ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση στις 20 Μάη ενάντια στους σχεδιασμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Τη μέρα που αποσφραγίζονται οι προσφορές για τη νέα χωματερή στη Φυλή

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Σε κινητοποίηση στα γραφεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τα οποία βρίσκονται στην οδό Αντερσεν 6, στο Νέο Ψυχικό, καλούν την Τετάρτη 20 Μάη, στις 9 το πρωί, οι Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, με κύριο αίτημα να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Σημειώνεται ότι για εκείνη τη μέρα έχει προγραμματιστεί η αποσφράγιση των προσφορών του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Στην κινητοποίηση καλεί και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

«Δεν θα το επιτρέψουμε, θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους», υπογραμμίζουν οι Συντονιστικές Επιτροπές και καλούν τον λαό της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας «στο πόδι», για να μπλοκαριστούν τα απαράδεκτα σχέδια.

Οι Συντονιστικές Επιτροπές απαιτούν να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή και να κλείσει τώρα ο υπάρχων ΧΥΤΑ. Επίσης «να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή». Λένε «όχι στο νέο έγκλημα για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό», όπως και σε λατομεία της Αττικής (Μουσαμά, Μελετάνι, «ΤΙΤΑΝ», Σταμέλου και Κυριακού).

Απαιτούν ακόμα να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ, στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στις σκέψεις για καύση των απορριμμάτων. «ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος», αναφέρεται στο κάλεσμα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Στα συμπτώματα του Covid-19 δεν περιλαμβάνεται η αμνησία»

Ο λαός δεν ξεχνά τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων

«Στα συμπτώματα του Covid-19 δεν περιλαμβάνεται η αμνησία», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας το κάλεσμα - πρόκληση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην κινητοποίηση σωματείων και φορέων την Τετάρτη 20 Μάη ενάντια στην κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

«Οσο και να προσπαθούν να εκφράσουν τη δήθεν "αντίθεσή" τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής της ΝΔ, οι βρωμιές τους δεν καλύπτονται (μια που μιλάμε για σκουπίδια)! Αποτυπώνονται στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που όλοι μαζί ψήφισαν (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Τζήμερος)», υπογραμμίζει η ΤΕ Δυτικών Συνοικιών.

Αναφέρει συγκεκριμένα για τα «έργα και τις ημέρες» του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και το τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, σημειώνοντας πως «ο λαός της Δυτικής Αθήνας δεν ξεχνά ότι:

-- Η περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κα Δούρου εκλέχτηκε με τη δέσμευση να κλείσει η χωματερή στη Φυλή. Και όχι μόνο δεν την έκλεισε, αλλά επί της θητείας της την επέκτεινε κιόλας.

-- Η περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κα Δούρου έκανε παράδοση - παραλαβή στην περιφερειακή αρχή της ΝΔ μέσα στο κατακαλόκαιρο και αποφάσισαν μαζί και αντάμα στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

-- Με τις ψήφους της παράταξής τους και του Τζήμερου η διοίκηση Πατούλη επικύρωσε αυτήν την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

-- Από κοινού πάλι, ψήφισαν την έναρξη της "δοκιμαστικής" λειτουργίας της χωματερής στο Γραμματικό σε μια περιοχή φυσικού κάλλους, δίπλα στο ρέμα.

-- Επί της κυβέρνησής τους προχωρούσε η καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ στον Βόλο.

-- Στην ψήφιση του νέου εγκληματικού νόμου για το περιβάλλον που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στην πανδημία, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κρυφτεί με την αποχή και να μην πάρει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία, φανερώνοντας τις δεσμεύσεις του.

Καλούμε το λαό της Δυτικής Αθήνας να συνεχίσει την πάλη του ενάντια στα αντιλαϊκά τους σχέδια, στη διαχείριση των απορριμμάτων που μας γεμίζει καρκίνο για τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων».

Τιμούν την 9η Μάη και προσφέρουν στο ΚΚΕ

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στα Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα της Αττικής και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Αττικής της ΚΝΕ, τιμώντας την 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, κατάφεραν να συγκεντρώσουν από μέλη και φίλους το ποσό των 5.150 ευρώ και το προσφέρουν στο Κόμμα.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Η 9η Μάη θα τιμάται πάντοτε ως η μέρα που ο Κόκκινος Στρατός τσάκισε το ναζιστικό τέρας. Είναι μέρα τιμής στα εκατομμύρια των νεκρών που έπεσαν στη μάχη για το τσάκισμα του ναζισμού, αλλά είναι και μέρα μνήμης των λαών όλου του κόσμου, που μας διδάσκει πίστη στη δύναμή τους.

Πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού, που όταν το πάρουν απόφαση μπορούν "να σπάσουν δεσμά και αλυσίδες", να παλέψουν για έναν καλύτερο κόσμο, για μια άλλη κοινωνία, μια κοινωνία στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων...

Προσπαθούν πολύ, είναι η αλήθεια, να ξαναγράψουν την Ιστορία, να σβήσουν από τις μνήμες των λαών τον πραγματικό νικητή, τον Κόκκινο Στρατό και τους εκατομμύρια κομμουνιστές και αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους.

Με αιχμή του δόρατος την επίσημη πολιτική της ΕΕ σχετικά με την εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από τα επιτελεία της, τις κυβερνήσεις, αλλά και δυνάμεις στα ελληνικά πανεπιστήμια (καθηγητές, παρατάξεις) ώστε να παρουσιαστεί αυτή η μέρα ως "Μέρα της Ευρώπης", μέρα γενικά και αόριστα της ειρήνης στη Γηραιά Ηπειρο.

Δεν θα τους περάσει!

Η μέρα αυτή θα υπενθυμίζει για πάντα ότι το καθοριστικό χτύπημα στο τέρας του ναζισμού το έδωσε η ΕΣΣΔ, η οποία έδωσε στο βωμό της ελευθερίας πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς, την ίδια ώρα που τα μη φασιστικά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Αγγλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, όχι μόνο δεν αντιμετώπιζαν τον φασιστικό άξονα, αλλά ίσα ίσα τον ωθούσαν ενάντια στην ΕΣΣΔ.

Τους δηλώνουμε πως η νέα γενιά φοιτητών, οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε οι αναμνήσεις και τα διδάγματα της 9ης Μάη να μείνουν ζωντανά, να γίνουν δύναμη και κουράγιο για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και τιμής στη μέρα αυτή, στα εκατομμύρια που έδωσαν τη ζωή τους για να συντριβεί ο φασισμός, προσφέρουμε στο Κόμμα μας, μέσω των Οργανώσεων του ΚΚΕ σε ΑΕΙ & ΕΚ και των Οργανώσεων ΑΕΙ της ΚΝΕ, το ποσό των 5.150 ευρώ».

Επίσκεψη του Θ. Παφίλη στην ΕΑΒ

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στο Σχηματάρι θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 15 Μάη στις 9 π.μ. ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή τις νέες περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζομένων που ανακοίνωσε η διοίκηση με εντολή του υπουργείου Οικονομικών και κατά τη διάρκειά της ο Θανάσης Παφίλης θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση και το επιχειρησιακό σωματείο, ενώ θα πραγματοποιήσει και ομιλία στους εργαζομένους.

ΚΟΒ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η συγκέντρωση στην Πειραϊκή

Οι ΚΟΒ δήμου Πειραιά του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση - πικετοφορία σήμερα, Πέμπτη 14 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στο χώρο του «Σταυρού», στην Πειραϊκή, ενάντια στα έργα επέκτασης της κρουαζιέρας που γίνονται στην περιοχή της Πειραϊκής από τον ΟΛΠ.

ΚΟΒ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη με αφορμή τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία

Σύσκεψη - συζήτηση με νέους μηχανικούς με αφορμή τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία πραγματοποιεί η ΚΟΒ Μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 15 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (Βελισσαρίου 5).

Η εκδήλωση έχει τίτλο: «Μας καταστρέφουν τη γη και τη ζωή, το σύστημά τους θέλει ανατροπή». Θα μιλήσουν ο Βασίλης Μπαλτίκας, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, υποψήφιος διδάκτορας - πολιτικός μηχανικός και ο Δημήτρης Αναστασιάδης, στέλεχος του ΚΚΕ, πολιτικός μηχανικός.

Η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ZOOM στο link: https://us04web.zoom.us/j/76729476277

ΠΕΡΑΜΑ
Νέα κινητοποίηση αύριο ενάντια στη δημιουργία χωματερής

Με νέα συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί μπροστά στο δημαρχείο, κάτοικοι και φορείς της εργατούπολης του Περάματος δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις ενάντια στη μετατροπή του παλιού νεκροταφείου σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Πρόκειται για την υλοποίηση, από τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που ψήφισε η ΝΔ πριν από λίγες μέρες. Η έκταση, για την οποία είναι στο πόδι ο λαός του Περάματος εδώ και μέρες, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ αποτελεί τον τελευταίο ελεύθερο χώρο της πόλης ο οποίος σημειωτέον είναι χαρακτηρισμένος για πράσινο και αναψυχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ