Πέμπτη 14 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιμένει στην αναμετάδοση του μαθήματος από τις σχολικές τάξεις

Την επιμονή της κυβέρνησης να επιβάλει την ηλεκτρονική αναμετάδοση των μαθημάτων μέσα από τις σχολικές τάξεις για μαθητές που δεν μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές (νοσούν, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κ.λπ.) επιβεβαίωσε χτες η υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή. Η Ν. Κεραμέως είπε χαρακτηριστικά ότι «η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μας δικαίωσε. Είπε ότι η διαδικασία είναι νόμιμη. Είπε ότι υπήρξε διαβούλευση και ότι ενσωματώθηκαν παρατηρήσεις. Δεν κάνουμε βήμα πίσω». Οσο για τις έντονες αντιδράσεις που προειδοποιούν για το επικίνδυνο της ρύθμισης, που η κυβέρνηση ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες σε άσχετο νομοσχέδιο την περασμένη Παρασκευή, η υπουργός τις χαρακτήρισε «συνδικαλιστικά και μικροπολιτικά συμφέροντα»!

Προκλητικά, η υπουργός επικαλέστηκε την υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνήσει για τους μαθητές οι οποίοι δεν μπορούν να είναι στην αίθουσα, όταν τόσο καιρό η τηλεκπαίδευση προχωρά με ρυθμούς χελώνας και καμιά μέριμνα της κυβέρνησης δεν υπήρξε για την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αυτή. Αν η κυβέρνηση εξασφάλιζε έστω και τώρα την ισότιμη σύγχρονη ή ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, θα μπορούσε πραγματικά να εξασφαλίσει να μη χάσουν το μάθημα οι μαθητές ευάλωτων ομάδων, αντί να επιλέγει να μετατρέψει το σχολικό μάθημα σε τηλε-ριάλιτι.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί την Τρίτη τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και ακολούθησε ανακοίνωση της Αρχής που νομιμοποιεί τη ρύθμιση ως μέτρο «κατ' εξαίρεση σε περίπτωση επιδημικής νόσου». Η Αρχή αρκέστηκε μόνο να αναγνωρίσει ότι «η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στην τάξη».

Το υπουργείο Παιδείας παραπέμπει σε Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων. Σχετικά με αυτό η Αρχή Προστασίας λέει ότι «η εφαρμογή της διάταξης εξαρτάται από τη διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου των σχεδιαζόμενων πράξεων» και ότι εάν μετά από αυτή εκτιμηθεί ότι η επεξεργασία θα προκαλούσε υψηλό κίνδυνο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, τότε ο υπεύθυνος επεξεργασίας (βλέπε υπουργείο Παιδείας) οφείλει να ζητήσει τη γνώμη της Αρχής. Με άλλα λόγια, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, η Αρχή δίνει στο υπουργείο «το μαχαίρι και το πεπόνι» για να προχωρήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ