Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΕΠ
Δεκάδες υπογραφές σε κείμενο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης

Πρωτοβουλία για σύσκεψη αναλαμβάνει η ΟΕΝΓΕ

Να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ώστε να παρέχεται η βέλτιστη φροντίδα σε κάθε ασθενή, και να αποκατασταθεί η ισοτιμία του γιατρού ΤΕΠ με τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ απαιτούν με κείμενό τους πάνω από 110 γιατροί που δουλεύουν στα ΤΕΠ σε όλη τη χώρα, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Για το θέμα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θα προχωρήσει σε σύσκεψη το επόμενο διάστημα με τους γιατρούς των ΤΕΠ.

«Παρά το ρητό περιεχόμενο του διορισμού (βάσει ΦΕΚ), στην παρούσα φάση τελούμε υπό μιας ασαφούς και πιθανώς "ερμαφρόδιτης" καταστάσεως. Διότι δεν μας δίνεται η δυνατότητα να ασκούμε πλήρως την ειδικότητα για την οποία διοριστήκαμε ενώ καλούμαστε να "μεταμορφωθούμε" σε Ιατρούς Επείγουσας Ιατρικής χωρίς να έχουμε επιλέξει κάτι τέτοιο. Ακόμη όμως και για τους συναδέλφους που θα το επέλεγαν προαιρετικά και όχι σχεδόν εκβιαστικά (υπό την απειλή αδυναμίας εξέλιξης και την μονιμότητα υπό αίρεση) αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή και οργάνωση και με την Επείγουσα Ιατρική στην παρούσα φάση να βρίσκεται σε επίπεδο "νεογιλών οδόντων"», υπογραμμίζουν οι γιατροί των ΤΕΠ, επισημαίνοντας ότι γίνονται «ιατρικές πράξεις πέραν των ορίων της ιατρικής μας ειδικότητας με το έωλο επιχείρημα και την επίκληση της εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής, που δεν υπήρχε ως οντότητα, αλλά ούτε και ως προαπαιτούμενο στο κείμενο της προκήρυξης. Αυτό όμως δεν συνάδει με την ειδική φροντίδα που απαιτεί κάθε ασθενής που προσέρχεται στο ΤΕΠ».

Στο ίδιο κείμενο αναφέρουν: «Οφείλουμε να εκπαιδευτούμε για έξι μήνες στην Επειγοντολογία εντός της πρώτης πενταετίας από το διορισμό μας. Αυτό όμως είναι ανέφικτο, διότι τα νοσοκομεία αναφοράς είναι δύο, ένα στην Αττική και ένα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Με δεδομένο ότι είμαστε περίπου 400 ιατροί πανελλαδικά, είναι αδύνατο τα δύο αυτά νοσοκομεία να προσφέρουν σε εύλογο χρόνο την απαιτούμενη εκπαίδευση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι βορείως των Αθηνών δεν υπάρχει κανένα κέντρο που να προσφέρει εξειδίκευση. Πολύ περισσότερο δεν καθορίζονται Νοσοκομεία Παίδων ως εξειδικευμένα εκπαιδευτικά κέντρα που να παρέχουν με όρους επιστημονικής επάρκειας την εξειδίκευση σε Παιδίατρους και Παιδοχειρουργούς που ήδη έχουν διοριστεί στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων Παίδων!

Πολλά από τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν τις κτιριακές υποδομές ή όλη την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή για να λειτουργήσουν ως ενιαίο και αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, πολλά επίσης δεν διαθέτουν πλήρως οργανωμένες αίθουσες αναζωογόνησης (...) Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποστερεί τη δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης (...) γεγονός που καταστρατηγεί την ισοτιμία με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους μας».

Οι γιατροί στα ΤΕΠ διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Αποσύνδεση βαθμολογικής εξέλιξης και της μονιμοποίησης των γιατρών ΤΕΠ από τη λήψη της εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής.
  • Οι ειδικευμένοι ιατροί ΕΣΥ των ΤΕΠ που δεν επιθυμούν να λάβουν την εξειδίκευση (ή μέχρι να τη λάβουν εκείνοι που επιθυμούν) να ασκούν αυστηρά και σύμφωνα με το ΦΕΚ διορισμού τους την ειδικότητα στο ΤΕΠ ή στην αντίστοιχη κλινική, ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Πλήρη επιστημονική εξέλιξη στην ειδικότητα.
  • Να δοθεί η δυνατότητα σε ιατρούς ΤΕΠ παιδιατρικών νοσοκομείων να εξειδικευτούν σε νοσοκομεία ή κέντρα αναφοράς που καλύπτουν παιδιατρικά επείγοντα.
  • Να δημιουργηθεί η κτιριακή υποδομή για αυτόνομα ΤΕΠ και να παρασχεθεί πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, που να εξασφαλίζει την πλήρη αυτοτέλειά τους και την ποιοτική λειτουργία τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ