ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών και το Ιράν στο επίκεντρο

Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις Πομπέο (αριστερά) και Νετανιάχου (δεξιά)
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις Πομπέο (αριστερά) και Νετανιάχου (δεξιά)
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επί οκτώμισι ώρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνάντησε χτες, κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, σημαντικούς αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και των μυστικών υπηρεσιών. Η ατζέντα των συναντήσεων του Πομπέο με τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον κυβερνητικό εταίρο του, Μπένι Γκαντς (από το «Γαλάζιο και Λευκό» μπλοκ, που αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας), είχε ως επίκεντρο την προσάρτηση του 30% της κατεχόμενης παλαιστινιακής Δυτικής Οχθης από 1η Ιούλη, ενώ συζητήθηκαν και θέματα όπως η διμερής συνεργασία για την αντιμετώπιση του Ιράν, σημαντικού ανταγωνιστή στην περιοχή, και η πανδημία. Δεν έλειψαν οι «ενστάσεις» των ΗΠΑ και οι πιέσεις τους για περιορισμό των στενών σχέσεων που έχει συνάψει το Ισραήλ με την Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Ο Πομπέο στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η επίσκεψή του συνέπεσε με τη δεύτερη επέτειο μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια κατηγόρησε το Ιράν ότι συνεχίζει να «υποθάλπει τον τρόμο ακόμα και στη διάρκεια αυτής της πανδημίας», ισχυριζόμενος πως οι Ιρανοί ηγέτες χρησιμοποιούν «τους πόρους του καθεστώτος των Αγιατολάχ για να υποθάλψουν τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, κι αυτό ενώ ο ιρανικός λαός υποφέρει πάρα πολύ, κάτι που λέει πολλά για την ψυχή αυτών που διοικούν τη χώρα».

Νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Israel Hayom», ανέφερε πως είναι «απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης» η επικείμενη προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, βόρειων ακτών της Νεκράς Θάλασσας και εβραϊκών εποικισμών και περιοχών της υπόλοιπης Δυτικής Οχθης, επισημαίνοντας ωστόσο ως «πλαίσιο» το «όραμα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ειρήνη». Το χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ λεπτομερές», εφαρμόσιμο και «το πιο ρεαλιστικό ειρηνευτικό σχέδιο» που παρουσιάστηκε ποτέ, δίνοντας τη δυνατότητα για μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος. Κάλεσε μάλιστα την παλαιστινιακή ηγεσία να άρει τις αντιρρήσεις της και να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την ισραηλινή ηγεσία. Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις των ΗΠΑ για τις στενότερες σχέσεις Ισραήλ και Κίνας (καθώς τη διαχείριση του μεγάλου λιμανιού της Χάιφα έχει αναλάβει κινέζικη εταιρεία), εξέφρασε την «κατανόηση» της Ουάσιγκτον για τις «ευκαιρίες που προσφέρει» η συνεργασία αυτή, προειδοποιώντας όμως ότι «συνοδεύεται από ρίσκα».

Στη συνέχεια ο Πομπέο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κνέσετ και επικείμενο νέο υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς. Ο Γκαντς τόνισε πως συζήτησαν για «περιφερειακές εξελίξεις», το «ειρηνευτικό σχέδιο» Τραμπ και τις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη σταθερή υποστήριξη που δίνουν στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων και «στην κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Ακολούθησαν συναντήσεις του Πομπέο με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ), Γιόσι Κοέν.

Δολοφονία 15χρονου Παλαιστίνιου

Ωρες πριν από την άφιξη Πομπέο στο Τελ Αβίβ, Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν νέα έφοδο στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Φάουαρ της Χεβρώνας, ανοίγοντας εν ψυχρώ πυρ στον αέρα για να διαλύσουν πλήθος νεαρών Παλαιστινίων που διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία τους. Μία από τις σφαίρες χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι έναν 15χρονο, ενώ άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν. Η κηδεία του εφήβου μετατράπηκε σε συλλαλητήριο κατά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιπαράθεση με τα Εμιράτα για τη Λιβύη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις εντεινόμενες γεωπολιτικές κόντρες στο κάδρο των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Λιβύη αντανακλούν οι νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τον ανταγωνιστικό απέναντι στα τουρκικά συμφέροντα ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τα ΗΑΕ, που τάσσονται στο πλευρό του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, πως «φέρνουν το χάος» σε Λιβύη και Υεμένη μέσω των επεμβάσεων που πραγματοποιούν στις χώρες αυτές. «Εάν ρωτάτε ποιος αποσταθεροποιεί την περιοχή, σας λέμε το Αμπου Ντάμπι δίχως κανέναν δισταγμό», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου στο τουρκικό δίκτυο «Akit TV», θεωρώντας προφανώς «σταθεροποιητικές» τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού και των περίπου 8.500 Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων που έχουν μεταφερθεί στην Τρίπολη και στα περίχωρά της ώστε να διατηρήσουν στην εξουσία την κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.

Αφορμή για την ενόχληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών είχε δώσει η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΑΕ, Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας, με την οποία καταδίκαζαν την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, υπερασπιζόμενοι επί της ουσίας επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών ενώσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΟΗΕ
Πιθανό ρωσικό βέτο αν οι ΗΠΑ κινηθούν κατά του Ιράν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Γελοίο» χαρακτήρισε χτες ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι παραμένουν «συμβαλλόμενο μέρος» στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (μολονότι αποχώρησαν μονομερώς δύο χρόνια πριν), ώστε να μπορούν τον προσεχή Οκτώβρη να εμποδίσουν την άρση του διεθνούς εμπάργκο συμβατικών όπλων έναντι του Ιράν.

Ο Νεμπένζια εξήγησε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν κανένα δικαίωμα να πυροδοτήσουν» την επαναφορά των κυρώσεων που προβλέπει η συμφωνία σε ισχύ, υπονοώντας πως η Μόσχα μπορεί να ασκήσει βέτο σε περίπτωση που επιχειρήσουν κάτι τέτοιο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Η ισχύς του διεθνούς εμπάργκο όπλων στο Ιράν τυπικά εκπνέει τον Οκτώβρη. Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χρειάζονται εννιά ψήφοι και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη - μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας από την Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Σοβαρές κατηγορίες έναντι της Ρωσίας για κυβερνοεπίθεση στη γερμανική Βουλή το 2015, εξαπέλυσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας χτες στη Βουλή μετά τα αποτελέσματα της έρευνας του ομοσπονδιακού γενικού εισαγγελέα. Η Μέρκελ έκανε λόγο για «σκληρά αποδεικτικά στοιχεία» για ρωσική συμμετοχή και μίλησε για «αποτρόπαιη» διαδικασία.

«Παίρνω αυτά τα πράγματα πολύ σοβαρά γιατί πιστεύω ότι η έρευνα έχει γίνει πολύ σωστά», είπε και πρόσθεσε: «Μπορώ να πω ειλικρινά: Με πονάει». Επίσης, μίλησε για μια στρατηγική «υβριδικού πολέμου» από τη Ρωσία, η οποία περιελάμβανε «αποπροσανατολισμό» και «παραποίηση γεγονότων».

Η καγκελάριος είπε ότι ήθελε να συνεχίσει να προσπαθεί για καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, αλλά εκτίμησε ότι έχει διαταραχθεί μια «αξιόπιστη συνεργασία». Οταν ρωτήθηκε για πιθανές συνέπειες κατά της Ρωσίας, η Αγκ. Μέρκελ αναφέρθηκε στο «δικαίωμα» της κυβέρνησής της να απαντά με «μέτρα» και κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών της Γερμανίας έχει στοιχεία για έναν «χάκερ», τον Ντμίτρι Μπάντιν, που φέρεται να εργαζόταν για τις Μυστικές Υπηρεσίες της Ρωσίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε χτες ο Πολ Μάναφορτ, ο 71χρονος πρώην επιτελάρχης του προεκλογικού επιτελείου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλος προεκλογικών εκστρατειών πολλών άλλων Ρεπουμπλικάνων Προέδρων. Είχε καταδικαστεί σε επταετή κάθειρξη μεταξύ άλλων για τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και της τραπεζικής απάτης. Απελευθερώθηκε από τη φυλακή για λόγους υγείας, καθώς θεωρήθηκε πως κινδύνευε από την πανδημία Covid-19.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκατρείς στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, στη διάρκεια εφόδου ένοπλης οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Συνεργασία για την Ανάπτυξη του Κονγκό» (CODECO).

Ανακάλυψη σε σπήλαιο της Βουλγαρίας

Ενα δόντι και τέσσερα άλλα οστά από προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens) ανακάλυψαν επιστήμονες στο σπήλαιο Μπάχο Κίρο της Βουλγαρίας. Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας «Μαξ Πλανκ» της Λειψίας έκανε δύο σχετικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά «Nature» και «Nature Ecology & Evolution», όπου αναφέρουν ότι απέσπασαν DNA από τα αρχαία απομεινάρια και υπολόγισαν την ηλικία τους, και η ραδιοχρονολόγηση έδειξε ότι είναι ηλικίας 43.650 έως 46.940 ετών.

Οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως διάφορα λίθινα εργαλεία (μερικά κοφτερά σαν λεπίδες), κρεμαστά και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα από δόντια αρκούδας και οστά άλλων ζώων, τα οποία μοιάζουν με εκείνα που έχουν βρεθεί σε μέρη όπου έζησαν Νεάντερταλ. Παλιότερα, τέτοια ευρήματα είχαν θεωρηθεί μόνο έργο Νεάντερταλ, ενώ τώρα θεωρούνται και δημιούργημα του Homo sapiens. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι - προερχόμενοι από την Αφρική - πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου επεκτάθηκαν στη Βαλκανική πριν από 45.000 χρόνια, συναντήθηκαν με τους αυτόχθονες Νεάντερταλ και αλληλοεπηρεάστηκαν πολιτισμικά, προτού τελικά τους αντικαταστήσουν με ή χωρίς βία, μια διαδικασία που εκτιμάται ότι έλαβε χώρα πριν από 39.000 έως 50.000 χρόνια.

Γίνεται λόγος για «την αρχαιότερη ένδειξη Homo sapiens της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου στην Ευρώπη». Ωστόσο εύρημα κρανίου στη Μάνη, που υπήρχε από το 1970 αλλά τον Ιούλη του 2019 ερευνήθηκε με σύγχρονα μέσα, χρονολογήθηκε από Ελληνες και ξένους ερευνητές ότι έχει ηλικία τουλάχιστον 210.000 χρόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ