ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2020
Σελ. /28
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να παρθούν μέτρα στήριξης των κατοίκων

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη

Στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα και στον οικισμό Ρομά που έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης επιτήρησης από την Παρασκευή και για 14 μέρες βρέθηκε το Σάββατο κλιμάκιο της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με κατοίκους της συνοικίας και με τους επικεφαλής του παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του δήμου Λάρισας. Αυτοί του μετέφεραν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, καθώς ο οικισμός και ευρύτερα η συνοικία είχαν τεθεί ξανά σε καραντίνα ένα μήνα πριν.

Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους είναι ότι παρά τις όποιες υποσχέσεις που τους έχουν δοθεί από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, παραμένουν οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, όπου δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρομά κοινότητα που ζει στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Την ίδια ώρα, ανέδειξαν πως σε αυτό το έδαφος αναπτύσσονται από διάφορους ρατσιστικές φωνές, που ρίχνουν το αποκλειστικό φταίξιμο για τα θετικά κρούσματα στους κατοίκους του οικισμού.

Ενα άλλο ζήτημα που απασχολεί είναι πως με την καραντίνα και την αυστηρή επιτήρηση, πολλοί επαγγελματίες, κατά βάση λαϊκών αγορών, δεν μπορούν να δουλέψουν, καθώς μπορούν να βγουν έξω από τον οικισμό μόνο αν βρεθούν αρνητικοί στον κορονοϊό 2 φορές και σε διάστημα 5 ημερών. Οπως επισήμαναν, για να το πετύχουν αυτό - με δεδομένο ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι γρήγορα - καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, όπου χρυσοπληρώνουν τα τεστ. Επίσης, την ώρα που αυτοί δεν δουλεύουν και βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους, πληρώνουν κανονικά τα αντίστοιχα τέλη στο δήμο για τις άδειες που έχουν για τις λαϊκές αγορές. Ακόμα, σημείωσαν πως οι τοπικές αρχές τούς έχουν «στιγματίσει», με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει να μπαίνουν στον οικισμό υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλοι τεχνίτες και να μεγαλώνουν τα ήδη από πριν οξυμένα προβλήματα, αφού είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης. Μια άλλη πλευρά που αναδείχθηκε είναι ότι όλο αυτό το διάστημα δεν εξασφαλίστηκε η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης προς τους κατοίκους της συνοικίας με μάσκες, αντισηπτικά, γάντια και άλλα είδη υγιεινής.

Το ΚΚΕ ζητούσε άμεσα μέτρα πρόληψης

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ σημείωσε πως από την πρώτη καραντίνα μέχρι σήμερα, η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας με ανακοίνωσή της ζητούσε από κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση να δράσουν άμεσα για τη λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού, κλιμάκια γιατρών να επισκεφτούν τα σπίτια των κατοίκων για μαζικά τεστ. Να εξασφαλιστεί επίσης πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων της συνοικίας, να υπάρχει σε μόνιμη βάση κινητή μονάδα Υγείας και να εξασφαλιστούν η απρόσκοπτη τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις για αυτά τα θέματα, τόσο στη Βουλή όσο και στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο μέσω των εκλεγμένων συμβούλων του. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση (στο πλαίσιο και επιστολής της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά) τη λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού στους 86 καταυλισμούς Ρομά της χώρας. Κάλεσε τους κατοίκους της συνοικίας να μη συμβιβαστούν με αυτήν την άσχημη κατάσταση, αλλά μαζί με όλο το λαό της πόλης να παλέψουν ώστε να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της δημόσιας υγείας αλλά και της ποιότητας ζωής τους. Να αντιμετωπιστούν κάθε μορφής διακρίσεις σε βάρος των Ρομά. Ακόμα, επισήμανε πως πρέπει η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές να φροντίσουν ώστε να δοθούν λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα:

  • Να εξασφαλιστούν η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης προς τους κατοίκους της συνοικίας. Να παρασχεθούν δωρεάν μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.
  • Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές.
  • Να εξασφαλιστεί η μετακίνηση ανθρώπων που ζουν σε άσχημες συνθήκες σε δομές φιλοξενίας.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως απαιτείται να ενταθεί η διεκδίκηση για άμεση μαζική πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Θεσσαλία, σε συνδυασμό με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Να υπάρξει επαρκής στελέχωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», των Κοινωνικών και Υγειονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και του δήμου.


Ανοιξαν δυο βδομάδες νωρίτερα τα εμπορικά κέντρα

Τα επόμενα βήματα άρσης περιοριστικών μέτρων επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

Οπως είπε, η μετακίνηση προς τα νησιά (πλην Κρήτης, που ήδη επιτράπηκε) θα επιτραπεί από τις 25/5, «εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα».

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξωτερικού, θύμισε πως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε 5 οδηγίες (Notams) που προβλέπουν παρατάσεις στην αναστολή πτήσεων μεταφοράς επιβατών. Παράλληλα, παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.

Επίσης στις 25/5 - κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων - θα ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης, με συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων.

Εξάλλου, με τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί χτες στη Βουλή και θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου, δίνεται στους δήμους η δυνατότητα να αυξήσουν έως και 100% τους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, να μειώνουν τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

Ενδεικτική της «βιασύνης» της κυβέρνησης - που ως βασικό μπούσουλα έχει, όπως και στην προηγούμενη φάση, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων - είναι και η επανεκκίνηση από χτες, με Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, των εμπορικών καταστημάτων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), δυο βδομάδες νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με την Απόφαση, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του εμπορικού κέντρου θα είναι ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. επιφάνειας του κυρίως χώρου της εγκατάστασης, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζομένων και πελατών) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 π.μ. και ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων. Επίσης συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, από χτες επανεκκινούν και οι υπηρεσίες: Διαιτολογικών μονάδων, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, στολισμού εκκλησιών και λοιπών αιθουσών, υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.


ΣΕΕΕΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να στελεχωθούν τα ιατρεία της ΔΕΗ με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

«Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαία η κάλυψη όλων των ιατρείων στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ με ιατρούς εργασίας και νοσηλευτικό προσωπικό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), με αφορμή την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ να επιστρέψει το προσωπικό στους χώρους εργασίας χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικό χεριών και τη συχνή απολύμανση σε μηχανήματα, χειριστήρια κ.λπ., ακολουθώντας την κατεύθυνση της κυβέρνησης για «επιστροφή στην κανονικότητα» στους χώρους εργασίας.

Οπως αναφέρει το ΣΕΕΝ, στο λιγνιτικό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν 8 ιατρεία στους ΑΗΣ και τα ορυχεία, στα οποία εργάζονται μόλις 6 ιατροί εργασίας με μόνο έναν από αυτούς με μόνιμη σχέση εργασίας, με αποτέλεσμα, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι γιατροί να πηγαίνουν στα ιατρεία 1 ή 2 φορές την εβδομάδα μόνο για κάποιες ώρες, προσπαθώντας φυσικά, με τα όποια μέσα διαθέτουν, να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκύπτουν».

Επίσης, το ΣΕΕΕΝ επισημαίνει και τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες καλύπτονται με κατά καιρούς 8μηνες προσλήψεις ή με μετακινήσεις νοσοκόμων από το ένα ιατρείο στο άλλο μέσα στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και πρόσκαιρες λύσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το ΣΕΕΕΝ απαιτεί και διεκδικεί να γίνουν προσλήψεις όλου του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά για την πλήρη στελέχωση των ιατρείων σε σταθμούς και ορυχεία, όπως και την ενίσχυσή τους με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ακόμα, διεκδικεί την καθιέρωση τακτικής απολύμανσης όλων των χώρων εργασίας και την παροχή όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας και του απαραίτητου εξοπλισμού για την εμπόδιση εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ