Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Νέο συμβόλαιο» με το κεφάλαιο, παλιάς κοπής εξαπάτηση για το λαό

Ενα νέο «συμβόλαιο» με το κεφάλαιο, ώστε από κοινού με τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας να το «ξελασπώσει» και στη νέα καπιταλιστική κρίση ζητάει με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι το κόμμα του εργάζεται πυρετωδώς για να προσαρμόσει την πρότασή του στα δεδομένα της συγκυρίας, με άξονες αφενός τη γενναία στήριξή του, «την εμπροσθοβαρή ενίσχυση της εργασίας και των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντέξουν στη κρίση», όπως ο ίδιος αναφέρει, και αφετέρου την εξαπάτηση και χειραγώγηση του λαού, «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που, στη βάση μιας νέας συμμαχίας μισθωτής εργασίας και υγιούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, θα έχει ως στόχο την αναδιάταξη του παραγωγικού προτύπου» για μια καπιταλιστική οικονομία που... «θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών».

Για να στηθεί καλύτερα η γνωστή παγίδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για «αδράνεια» και «ανεπάρκεια» να διαχειριστεί την κρίση με τον αποτελεσματικότερο για το εγχώριο κεφάλαιο τρόπο, λέγοντας ότι «δεν λαμβάνει άμεσα μέτρα στήριξης που θα ανακόψουν τη μεγάλη βουτιά στο κενό», ότι δεν διεκδικεί στην ΕΕ σθεναρά την «έκδοση ευρω-ομολόγου ή έστω έναν σχεδιασμό που θα ενσωματώνει τη στρατηγική της αμοιβαιοποίησης (...) των βαρών μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης» κ.ο.κ.

Ενώ χαρακτηριστική είναι και η απάντησή του στην ερώτηση για την «υπερβολικά μετριοπαθή και συναινετική» αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, όπου, κλείνοντας το μάτι στο κεφάλαιο, λέει πως ήταν «θέμα αρχών», «να μην μπει σε λογικές αντιπολίτευσης Μητσοτάκη».

Με βάση τα παραπάνω και το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ, για το οποίο όπως λέει «δεν μπορώ να πω ότι μας αφήνει αδιάφορους η νέα ρητορική της ηγεσίας του, για μια σοσιαλδημοκρατία απαλλαγμένη από τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές προσεγγίσεις», ο Αλ. Τσίπρας επαναφέρει τα περί συγκρότησης «ενός δημοκρατικού μπλοκ αλλαγής», για την εναλλαγή δηλαδή στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης και στο πλαίσιο αυτό θέτει και τα απαραίτητα κάλπικα διλήμματα και διαχωριστικές γραμμές ζητώντας «συμπόρευση απέναντι στον οδοστρωτήρα της Νέας Δημοκρατίας», με τον οποίο πάνε στον ίδιο δρόμο από άλλες λωρίδες.

Με το βλέμμα στη συζήτηση και για τους όρους συμπόρευσης με τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας στέλνει μηνύματα και στο εσωτερικό του κόμματός του, λέγοντας πως «το κόμμα δεν είναι ένας μηχανισμός αναπαραγωγής μικροσυμφερόντων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανωτικές προσαρμογές που «βλέπουν» και σε ευρύτερες διεργασίες (2022-01-20 00:00:00.0)
Το επίσημο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (2019-04-27 00:00:00.0)
Οι επιδιώξεις του κεφαλαίου υποδαυλίζουν διεργασίες εντός και εκτός συνόρων (2017-06-27 00:00:00.0)
«Φρεσκάρει» τη σοσιαλδημοκρατία για τις ανάγκες του κεφαλαίου (2016-10-02 00:00:00.0)
Μαγειρέματα... (2016-02-25 00:00:00.0)
Το φλερτ, η επιχείρηση αναστήλωσης και τα «πείσματα» (2015-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ