ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2020
Σελ. /24
ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάλεσμα αγώνα απέναντι στην εντεινόμενη εργοδοτική επίθεση

Το διεκδικητικό της πλαίσιο, ώστε να μην πληρώσουν και αυτήν την κρίση οι εργαζόμενοι, καθώς και το άμεσο πρόγραμμα δράσης απέναντι στην εργοδοτική επίθεση παρουσίασε χτες με συνέντευξη Τύπου η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.

Στις 3, 4 και 5 Ιούνη οργανώνεται τριήμερο δράσης στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ και στις 11, 12 και 13 Ιούνη αντίστοιχη τριήμερη δράση στα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά καταστήματα.

Ολο τον Ιούνη θα διεξαχθεί καμπάνια για την εγγραφή νέων εργαζομένων στο σωματείο, ενώ στις 21/6 προγραμματίζεται γλέντι στην Νέα Παραλία.

Ο γραμματέας του σωματείου, Δημήτρης Μπελόπουλος, παρουσίασε την εντεινόμενη επίθεση που δέχονται οι εμποροϋπάλληλοι στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, με αναστολή συμβάσεων, προειδοποίηση απολύσεων, παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας με ταυτόχρονη μείωση μισθών κ.ο.κ. Πρόκειται, σημείωσε, για «έναν ακόμα γύρο ξεχαρβαλώματος κατακτήσεων, που έρχεται να ακολουθήσει εκείνους την περίοδο της δεκαετούς καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και του περάσματος στην ανάπτυξη».

Αναφέρθηκε στα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και τη βαθιά εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς μέσα στην καραντίνα. Οπως είπε, σε καταστήματα του «Σκλαβενίτη» και του «Μασούτη» εργαζόμενοι αναγκάζονταν να αγοράσουν μόνοι τους αντισηπτικά και μάσκες, στην αποθήκη των «LIDL» και άλλων αλυσίδων δεν έγιναν απολυμάνσεις, σε πολλές περιπτώσεις ύποπτα κρούσματα αποκρύφτηκαν. Δεν δόθηκαν άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς, ενώ σε εργαζόμενους με προβλήματα υγείας μετά το τέλος Απρίλη μπήκε το δίλημμα «ή γυρνάς στη δουλειά ή πάρε άδεια άνευ αποδοχών». Τα όποια μέτρα πάρθηκαν στα καταστήματα, τόνισε, είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης των εργαζομένων, της πίεσης που άσκησαν τα σωματεία στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά.

Ενώ μέσα στο τελευταίο δίμηνο τα μονοπώλια των σούπερ μάρκετ είχαν αύξηση τζίρου πάνω από 30%, τώρα που γύρισαν στην «κανονική» κερδοφορία τους, το έκτακτο προσωπικό που είχε προσληφθεί για την περίοδο της καραντίνας γυρίζει στην ανεργία, παρότι σε όλα τα καταστήματα υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Αναδεικνύοντας μια σειρά καταγγελίες εργαζομένων, ο γραμματέας του Σωματείου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σε "Praktiker", "MEDIA MARKT" κ.α., οι εργαζόμενοι που έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους καλούνται να ανταποκριθούν σε συνθήκες ασφυκτικής εντατικοποίησης. Στα "Praktiker", μέσα από αλχημείες για το ποιο είναι το ωφέλιμο εμβαδόν του καταστήματος, επιτρέπεται να κυκλοφορούν συνολικά 950 πελάτες και εργαζόμενοι! Στο "NOTOS" ο διευθυντής παραδέχθηκε πως δεν γίνεται έλεγχος για το πόσος κόσμος μπαίνει, αφού επιτρέπονται 96 άτομα σε κάθε όροφο! Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα "LEROY MERLIN" κ.α. Στα "ATTICA" και σε άλλα καταστήματα δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε φυσικός εξαερισμός, ούτε έλεγχος των συστημάτων κλιματισμού (...) Στα "HONDOS" έγινε προσπάθεια να περάσει μειωμένο ωράριο στους εργαζόμενους κατά δύο ώρες. Μετά την άμεση παρέμβαση του σωματείου, το απαράδεκτο μέτρο πάρθηκε πίσω».

Ο Θανάσης Γάτσιος, γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στα «Praktiker», παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν με οδηγό το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά». Να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας, πλήρη απασχόληση, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και όχι δωροεπιταγές - φιλοδωρήματα. Να μην αποδεχτούν την εκ περιτροπής εργασία. Να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, 8ωρο - 5ήμερο για όλους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Περιοδεία στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο
Με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της ξενοδοχειακής επιχείρησης «ΤΕΜΕΣ» στην Πύλο μίλησαν την Τρίτη ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, και ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας.

Οι εργάτες ενημερώθηκαν για τις αλλεπάλληλες πολύμορφες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων της μέσα στην πανδημία ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων του κλάδου, δράση που ανέπτυξε και το Συνδικάτο της περιοχής, με διεκδικήσεις προς την εργοδοσία στο συγκεκριμένο εργοτάξιο. Ενημερώθηκαν επίσης για τις κινητοποιήσεις κάτω από την πίεση των οποίων η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα ένταξης των οικοδόμων στο επίδομα των 800 ευρώ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί κυβέρνησης και εργοδοσίας για μειώσεις μισθών, χτύπημα ΣΣΕ και δικαιωμάτων, ένταση της καταστολής.

Ο Γ. Τασιούλας κάλεσε τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες πως δεν θα πληρώσουν ξανά την κρίση τους, πως παλεύουν για να πληρώσουν όλοι αυτοί που αυξάνουν τα κέρδη τους πάνω στις πλάτες των εργατών. Στάθηκε ιδιαίτερα στα αιτήματα που προβάλλει για το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία, ώστε να αποτελέσουν στόχους πάλης και συσπείρωσης όλων των εργαζομένων του κλάδου. Από την πλευρά του ο Π. Καράμπελας επεσήμανε τη σημασία να μη μείνει κανείς αμέτοχος μπροστά σε όλα αυτά που χειροτερεύουν τη ζωή του.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Γ. Τασιούλας μίλησε σε σύσκεψη οικοδόμων στην Καλαμάτα.

Κινητοποίηση σήμερα στα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, στη 1 μ.μ., η Επιτροπή Απολυμένων ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διεκδικώντας να ακυρωθούν οι απολύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 30 Απρίλη απέλυσε 75 εργαζόμενους, απόφοιτους της σιδηροδρομικής «Σχολής Διττής Εκπαίδευσης», οι οποίοι για τρία συνεχόμενα έτη εργάζονταν στα εργοστάσια και μηχανοστάσια. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με τους 50 μαθητευόμενους που θα αποφοιτήσουν από τη σχολή τον ερχόμενο Ιούνη, όπως και με τους 52 αποφοίτους που διέκοψαν την εργασία τους για να πάνε στρατό και τώρα που ολοκλήρωσαν τη θητεία τους έχουν κάνει αίτηση να επιστρέψουν στη δουλειά, αλλά δεν έχουν πάρει καμία απάντηση. Συνολικά, μαζί με τις 21 απολύσεις που έγιναν το καλοκαίρι του 2019, οδηγείται στην ανεργία το 40% των εργαζομένων στον τομέα συντήρησης και τροχαίου υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων της Επιτροπής, που παράλληλα καλεί την Ομοσπονδία και τα σωματεία του σιδηρόδρομου να ενισχύσουν τον αγώνα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη έγιναν συγκεντρώσεις στο μηχανοστάσιο και το εργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στου Ρέντη με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων, απολυμένων και μαθητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ