ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θυσιάζει δικαιώματα και μέτρα προστασίας για την «επανεκκίνηση» του τουριστικού κεφαλαίου

INTIME NEWS

Τη διαβεβαίωση στο τουριστικό κεφάλαιο ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα» επανέλαβε χτες εκ μέρους της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα «συνεκτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού», το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα καλύπτει το τρίπτυχο «εργασία, φορολογία, ρευστότητα».

Διαβεβαίωσε πάντως τους μεγαλοξενοδόχους - που την ίδια ώρα αρνούνται να επαναπροσλάβουν δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους όπως προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις και προχωράνε και σε νέο «πογκρόμ» απέναντι στα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων - ότι τα μέτρα στήριξης και στα τρία αυτά πεδία θα είναι τέτοια, που «να δίνουν κίνητρο στις επιχειρήσεις να πείθουν ότι θα κερδίσουν ανοίγοντας τα καταστήματά τους και να μην τα κρατήσουν κλειστά».

Ενώ επιβεβαιώνοντας ότι όπως και στην προηγούμενη φάση έτσι και στη σημερινή γνώμονας και των όποιων αποφάσεων για την Υγεία είναι οι «ανάγκες» του κεφαλαίου και όχι οι λαϊκές ανάγκες, επέμεινε ότι θα προβλέπονται μέτρα, και στο πλαίσιο των λεγόμενων «υγειονομικών πρωτοκόλλων» προκειμένου να θωρακιστούν τα νησιά για να αντεπεξέλθουν «στον αυξημένο φόρτο που μπορεί να προκύψει».

Ενόψει πάντως της πολύ μικρότερης «πίτας», φουντώνουν και οι αντιπαραθέσεις και τα παζάρια στο πλαίσιο της ΕΕ, με την κυβέρνηση να σπεύδει και σε αυτό το επίπεδο να «θωρακίσει» τα συμφέροντα των εγχώριων ομίλων.

Χτες, ενόψει και της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ αύριο, προκειμένου να συζητήσουν το πακέτο για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13/5 (περιλαμβάνει οδηγίες και συστάσεις για να βοηθήσει τα κράτη - μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά), σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Βουλγαρίας, Κύπρου, Ισπανίας, Κροατίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας. Μεταξύ άλλων οι υπουργοί χαιρετίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, ως «μια σημαντική βάση για συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας επί κριτηρίων (σ.σ. τα περιβόητα "υγειονομικά πρωτόκολλα") και χρονοδιαγραμμάτων για τα επόμενα βήματα».

Με αντίστοιχο περιεχόμενο πραγματοποιούνται σήμερα Τρίτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Σύνοδος Κορυφής της τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, με τη συμμετοχή των ηγετών των τεσσάρων χωρών, όπως και των υπουργών Εξωτερικών, Τουρισμού και Υγείας, όπως και τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης της περιοχής και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ύστερα από πρωτοβουλία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Διεργασίες με επίκεντρο το φόρτωμα της κρίσης στο λαό

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές διέψευδαν ξανά τα σενάρια ανασχηματισμού που είχαν πυροδοτηθεί με αφορμή την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» των υπουργών, επικαλούμενες το έργο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση για την «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας.

Τόσο τα σενάρια ανασχηματισμού, με σχετικά δημοσιεύματα μάλιστα να κάνουν λόγο για «φλερτ» με στελέχη προερχόμενα από το ΚΙΝΑΛ όπως π.χ. τον Γ. Μανιάτη, όσο και αυτά σχηματισμού κυβέρνησης «τεχνοκρατών», «ικανών να διαχειριστούν την κρίση», ή τα περί πρόωρων εκλογών ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, δένουν και με ευρύτερα σχέδια αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, προς διασφάλιση σταθερών κυβερνητικών πλειοψηφιών και επίδικο το πώς πιο «αποτελεσματικά» θα φορτωθεί η καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Νέο συμβόλαιο» με το κεφάλαιο, παλιάς κοπής εξαπάτηση για το λαό

Ενα νέο «συμβόλαιο» με το κεφάλαιο, ώστε από κοινού με τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας να το «ξελασπώσει» και στη νέα καπιταλιστική κρίση ζητάει με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι το κόμμα του εργάζεται πυρετωδώς για να προσαρμόσει την πρότασή του στα δεδομένα της συγκυρίας, με άξονες αφενός τη γενναία στήριξή του, «την εμπροσθοβαρή ενίσχυση της εργασίας και των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντέξουν στη κρίση», όπως ο ίδιος αναφέρει, και αφετέρου την εξαπάτηση και χειραγώγηση του λαού, «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που, στη βάση μιας νέας συμμαχίας μισθωτής εργασίας και υγιούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, θα έχει ως στόχο την αναδιάταξη του παραγωγικού προτύπου» για μια καπιταλιστική οικονομία που... «θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών».

Για να στηθεί καλύτερα η γνωστή παγίδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για «αδράνεια» και «ανεπάρκεια» να διαχειριστεί την κρίση με τον αποτελεσματικότερο για το εγχώριο κεφάλαιο τρόπο, λέγοντας ότι «δεν λαμβάνει άμεσα μέτρα στήριξης που θα ανακόψουν τη μεγάλη βουτιά στο κενό», ότι δεν διεκδικεί στην ΕΕ σθεναρά την «έκδοση ευρω-ομολόγου ή έστω έναν σχεδιασμό που θα ενσωματώνει τη στρατηγική της αμοιβαιοποίησης (...) των βαρών μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης» κ.ο.κ.

Ενώ χαρακτηριστική είναι και η απάντησή του στην ερώτηση για την «υπερβολικά μετριοπαθή και συναινετική» αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, όπου, κλείνοντας το μάτι στο κεφάλαιο, λέει πως ήταν «θέμα αρχών», «να μην μπει σε λογικές αντιπολίτευσης Μητσοτάκη».

Με βάση τα παραπάνω και το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ, για το οποίο όπως λέει «δεν μπορώ να πω ότι μας αφήνει αδιάφορους η νέα ρητορική της ηγεσίας του, για μια σοσιαλδημοκρατία απαλλαγμένη από τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές προσεγγίσεις», ο Αλ. Τσίπρας επαναφέρει τα περί συγκρότησης «ενός δημοκρατικού μπλοκ αλλαγής», για την εναλλαγή δηλαδή στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης και στο πλαίσιο αυτό θέτει και τα απαραίτητα κάλπικα διλήμματα και διαχωριστικές γραμμές ζητώντας «συμπόρευση απέναντι στον οδοστρωτήρα της Νέας Δημοκρατίας», με τον οποίο πάνε στον ίδιο δρόμο από άλλες λωρίδες.

Με το βλέμμα στη συζήτηση και για τους όρους συμπόρευσης με τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας στέλνει μηνύματα και στο εσωτερικό του κόμματός του, λέγοντας πως «το κόμμα δεν είναι ένας μηχανισμός αναπαραγωγής μικροσυμφερόντων».

«Επενδυτικό τείχος» στους ανταγωνιστές στήνουν οι ΗΠΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιπαραθέσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων γύρω από τον έλεγχο στρατηγικών υποδομών στη χώρα, με την κυβέρνηση για τα συμφέροντα της αστικής τάξης να βάζει εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα βαθιά στο «στόμα του λύκου».

Την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, είχε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του λεγόμενου Development Finance Corporation (DFC, αμερικανικός κρατικός οργανισμός χρηματοδότησης, που στηρίζει «επενδύσεις» με αρχικά κεφάλαια), τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τα Ενεργειακά, Φρ. Φάνον, και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ.

Οπως έγινε γνωστό, εστίασαν στις μπίζνες των ΗΠΑ στην Ελλάδα και, ειδικότερα, στα σχέδια για τη μεταπώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ (έχει και το Νεώριο Σύρου) και για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, που θέλουν να μετατρέψουν σε κόμβους μεταφοράς υγροποιημένου αερίου αμερικανικών συμφερόντων. «Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα και αναμένονται, το προσεχές διάστημα, θετικά νέα», διαχέεται από την κυβέρνηση.

Εξάλλου, πηγές αναφέρουν ότι μέσα και από την εμπλοκή του DFC για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας οι ΗΠΑ θέλουν να υψώσουν «επενδυτικό τείχος» απέναντι στην κινεζική COSCO και τη ρωσική «Rosoboronexport» (δι' αντιπροσώπων έδειξαν να ενδιαφέρονται για την απόκτησή τους). Ενώ ενδεικτικά για το πώς βάζουν το λαό κυριολεκτικά στο στόχαστρο των ανταγωνισμών είναι τα όσα συζητιούνται για μετατροπή των ναυπηγείων σε κύριο σταθμό συντήρησης και επισκευής των πλοίων του 6ου Στόλου, πλοία του οποίου επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική, και σήμερα χρησιμοποιούν για ελαφρά τεχνική υποστήριξη τη Σούδα.

Εξάλλου, για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπάρχει στο υπουργείο Αμυνας πρόταση για τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών αμερικανικής σχεδίασης καθώς και πρόβλεψη για τη ναυπήγηση ακόμη δύο πλοίων, ενώ και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, σχεδιάζει να επισκεφτεί τις ΗΠΑ το καλοκαίρι προκειμένου να συζητήσει και αυτό και άλλα θέματα, όπως την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων «MH-60R Seahawk».

ΕΕΔΥΕ - ΕΔΥΕΘ
Εκδηλώσεις τιμής για τον Γρ. Λαμπράκη

Την Παρασκευή 22/5 συμπληρώνονται 57 χρόνια από τη δολοφονία του αντιπροέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Γρηγόρη Λαμπράκη.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ σημειώνει πως «οι αγώνες και η θυσία του έχουν συνδεθεί αδιάρρηκτα με τους αγώνες του λαού μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την πολυπόθητη ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα όλων των ανθρώπων». Τονίζει ότι η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του είναι η συνέχιση του αγώνα για τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν αυτός και τόσοι άλλοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, «να δυναμώσει η κοινή μας πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και την προσφυγιά. Να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ειρήνη, φιλία, ευημερία, αμοιβαία επωφελή συνεργασία των λαών!».

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή στις 11.30 π.μ. αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Γρ. Λαμπράκη στον Μαραθώνα.

Την ίδια μέρα η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης της πόλης, τους μαζικούς φορείς του λαού, της νεολαίας και των γυναικών, τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος να πάρουν μέρος στην εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Λαμπράκη (διασταύρωση Ερμού και Βενιζέλου), στις 12 μ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη (καπετάν Γιώτη), η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ οργανώνει πολιτικό μνημόσυνο στον Αη - Λια στο Παλιοζογλώπι την Κυριακή 24 Μάη στις 10.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ