20 Μάη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ