Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Ανοιξαν δυο βδομάδες νωρίτερα τα εμπορικά κέντρα

Τα επόμενα βήματα άρσης περιοριστικών μέτρων επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

Οπως είπε, η μετακίνηση προς τα νησιά (πλην Κρήτης, που ήδη επιτράπηκε) θα επιτραπεί από τις 25/5, «εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα».

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξωτερικού, θύμισε πως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε 5 οδηγίες (Notams) που προβλέπουν παρατάσεις στην αναστολή πτήσεων μεταφοράς επιβατών. Παράλληλα, παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.

Επίσης στις 25/5 - κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων - θα ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης, με συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων.

Εξάλλου, με τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί χτες στη Βουλή και θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου, δίνεται στους δήμους η δυνατότητα να αυξήσουν έως και 100% τους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, να μειώνουν τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

Ενδεικτική της «βιασύνης» της κυβέρνησης - που ως βασικό μπούσουλα έχει, όπως και στην προηγούμενη φάση, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων - είναι και η επανεκκίνηση από χτες, με Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, των εμπορικών καταστημάτων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), δυο βδομάδες νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με την Απόφαση, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του εμπορικού κέντρου θα είναι ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. επιφάνειας του κυρίως χώρου της εγκατάστασης, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζομένων και πελατών) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 π.μ. και ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων. Επίσης συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, από χτες επανεκκινούν και οι υπηρεσίες: Διαιτολογικών μονάδων, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, στολισμού εκκλησιών και λοιπών αιθουσών, υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ