Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επιστροφή στην «κανονικότητα» με χειρότερους όρους

Καταγγελίες από σωματεία εργαζομένων, που διαπιστώνουν ότι στις χρόνιες ελλείψεις προστίθενται οι «έκτακτες» προσαρμογές από την πανδημία

Από κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ
Από κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ
Την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων θωράκισης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας επιχειρεί να συσκοτίσει η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και βαφτίζοντας το ψάρι κρέας. Με περίσσιο θράσος πανηγυρίζει για τις 4.000 προσλήψεις με ημερομηνία λήξης (από 3 μήνες έως 2 χρόνια), οι οποίες καλύπτουν μόλις το 10% των ελλείψεων κι αυτό μόνο προσωρινά. Επιχειρεί την ωμή εξαπάτηση του λαού, κάνοντας λόγο όχι μόνο για ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και για «εφεδρείες», όταν εξακολουθούν να λείπουν 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές, με τις πιο ήπιες εκτιμήσεις.

Το προκλητικό αφήγημα της κυβέρνησης καταρρέει μπροστά σε όσα μεταφέρουν καθημερινά τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, επιβεβαιώνοντας τις επικίνδυνες συνέπειες από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία, σε «κανονικές» και έκτακτες συνθήκες.

Χωρίς παιδίατρο η Κάλυμνος

Πριν από λίγο καιρό στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλύμνου ένα μικρό παιδί βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση και δεν υπήρχε παιδίατρος για την άμεση αντιμετώπισή του, με αποτέλεσμα να εκτεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή του.

«Το τελευταίο χρόνο το Νοσοκομείο μας λειτουργεί χωρίς παιδίατρο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργούνται προβλήματα σε σχέση με τη φροντίδα των νεογέννητων, αλλά και όλων των παιδιών που χρειάζονται ιατρική μέριμνα, μέχρι και την αντιμετώπιση σοβαρών και επειγόντων περιστατικών, που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των παιδιών (...)», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου και συνεχίζει:

«Παρά τις προσλήψεις που έγιναν σε λοιπό προσωπικό λόγω της πανδημίας, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε καν τις τρέχουσες ανάγκες, διαφαίνεται ένα μεγάλο κενό ως προς τη μάχιμη θέση του παιδιάτρου (και μάλιστα αυτό το κενό γίνεται μεγαλύτερο λόγω του SARS-CoV-2). Επομένως για άλλη μια φορά προτείνουμε, διεκδικούμε και απαιτούμε την κάλυψη όλων των ελλείψεων σε προσωπικό.

Ειδικά όμως για το Παιδιατρικό Τμήμα, εκφράζοντας και την αγωνία όλου του λαού της Καλύμνου, απαιτούμε άμεσα την πρόσληψη δύο (2) τουλάχιστον παιδιάτρων σε μόνιμες θέσεις. Η μόνιμη δικαιολογία - πρόσχημα ότι δεν υπάρχει προθυμία εκ μέρους των ιατρών για πρόσληψη ειδικά στα νησιά, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που η πολιτεία όμως οφείλει να αντιμετωπίσει και να λύσει».

Ουδέν μονιμότερον του ...έκτακτου

Στο ΠΑΓΝ Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγινε μια χωροταξική αναδιάταξη κλινικών του νοσοκομείου με τη μετακίνηση και συγχώνευση της Παιδοχειρουργικής, της Νεφρολογικής και της Χειρουργικής, ώστε να δημιουργηθεί Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ).

Δύο μήνες μετά, οι νεφρολόγοι, όπως και γιατροί άλλων ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα, συνεχίζουν να καλύπτουν με εφημερίες τη ΜΑΚ, η οποία μετακινήθηκε σε άλλο όροφο. Η Νεφρολογική και η Παιδοχειρουργική Κλινική τοποθετήθηκαν στον δεύτερο όροφο δυσχεραίνοντας τη λειτουργία τους.

Η Νεφρολογική διαθέτει τους μισούς θαλάμους νοσηλείας σε σχέση με πριν. Μάλιστα, για να γίνει μια βιοψία ή ένα υπερηχογράφημα νεφρών ή για να τοποθετηθεί ένας καθετήρας αιμοκάθαρσης, θα πρέπει οι νεφροπαθείς και οι γιατροί της κλινικής να μετακινούνται από τον δεύτερο στον τρίτο όροφο (όπου βρίσκονται εξεταστήρια και τα τμήματα υπερήχων κι επεμβάσεων, μέσα στη ΜΑΚ), δηλαδή να διέρχονται μέσα από ένα μολυσμένο περιβάλλον, με αύξηση του κινδύνου μόλυνσης αλλά και διασποράς στο νοσοκομείο. Επιπλέον, το ανεβοκατέβασμα των ασθενών μεταξύ των δύο ορόφων θα απαιτεί και τη συχνή απασχόληση ενός τραυματιοφορέα, ειδικότητα που βρίσκεται σε ανεπάρκεια στο νοσοκομείο, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.

Η δυναμική της Παιδοχειρουργικής, μετά τη συγχώνευση με την Νεφρολογική, μειώνεται από 22 κλίνες σε 7 και 2 κούνιες, αδυνατώντας να καλύψει τη νοσηλεία παιδιών που παραπέμπονται για επέμβαση από όλη την Κρήτη, το Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο. Επιπλέον, η νοσηλεία σε διπλανούς θαλάμους νεφροπαθών (που πάσχουν συχνά από λοιμώξεις) εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πρόσφατα χειρουργημένων παιδιών.

Το Σωματείο τονίζει: «Είναι προφανές ότι οι μετατοπίσεις αυτές υποβαθμίζουν τη λειτουργία τμημάτων με μοναδικές σε επίπεδο Νότιας Ελλάδας παροχές (...) Επιβεβαιώνονται οι φόβοι που είχαν διατυπωθεί και από το σωματείο και από τους εργαζόμενους ότι η περίοδος μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων θα βρει το νοσοκομείο σε ακόμα μεγαλύτερη υπολειτουργία».

Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι διεκδικούν να επανέλθουν η Νεφρολογική και η Παιδοχειρουργική Κλινική στην κανονική λειτουργία τους, σε κατάλληλους χώρους με αριθμό κλινών νοσηλείας τουλάχιστον ίσο με αυτόν που διέθεταν πριν από την πανδημία, με χωριστά δωμάτια - εξεταστήρια, με εφημερία - χώρους ανάπαυσης και επαρκή γραφεία γιατρών. Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και δομών. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ τμημάτων και δομών κ.ά.

Και από πάνω απληρωσιά!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Θριάσιο» καταγγέλλει ότι δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 2ο τρίμηνο 2020 (Απρίλης - Μάης - Ιούνης), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει, για άλλη μια φορά, να καθυστερήσει η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας και των υπόλοιπων δημόσιων μονάδων Υγείας!

Αγανάκτηση στους εργαζόμενους - που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας - προκαλεί και η απαράδεκτα χαμηλή αποζημίωση για τις εφημερίες και τη νυχτερινή εργασία, ή σε αργίες και Κυριακές.

Ενδεικτική της «ενίσχυσης» των κρατικών πόρων που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι η αποζημίωση για οκτάωρη νυχτερινή βάρδια, που κυμαίνεται από 13 μέχρι 19 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους που αποκαλούσε «ήρωες», ενώ αντίστοιχα χαμηλό είναι και το ωρομίσθιο για τη 17ωρη ή 24ωρη ενεργή εφημερία, που κυμαίνεται από 4 μέχρι 7 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους, να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή και να δοθεί ουσιαστική αύξηση στις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ