ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαράδεκτη αστυνομική επέμβαση στην πλατεία Καλλιθέας

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Την απαράδεκτη επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Καλλιθέας, στην Ανω Πόλη της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 16 Μάη και την επίθεση των ΜΑΤ ενάντια σε νεαρούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, καταδικάζει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση αντί να στέλνει τα ΜΑΤ, να καταφεύγει σε απαγορεύσεις και κλείσιμο πλατειών και να κάνει υποδείξεις για το μη συνωστισμό, εδώ και τώρα να πάρει μέτρα για να εξασφαλιστούν, να διαμορφωθούν περισσότεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής και άσκησης του λαού της Θεσσαλονίκης, που μετά από δύο μήνες εγκλεισμού και ειδικά σε μία περίοδο με αύξηση της θερμοκρασίας λογικά επιζητά χώρους αναψυχής και χαλάρωσης.

Μάλιστα, το απόγευμα της Κυριακής, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στην περιοχή μοιράζοντας πλατιά την ανακοίνωση της ΚΝΕ σε εργαζόμενους και νεολαίους της περιοχής. Μέσα από την παρέμβαση αναδείχθηκε η συμφωνία του λαού της περιοχής για δημιουργία χώρων πρασίνου και άσκησης.

Να σημειώσουμε ότι το βράδυ της Κυριακής, μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν, υπήρξε νέα επέμβαση των ΜΑΤ. Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 10 ατόμων τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.

Από τη χτεσινή μαζική εξόρμηση της ΚΝΕ στην Ανω Πόλη
Από τη χτεσινή μαζική εξόρμηση της ΚΝΕ στην Ανω Πόλη
Τις επόμενες μέρες τα μέλη της ΚΝΕ προγραμματίζουν πολύμορφες δράσεις, με το ίδιο πλαίσιο διεκδίκησης, ενώ σήμερα, Τρίτη 19/5, στις 7 μ.μ., θα γίνουν εξορμήσεις και περιοδείες στα εξής σημεία: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Λευκός Πύργος, Αγίας Σοφίας, Ελαιόρεμα, Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, πάρκο Αρη, πεζόδρομος Καλαμαριάς, πλατεία Θέρμης, παραλία Περαίας, πλατεία Ευόσμου, ΔΑΚ Πολίχνης, Επταπύργιο, πλατεία Ελευθερίας, γήπεδα Στρεμπενιώτη.

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Είναι παράλογο και αντιφατικό, όταν η ίδια η διαμόρφωση του αστικού ιστού οξύνει τη συγκέντρωση και τον συγχρωτισμό, να είναι ατομική ευθύνη του λαού να βρει διέξοδο. Η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και των προηγούμενων διαχρονικά, είναι υπεύθυνη που αφήνει δημόσιους χώρους αναξιοποίητους ή ιδιωτικοποιούνται και μετατρέπει με το νέο νομοσχέδιο το φυσικό περιβάλλον σε "κρανίου τόπο".

Ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται για τους όρους ζωής και διαβίωσης στη Θεσσαλονίκη είναι τα στοιχεία που υπολογίζουν σε 2,7 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο.

Είναι βολικό, επίσης, για την κυβέρνηση να ρίχνει την ευθύνη στην "αντικοινωνικότητα" και την "ανεύθυνη στάση" όλων αυτών, που εδώ και δύο μήνες επικροτούσε για την τήρηση με αποφασιστικότητα των μέτρων προστασίας.

Είναι ώρα να δυναμώσει η οργάνωση και η διεκδίκηση περισσότερων χώρων πρασίνου και άσκησης, ελεύθερων δημόσιων χώρων σε κάθε γειτονιά, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής γης.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα και με τις δυνάμεις τους στους φοιτητικούς συλλόγους, στα σωματεία και τα συνδικάτα των εργαζομένων θα πρωτοστατήσουν στην πάλη για τη διέξοδο αυτή».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σχολιάζει την υποκρισία της κυβέρνησης λέγοντας ότι «αν για λόγους προστασίας της υγείας αντιμετωπίζεται έτσι κάθε "συνωστισμός" θα έπρεπε όλες οι παραλίες, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, να γίνουν "πεδία μάχης"».

Σημειώνει ότι η «πρωτοβουλία» του επικεφαλής της δημοτικής αστυνομίας να στηρίξει την επέμβαση των ΜΑΤ και η «σιωπή» του δημάρχου «προκαλούν εύλογα ερωτήματα αν η επέμβαση των ΜΑΤ είχε την έγκρισή του». Καλεί το δήμο να μη στρώνει το χαλί για αστυνομικές επεμβάσεις.

«Σε κάθε περίπτωση, όλο και λιγότεροι πείθονται ότι τα περιοριστικά μέτρα και η επίκληση της "ατομικής ευθύνης" έχουν μόνο στόχο την προστασία της υγείας. Η καταστολή των λαϊκών ελευθεριών, τα νομοσχέδια απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ξεκίνησαν πριν από την πανδημία. Αποδεικνύοντας ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση ήταν αναμενόμενη (επιταχύνθηκε από την πανδημία) και τα μέτρα καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων μεθοδεύονται πριν απ' αυτήν», καταλήγει.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Να δοθούν για το λαό ελεύθεροι δηµόσιοι χώροι και χώροι πρασίνου

Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 11 π.μ.

Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 22/5 στο δημαρχείο Παύλου Μελά, στις 11 π.μ., και συμβολική δράση το Σάββατο 23/5 μέσα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, στις 9 π.μ., προγραμματίζουν οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, προβάλλοντας την ανάγκη να δοθούν για χρήση στο λαό οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και χώροι πρασίνου της περιοχής και ειδικότερα τα δύο στρατόπεδα (Καρατάσου και Παύλου Μελά).

Με μαζική εξόρμηση στο λαό και τη νεολαία της περιοχής, οι Οργανώσεις αναδεικνύουν την τεράστια έλλειψη σε ελεύθερους δημόσιους χώρους πράσινου και άθλησης που υπάρχει γενικά στην πόλη και ακόμα πιο έντονα στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Αλλά και την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να καταφεύγει σε απαγορεύσεις και κλείσιμο πλατειών, να κάνει υποδείξεις για το μη συνωστισμό, αντί να πάρει μέτρα για να εξασφαλιστούν και να διαμορφωθούν περισσότεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής και άσκησης για το λαό της Θεσσαλονίκης.

Και προβάλλουν ένα συνεκτικό πλαίσιο διεκδίκησης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση να γίνουν άμεσα οι εργασίες στο στρατόπεδο Παύλου Μελά που αφορούν χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.
  • Αμεσα να προχωρήσουν έργα καθαριότητας και συντήρησης στα στρατόπεδα Καρατάσου και Παύλου Μελά.
  • Να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, με χώρους άθλησης, αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν για όλο το λαό, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Να μην αξιοποιηθούν ως κερδοφόρα πεδία επενδύσεων από μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Να διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση και να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα για εκτεταμένα έργα δημιουργίας ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Να αναβαθμιστούν λειτουργικά και αισθητικά οι ήδη υπάρχοντες κοινόχρηστοι χώροι.
  • Να αξιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις γης και να διεκδικηθούν νέες για δημιουργία οργανωμένου δημόσιου χώρου που θα εξυπηρετεί τις πολύπλευρες ανάγκες του λαού της περιοχής.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς
Σήμερα Τρίτη

-- Στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» στην Πάτρα, στις 6.30 π.μ., θα περιοδεύσει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στις υπηρεσίες του δήμου Πατρέων, στις 9.30 π.μ., θα περιοδεύσει η Φωτεινή Τσώλου, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης και στις υπηρεσίες του δήμου Πηνειού, στις 10.30 π.μ., θα περιοδεύσει ο Αλέξης Τσαουσάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στη Λαϊκή Αγορά Ζαχάρως, στις 10.30 π.μ., θα περιοδεύσει ο Δημήτρης Κάγκουρας, Γραμματέας της ΚΟΒ Ζαχάρως.

-- Στο εργοστάσιο καραμελών «ΛΑΒΔΑΣ» στη Γαστούνη, στις 2 μ.μ., θα περιοδεύσει ο Γιάννης Τεφάνης, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στα εμπορικά καταστήματα Πύργου, στις 6.30 μ.μ., η Στέλλα Αναστασίου, Γραμματέας της ΚΟΒ Ανατολικού Πύργου.

Αύριο Τετάρτη

-- Στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, στις 10.30 π.μ., η Ρούλα Ντουντούμη, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

-- Στο εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο, στη 1.30 μ.μ., ο Αποστόλης Ασπρούκος, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στο οινοποιείο ΚΑΒΙΝΟ στο Αίγιο, στη 1.30 μ.μ., η Αγγελική Κουρή, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στην καθαριότητα και στη ΔΕΥΑΖ στη Ζάκυνθο, στις 10 π.μ., ο Τάκης Στρούζας, Γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου.

-- Στη Λαϊκή Αγορά Πύργου, στις 10 π.μ., ο Χρήστος Γιάνναρος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στις υπηρεσίες του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, στις 10 π.μ., ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Γραμματέας της ΚΟΒ Κάμπου.

-- Στο γκαράζ του δήμου Μεσολογγίου και στη ΔΕΥΑΜ, στις 6.30 π.μ., ο Μίλτος Λιάπης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στη ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, στις 11 π.μ., η Ντίνα Μπούρη, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

-- Στο εργοστάσιο Αλατιού ΚΑΛΛΑΣ στο Μεσολόγγι, στις 3 μ.μ., ο Δημήτρης Φραγκούλης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στα σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος» και «Σκλαβενίτης» στο Αγρίνιο, στις 3 μ.μ., ο Αλέξανδρος Παγώνης, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας.

Πολιτική εξόρμηση στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Συσκέψεις με τίτλο «Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον πιο επικίνδυνο ιό, τον καπιταλισμό!» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ τις επόμενες μέρες, ως εξής:

  • Την Παρασκευή 22/5, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ευόσμου, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή 24/5, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Σίνδου, με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.
  • Επίσης την Κυριακή, στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Μικράς Ασίας στα Κουφάλια, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  • Τη Δευτέρα 25/5, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου στις Συκιές, με ομιλητή τον Κώστα Ιντζέ, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Την Τετάρτη 27/5, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας (Ηλιούπολη) στη Σταυρούπολη, με ομιλητή τον Μάριο Παλάντζα, μέλος του Τομεακού Γραφείου Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  • Επίσης την Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Πάρκο «Φυτώριο» στους Αμπελόκηπους, με ομιλήτρια την Δώρα Τατσούδη, μέλος του ΤΓ Δυτ. Θεσσαλονίκης.
  • Την Παρασκευή 29/5, στις 8 μ.μ. στο χώρο έξω από το ΚΑΠΗ στα Κύμινα, με ομιλήτρια την Ειρήνη Καραμήτρου, μέλος του ΤΓ Δυτ. Θεσσαλονίκης.
  • Την Τετάρτη 3/6, στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, Γραμματέα της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Πέμπτη 4/6, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Αθανασίου, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο.
  • Την Κυριακή 7/6, στις 11 π.μ. στον εξωτερικό χώρο του καφενείου ΕΛΛΑΣ στο Λουδία, με ομιλητή τον Γιάννη Καραμπίνο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Την Πέμπτη 11/6, στις 7.30 μ.μ. στο θεατράκι του Κορδελιού, με ομιλητή τον Ηλία Γκουτζηγιάννη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ