ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το βλέμμα στους μεγαλοξενοδόχους τα επόμενα βήματα σε εστίαση, μετακινήσεις, τουρισμό

INTIME NEWS

Τα επόμενα βήματα στην άρση περιορισμών στην εστίαση, στις μετακινήσεις και τον τουρισμό εξετάζει η κυβέρνηση, με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τα όσα μάλιστα ανακοινώνει ξεπερνάνε τα όρια της πρόκλησης, αφού την ίδια ώρα που «κουνάει το δάχτυλο» στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, στους οποίους και μεταθέτει την ευθύνη «για το όποιο πισωγύρισμα» και επικαλείται την πανδημία για να βάλει στην «καραντίνα» μια σειρά από δικαιώματα, αποφασίζει μέτρα που... εξαιρούν από τους περιορισμούς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επιβεβαιώνεται έτσι ξανά πως όπως και κατά τη διάρκεια του «lockdown», έτσι και τώρα με το σταδιακό άνοιγμα, οι όποιες αποφάσεις παίρνονται όχι με βάση το κριτήριο της προστασίας της υγείας του λαού, αλλά με βάση τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και συνολικά τις «ανάγκες» και προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας στο «Star» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος των χώρων εστίασης νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό για 1η Ιούνη, με την αιτιολογία να μην παρατηρούνται φαινόμενα συγχρωτισμού πολιτών σε πλατείες, παραλίες κ.λπ., ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως ενδέχεται να «ανοίξουν» νωρίτερα μεγάλα νησιά όπως Κέρκυρα, Ρόδος, με το βλέμμα στον τουρισμό.

Ο δε αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε χτες ότι από τις 18 Μάη ξεκινούν οι μετακινήσεις όχι μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη. Τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μετακίνηση γενικά στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μάη κι έπειτα.

Ηδη από προχτές, έχει επιτραπεί η μετακίνηση στα νησιά σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και σε εργαζόμενους, ενώ, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, από 18 Μάη θα μπορούν να μεταβούν σε όλα τα νησιά εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, με μια απλή βεβαίωση του εργοδότη.

«Αγωνιώδης» επιστολή στην Κομισιόν

Πιο χαρακτηριστικές είναι οι προτάσεις για τον τουρισμό που απέστειλε χτες η κυβέρνηση στην Κομισιόν, με εμφανή αγωνία «να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται» για τους μεγαλοξενοδόχους.

Σε αυτές ζητάει από την Κομισιόν «οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα ταξίδια (...) να στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να αποθαρρύνουν τον τουρισμό», και η σχετική συζήτηση για τους όρους να ξεκινήσει άμεσα με στόχο «το άνοιγμα των ταξιδιών μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν».

Ως προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού ζητάει οι ταξιδιώτες να εξετάζονται είτε για τον κορονοϊό είτε για αντισώματα τρεις μέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι, ακόμη και εναλλακτικά, να μην απαιτούνται τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών (...) που έχουν δείξει σαφή και επίμονα στοιχεία ότι η κατάσταση του COVID-19 είναι υπό έλεγχο», ορισμός - λάστιχο που σηκώνει κάθε είδους ερμηνείες, ανάλογα κατά πού φυσάνε τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Επιμένει ακόμα ότι «για να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός και ο κίνδυνος μόλυνσης, δεν θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να απαιτούνται δοκιμές στα αεροδρόμια». Παράλληλα, κατά την επιστροφή στο κράτος προέλευσης, η κυβέρνηση ζητά να μην υπάρχουν «καραντίνες ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις», που θα αποθάρρυναν δυνητικούς ταξιδιώτες από το να επιλέξουν διακοπές στην Ελλάδα.

Μάλιστα, με βασική έγνοια και για τη χασούρα των αερομεταφορέων η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι «όλα τα καθίσματα ενός αεροσκάφους μπορούν να γεμίσουν με επιβάτες, εάν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής χρήσης μάσκας. Δεν θα υπάρχει υποχρεωτική απαίτηση να διατηρείται άδειο το μεσαίο κάθισμα, καθώς αυτό θα καθιστούσε τις πτήσεις μη οικονομικές με αμφισβητήσιμα οφέλη για την υγεία»! Ο ένας πάνω στον άλλο δηλαδή, για να μη χάσουν οι αεροπορικές εταιρείες ούτε σεντ, με το αμίμητο «επιχείρημα» πως τα περιβόητα «μέτρα αποστασιοποίησης»... δεν έχουν αποτελέσματα μέσα στα αεροπλάνα.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν εξάλλου μια σειρά από υποχρεώσεις για το κράτος προορισμού, όπως π.χ. δεσμεύσεις ότι το κράτος - μέλος προσφέρει διαμονή και κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, όπου απαιτείται για ταξιδιώτες της ΕΕ, μαζί και μπόλικη «ατομική ευθύνη» του ταξιδιώτη, που θα ενημερώνεται κατά την άφιξη για τα σχετικά πρωτόκολλα.

Ταυτόχρονα, βάζει από το παράθυρο ένα γενικευμένο υγειονομικό φακέλωμα, τονίζοντας ότι «η ΕΕ θα πρέπει να προβλέψει την ανάπτυξη μιας κοινής εργαλειοθήκης για διαλειτουργικές εφαρμογές εθελοντικής ανίχνευσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με ισχυρή τήρηση της ιδιωτικής ζωής και ασφαλή αποθήκευση πληροφοριών, σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR» (ο διαβόητος ευρωενωσιακός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων).

Παράλληλα, η κυβέρνηση ζητά την υποστήριξη των «διαδικασιών δοκιμών (σ.σ. τεστ) σε όλα τα κράτη - μέλη με την υποστήριξη της κοινοτικής χρηματοδότησης», όπως και την «εκταμίευση των απαραίτητων κεφαλαίων, την κινητοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής του απαραίτητου εξοπλισμού δοκιμών, την αύξηση της ικανότητας και του προσωπικού των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης», αποδεικνύοντας ότι ακόμα και τα «μπαλώματα» των μεγάλων και μόνιμων κενών στη δημόσια Υγεία δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες αλλά γίνονται με γνώμονα το πώς θα διασφαλιστεί ποικιλότροπα η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαδοχικά πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων

Ανοιχτή παρέμενε μέχρι και χτες η ατζέντα της μεθαυριανής τηλε-συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, με φόντο τα αντιλαϊκά παζάρια και τις κόντρες γύρω από τους όρους και την τελική διαμόρφωση των μηχανισμών διάσωσης και στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μεταξύ άλλων, προωθείται για συζήτηση η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη συγκρότηση πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων, μέσω του οποίου επεκτείνονται κατά 200 δισ. ευρώ οι γραμμές χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους με ενδιάμεσο κρίκο της συγκεκριμένης διαδικασίας τους τραπεζικούς ομίλους του κάθε κράτους - μέλους, που με τη σειρά τους θα έχουν τον έλεγχο των κριτηρίων «βιωσιμότητας» και της κερδοφορίας κατανέμοντας και τα σχετικά κονδύλια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στις 19 Μάη συνεδριάζει το Ecofin (υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών της ΕΕ), όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα SURE.

Μέσα στις επόμενες μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις νέες προτάσεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα με βάση και την προσπάθεια διαμόρφωσης συμβιβαστικής πρότασης. Μεταξύ άλλων, ένα τμήμα του προγράμματος με τα 100 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδοθεί στις κυβερνήσεις με τη μορφή δανείων και τα υπόλοιπα με τη μορφή επιχορηγήσεων, όπως έχουν ζητήσει κυρίως τα πιο υπερχρεωμένα κράτη - μέλη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, σχετικά με το πρόγραμμα του μηχανισμού σε κοινή συνέντευξη σε ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων σημείωσε ότι και τα 19 κράτη της Ευρωζώνης θα μπορούν να λάβουν μία πιστωτική γραμμή ύψους 2% του ΑΕΠ τους με μηδενικό επιτόκιο («με βάση τις σημερινές συνθήκες της αγοράς»), εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, καθώς όλοι θεωρούνται ότι έχουν «βιώσιμο» κρατικό χρέος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρατικό χρέος της Ελλάδας είναι «διαχειρίσιμο», παρά την αύξηση που θα σημειώσει λόγω των μέτρων, αφού περισσότερο από το 50% είναι έναντι του ESM, δηλαδή με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Εκτίμησε πάντως πως δεν θα ζητήσουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης στήριξη από τον ESM και δεν θα τη χρησιμοποιήσουν όλοι όσοι ζητήσουν, εκτιμώντας ότι θα χρησιμοποιηθεί περίπου το ένα τρίτο των προβλεπόμενων κεφαλαίων, δηλαδή 80 δισ. ευρώ.

Στον αφρό τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, παρά και το «ανάχωμα» των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια αλλά και τη χαλάρωση και τις διευκολύνσεις προς τους τραπεζικούς ομίλους της Ευρωζώνης, τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις προβλέψεις, επανέρχονται σε ρότα διόγκωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's», μετά την πρόσφατη αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους υποβάθμισε και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε «σταθερές» από «θετικές» προηγουμένως, ενώ ταυτόχρονα διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Η «Moody's» εκτιμά την πτώση του ΑΕΠ για το 2020 στο 5% και ρυθμό ανάκαμψης 4% το 2021, ενώ η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

  • Στο μεταξύ, την ανανέωση της θητείας του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, πρότεινε χτες η κυβέρνηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό

Σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις προχωρούν Συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.

Το Σάββατο 16/5, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία σε μεγάλα ξενοδοχεία θα παραχωρήσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου. Με σύνθημα «Τα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα είμαστε εμείς», τα σωματεία θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο και τα μέτρα που σκοπεύουν να πάρουν για να μην ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες των επιλογών της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας.

Στην Κρήτη

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό οργανώνουν Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στην Κρήτη. Με αφορμή τις καταληκτικές ημερομηνίες για την επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων, οι Επιτροπές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και καλούν τα κλαδικά Σωματεία να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Εστιατορίων και Μαγείρων Νομού Χανίων και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων καλούν την Παρασκευή 15/5 σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων, ενώ η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρεθύμνου καλεί σε συγκέντρωση στις 25/5, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Να επαναπροσληφθούν οι εποχικοί και οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το αργότερο μέχρι τις προβλεπόμενες καταληκτικές ημερομηνίες. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μίας μέρας, εργολαβικοί κ.λπ.), στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των ΣΣΕ κοκ

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις του εργατοπατερισμού κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την ανάπτυξη αγώνων στον κλάδο. Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, το ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων όχι μόνο απορρίπτει το αίτημα της Επιτροπής να πραγματοποιήσει ανοιχτή συνεδρίαση για ενημέρωση των εργαζομένων και αγωνιστική πρωτοβουλία, αλλά «ο συνάδελφος μέλος του Σωματείου που έκανε τη σχετική επικοινωνία πήρε ως απάντηση την απειλή για τη διαγραφή του από το Σωματείο μας, για προειδοποίηση μήνυσης και κλήση προς απολογία!». Επιπλέον, το ΔΣ του Σωματείου εξέδωσε ανακοίνωση για «αρχή κινητοποιήσεων» ...χωρίς να ανακοινώσει κινητοποιήσεις!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ