ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιμένει στην αναμετάδοση του μαθήματος από τις σχολικές τάξεις

Την επιμονή της κυβέρνησης να επιβάλει την ηλεκτρονική αναμετάδοση των μαθημάτων μέσα από τις σχολικές τάξεις για μαθητές που δεν μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές (νοσούν, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κ.λπ.) επιβεβαίωσε χτες η υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή. Η Ν. Κεραμέως είπε χαρακτηριστικά ότι «η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μας δικαίωσε. Είπε ότι η διαδικασία είναι νόμιμη. Είπε ότι υπήρξε διαβούλευση και ότι ενσωματώθηκαν παρατηρήσεις. Δεν κάνουμε βήμα πίσω». Οσο για τις έντονες αντιδράσεις που προειδοποιούν για το επικίνδυνο της ρύθμισης, που η κυβέρνηση ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες σε άσχετο νομοσχέδιο την περασμένη Παρασκευή, η υπουργός τις χαρακτήρισε «συνδικαλιστικά και μικροπολιτικά συμφέροντα»!

Προκλητικά, η υπουργός επικαλέστηκε την υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνήσει για τους μαθητές οι οποίοι δεν μπορούν να είναι στην αίθουσα, όταν τόσο καιρό η τηλεκπαίδευση προχωρά με ρυθμούς χελώνας και καμιά μέριμνα της κυβέρνησης δεν υπήρξε για την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αυτή. Αν η κυβέρνηση εξασφάλιζε έστω και τώρα την ισότιμη σύγχρονη ή ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, θα μπορούσε πραγματικά να εξασφαλίσει να μη χάσουν το μάθημα οι μαθητές ευάλωτων ομάδων, αντί να επιλέγει να μετατρέψει το σχολικό μάθημα σε τηλε-ριάλιτι.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί την Τρίτη τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και ακολούθησε ανακοίνωση της Αρχής που νομιμοποιεί τη ρύθμιση ως μέτρο «κατ' εξαίρεση σε περίπτωση επιδημικής νόσου». Η Αρχή αρκέστηκε μόνο να αναγνωρίσει ότι «η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στην τάξη».

Το υπουργείο Παιδείας παραπέμπει σε Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων. Σχετικά με αυτό η Αρχή Προστασίας λέει ότι «η εφαρμογή της διάταξης εξαρτάται από τη διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου των σχεδιαζόμενων πράξεων» και ότι εάν μετά από αυτή εκτιμηθεί ότι η επεξεργασία θα προκαλούσε υψηλό κίνδυνο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, τότε ο υπεύθυνος επεξεργασίας (βλέπε υπουργείο Παιδείας) οφείλει να ζητήσει τη γνώμη της Αρχής. Με άλλα λόγια, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, η Αρχή δίνει στο υπουργείο «το μαχαίρι και το πεπόνι» για να προχωρήσει.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ζητά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες των εκπαιδευτικών

Τη διασφάλιση της υγείας των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, όπου σημειώνει:

«Με δύο αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών καθορίζονται μεταξύ άλλων οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου ένας δημόσιος υπάλληλος να λάβει άδεια ειδικού σκοπού για λόγους υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, με τη ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/12-3-2020 απόφαση καθορίζεται ότι "Υπάλληλοι του Δημοσίου που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του αρ. 5 της ΠΝΠ και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, στην περίπτωση που είναι τοποθετημένοι σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, πρέπει με ευθύνη του αρμοδίου για τα θέματα ανθρώπινου δυναμικού του φορέα προϊσταμένου να διατίθενται εκτάκτως σε υπηρεσίες back office, ήτοι να ασκούν καθήκοντα για τα οποία δεν απαιτείται η καθημερινή επαφή με κοινό, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση σχετικής απόφασης, καθώς σκοπός είναι η προστασία της υγείας των υπαλλήλων λόγω ανωτέρας βίας".

Στη ΔΙΔΑΔ/Φ.69/110/οικ.8189/ 20-3-2020 αναφέρεται: "Η ειδική αυτή άδεια απουσίας των υπαλλήλων που υπάγονται στις προαναφερόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19 κατά τις ισχύουσες διατάξεις χορηγείται υποχρεωτικά".

Είναι σαφές λοιπόν ότι γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των ομάδων αυξημένου κινδύνου, στις οποίες χορηγείται ειδική άδεια απουσίας, και των ευπαθών ομάδων, οι οποίες διατίθενται εκτάκτως σε υπηρεσίες back office.

Στον τομέα της Εκπαίδευσης, μολονότι οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου λαμβάνουν την υποχρεωτική άδεια απουσίας, οι συνάδελφοί τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν είναι δυνατόν να παράσχουν υπηρεσία back office που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, ακριβώς λόγω της φύσης της εργασίας τους. Αντιθέτως, έρχονται σε καθημερινή επαφή με μαθητές, με προφανείς κινδύνους για την υγεία τους.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι ο κλάδος των εκπαιδευτικών, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής αδιοριστίας κατά την τελευταία δεκαετία, είναι γερασμένος και άρα με αυξημένες πιθανότητες να υπάρχει κάποιο σοβαρό νόσημα στους ίδιους ή στο στενό τους οικογενειακό περιβάλλον. Χαρακτηριστικά και μόνο αναφέρουμε ότι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το 20% των εκπαιδευτικών είναι άνω των 60 ετών, με προφανείς κινδύνους για την υγεία τους».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να λάβει μέτρα για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία τους.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Προβληματισμοί και Προοπτικές για την Τηλεκπαίδευση»

Η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 17 Μάη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Προβληματισμοί και Προοπτικές για την Τηλεκπαίδευση».

Η εκδήλωση απευθύνεται στο Διδακτικό Προσωπικό των Ιδρυμάτων, που αυτή την περίοδο καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού εξαμήνου και τη διεξαγωγή της εξεταστικής, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Επίσης απευθύνεται στους φοιτητές, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει με τις σπουδές και το εξάμηνο.

Ομιλητές θα είναι:

Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, μέλος της ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Μέχρι και την έναρξη της εκδήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποστείλουν τις ερωτήσεις τους στο thlekpaideysh@gmail.com

Προβλέπεται η δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα 30 λεπτά πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, για την αποφυγή υπερφόρτωσής της. Το link της εκδήλωσης: https://us02web.zoom.us/j/85962897946

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Σήμερα Πέμπτη:

Η ΟΒ Γεωπονίας της ΤΟ ΔΙΠΑΕ διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση στις 5 μ.μ. με θέμα: «Ο αγροτοδιατροφικός τομέας και οι επισιτιστικές δυνατότητες της Ελλάδας». Θα μιλήσει ο Γιώργος Παπαχρήστος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΟΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Το link: https://us04web.zoom.us/j/6550949872

Η ΟΒ ΣΕΥΠ του ΔΙΠΑΕ διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Η γυναικεία ανισοτιμία σήμερα, πλευρές που αφορούν τη νέα γυναίκα. Παλεύουμε μαζί για μόρφωση, δουλειά, δημιουργική ζωή». Θα μιλήσει η Γεωργία Τριανταφύλλου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Το link: https://us04web.zoom.us/j/75327722233

  • Αύριο Παρασκευή:

Η Μαθητική ΟΒ Λιτοχώρου διοργανώνει ιστορικό περίπατο στα μνημεία του Λιτοχώρου, στις 12 μ., στο πλαίσιο του travel vlog της KNE.

Η ΟΒ ΣΔΟ Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ., με θέμα: «Κορονοϊός: Αφορμή ή αιτία της οικονομικής κρίσης;». Θα μιλήσει η Αγγέλα Τσιάτσιου, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη χρήση του κωδικού: ckf7cls

  • Το Σάββατο 16/5:

Οι Οργανώσεις ΑΕΙ Ρόδου, Λέσβου και Σάμου διοργανώνουν διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισότητα. Η αντίληψη του ΚΚΕ», με ομιλήτρια την Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., μέσω zoom (https://bit.ly/3d5Z47k ID: 711 1948 5641 Password: 1G3pay).

Οι ΟΒ Πολυτεχνείου Βόλου και ΣΤΕΦ - Τεχνολογίας Λάρισας διοργανώνουν στις 7 μ.μ. εκδήλωση με θέμα: «Τηλεργασία και τηλεκπαίδευση: Εργαλεία στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών μας ή της κερδοφορίας των λίγων;» με ομιλητή τον Γιάννη Παντελίδη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη χρήση του κωδικού: e5hsegk

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Γερμανία διοργανώνουν στις 6 μ.μ. διαδικτυακή παρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της KNE, με τίτλο «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το Σοσιαλισμό». Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Συμμετοχές και πληροφορίες στο: ekdilwseis_germania@yahoo.com.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ