ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Πιο πολλά και πιο γρήγορα» στους «πράσινους» επιχειρηματικούς ομίλους η στρατηγική της ΕΕ

Την αύξηση των κονδυλίων, από 7,5 σε 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα στηρίξουν τους σκοπούς του λεγόμενου «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης», το οποίο στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής της ΕΕ για την «πράσινη οικονομία», αναλαμβάνει να «αμβλύνει» τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις σε περιφέρειες που θα πληγούν από την περιβόητη απολιγνιτοποίηση αλλά και να ενισχύσει παραπέρα τις «πράσινες» μπίζνες των μονοπωλίων, εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, με έκθεσή του που παρουσίασε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης». Οι ευρωβουλευτές των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, με πρώτο αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσαν κι εδώ να «πλειοδοτήσουν» ζητώντας ακόμα περισσότερα για τους «πράσινους» επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε δήλωσή του για την εν λόγω συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος αναφέρει τα εξής: «Η συζήτηση για το λεγόμενο "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" (ΤΔΜ) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, με βάση την έκθεση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη, διεξήχθη σαν να μην υπάρχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, με αναστολή σύμβασης εργαζόμενοι στα κράτη - μέλη σε συνθήκες πανδημίας, ούτε οι προβλέψεις των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών που μιλούν για "απώλεια έως και 20 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη" ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης που ήδη έχει ξεκινήσει.

Σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στην Ελλάδα - πάνω από 200.000 στην ΕΕ - με βάση το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, που για τη χώρα μας σημαίνει κλείσιμο και εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ σε Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη. Πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις, τις οποίες οι εργαζόμενοι και ο λαός των περιοχών που θα πληγούν έχουν απορρίψει κι απαντήσει αγωνιστικά συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Η έκθεση για το "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" υλοποιεί την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, της "Πράσινης Οικονομίας" για "πιο πολλά και πιο γρήγορα" στους ομίλους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλων κλάδων, έτσι ώστε να θωρακίσουν την κερδοφορία τους και μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση. Νερό στο όνομα αυτής της στρατηγικής πίνουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ. Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ζήτησε παραπάνω χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτής της αντιδραστικής στρατηγικής και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "σε αυτό το πνεύμα" θα καταθέσει "εποικοδομητικές τροπολογίες".

Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε κινείται και το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που υπερψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και που επί της ουσίας παραδίδει φυσικούς πόρους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βουνά, παραλίες, κ.λπ. ως βορά στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων με διαδικασίες αδειοδοτήσεων εξπρές.

Εκτίθενται όσοι ισχυρίζονται ότι με τις επιδοτήσεις του "ΤΔΜ" οι πληττόμενες περιοχές της Ελλάδας θα γίνουν "Ελβετία". Δεν μπορεί να συγκαλυφθεί η αλήθεια ότι για τα κέρδη του "πράσινου" κεφαλαίου, για να προχωρήσουν επενδύσεις δισ. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κλείνουν σύγχρονες μονάδες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής όλων των κλάδων της οικονομίας με το λαό στην εξουσία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και του λαού, απαλλαγμένος από τις αντιπαραθέσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για το ποιος θα έχει μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδοτικής πίτας, για να καλύψει τη χασούρα της πανδημίας και της νέας κρίσης, που όλοι τους έχουν κοινό στόχο να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων. Το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους. Αυτοί δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση στις 20 Μάη ενάντια στους σχεδιασμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Τη μέρα που αποσφραγίζονται οι προσφορές για τη νέα χωματερή στη Φυλή

Σε κινητοποίηση στα γραφεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τα οποία βρίσκονται στην οδό Αντερσεν 6, στο Νέο Ψυχικό, καλούν την Τετάρτη 20 Μάη, στις 9 το πρωί, οι Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, με κύριο αίτημα να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Σημειώνεται ότι για εκείνη τη μέρα έχει προγραμματιστεί η αποσφράγιση των προσφορών του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Στην κινητοποίηση καλεί και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Οι Συντονιστικές Επιτροπές απαιτούν να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή και να κλείσει τώρα ο υπάρχων ΧΥΤΑ, να αποκατασταθεί η περιοχή, να μετεγκατασταθεί ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Λένε «όχι στο νέο έγκλημα για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό», όπως και σε λατομεία της Αττικής (Μουσαμά, Μελετάνι, «ΤΙΤΑΝ», Σταμέλου και Κυριακού).

Απαιτούν ακόμα να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ, στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στις σκέψεις για καύση των απορριμμάτων. «ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος», αναφέρεται στο κάλεσμα.

ΠΕΡΑΜΑ
Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στη δημιουργία χωματερής

Με νέα συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., μπροστά στο δημαρχείο, κάτοικοι και φορείς του Περάματος δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις ενάντια στη μετατροπή του παλιού νεκροταφείου σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Πρόκειται για την υλοποίηση, από τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που ψήφισε η ΝΔ πριν από λίγες μέρες. Η έκταση, για την οποία είναι στο πόδι ο λαός του Περάματος εδώ και μέρες, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ αποτελεί τον τελευταίο ελεύθερο χώρο της πόλης, ο οποίος σημειωτέον είναι χαρακτηρισμένος για πράσινο και αναψυχή.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για μετατροπή του παλιού νεκροταφείου σε ΣΜΑ υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ (δημοτική αρχή), της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής! Μάλιστα η δημοτική αρχή αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι η σχετική απόφαση πάρθηκε «ομόφωνα», αποκρύπτοντας προφανώς ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» έγκαιρα είχε ενημερώσει με έγγραφό της ότι δεν θα συμμετείχε σε Δημοτικό Συμβούλιο - παρωδία.

Σε σχετικό της σχόλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περάματος αναφέρεται στην «πολύτιμη βοήθεια» που παρείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΧΑ στη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο και τονίζει ότι «δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση» το γεγονός αυτό, καθώς «είχαμε προειδοποιήσει από τις εκλογές το λαό του Περάματος ότι θα δημιουργηθεί μία νέα πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα προωθεί όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις και τα επιχειρηματικά σχέδια». Τονίζει ακόμα πως οι εξελίξεις στο Πέραμα είναι μία ακόμα απόδειξη της «στρατηγικής ταύτισης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση των συμφερόντων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», που στην προκειμένη περίπτωση αφορούν τις μπίζνες τους στην «πράσινη ανάπτυξη» και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΚΟΒ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη για τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία

Σύσκεψη - συζήτηση με νέους μηχανικούς με αφορμή τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία πραγματοποιεί η ΚΟΒ Μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (Βελισσαρίου 5). Η εκδήλωση έχει τίτλο: «Μας καταστρέφουν τη γη και τη ζωή, το σύστημά τους θέλει ανατροπή». Θα μιλήσουν ο Βασίλης Μπαλτίκας, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, υποψήφιος διδάκτορας - πολιτικός μηχανικός, και ο Δημήτρης Αναστασιάδης, στέλεχος του ΚΚΕ, πολιτικός μηχανικός.

Η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ZOOM στο link: https://us04web.zoom.us/j/76729476277

Επίσκεψη του Θ. Παφίλη στην ΕΑΒ

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στο Σχηματάρι θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή, στις 9 π.μ., ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή τις νέες περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζομένων που ανακοίνωσε η διοίκηση με εντολή του υπουργείου Οικονομικών και κατά τη διάρκειά της ο Θανάσης Παφίλης θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση και το επιχειρησιακό σωματείο, ενώ θα πραγματοποιήσει και ομιλία στους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ