ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και τους κατοίκους της περιοχής

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας

Από την πρόσφατη παρουσία του Δ. Κουτσούμπα στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Από την πρόσφατη παρουσία του Δ. Κουτσούμπα στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Κάλεσμα στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, συνολικά στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, απευθύνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση - συζήτηση στη Λάρυμνα, την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 8 μ.μ. στο πάρκο «Θεόδωρος Μαλέρδος», με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με θέμα «Το ΚΚΕ συζητά με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τους κατοίκους της περιοχής για τον αγώνα τους και τις προτάσεις του Κόμματος για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», το ΚΚΕ δίνει συνέχεια στις πρωτοβουλίες του για τη στήριξη του αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Δίνει συνέχεια στις πολύμορφες πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνει το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή και φυσικά με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για την ενίσχυση της αλληλεγγύης, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και άλλων αστικών επιτελείων για καλλιέργεια «κοινωνικού αυτοματισμού».

Η συγκέντρωση - συζήτηση στη Λάρυμνα έρχεται σε συνέχεια της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα, ενάντια στις διαλυτικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Μέσα από την τροπολογία του Κόμματος αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι τεράστιες προοπτικές και δυνατότητες για να λειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ και να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας προς όφελος του λαού, αποκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες και οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την απαξίωση της επιχείρησης, ξεσκεπάζονται οι πραγματικές επιδιώξεις της ΕΕ, της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δίνεται διέξοδος στις αγωνίες και το μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων, που αγωνίζονται ενάντια στο πετσόκομμα του μεροκάματου και των δικαιωμάτων τους και που στο τέλος της ειδικής εκκαθάρισης θα μείνουν άνεργοι.

Η εκδήλωση της ερχόμενης Παρασκευής, με την παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελεί συνέχεια της σταθερής στήριξης και παρουσίας του Κόμματος, των στελεχών, των βουλευτών, των μελών και των φίλων του, σε κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, από τη μεγάλη απεργία του 1977 έως σήμερα, της συνεχούς μάχης που δίνεται και μέσα από τον «Ριζοσπάστη» για την προβολή του αγώνα των εργαζομένων, των προβλημάτων τους και των δίκαιων αιτημάτων τους, κόντρα στην επιχείρηση συκοφάντησης που δυναμώνει σήμερα για άλλη μια φορά από τα αστικά επιτελεία.

Τη διαχρονική αυτή συμπαράσταση την αναγνωρίζουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι κάτοικοι, πολλοί από τους οποίους έχουν σε αυτήν τη βάση μετατρέψει σε δική τους υπόθεση την οργάνωση της συγκέντρωσης της Παρασκευής, το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και για συζήτηση των θέσεων του ΚΚΕ που αποτελούν τη μοναδική πραγματική διέξοδο για τους ίδιους και τη ΛΑΡΚΟ.

Συζητάμε με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ για το δικό τους αγώνα και την προοπτική

Για τη σημασία της συγκέντρωσης - συζήτησης και την προετοιμασία της από τις Οργανώσεις του Κόμματος μιλά στον «Ριζοσπάστη» η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, σημειώνοντας τα εξής:

«Το ΚΚΕ στις 5 Ιούνη συζητά με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, συζητά για τον δικό τους αγώνα, γι' αυτόν τον αγώνα που ο προσανατολισμός, η διάρκεια, η αντοχή του αποτελούν φάρο, ελπίδα για όλη την εργατική τάξη, για το λαό της περιοχής και βραχνά για την κυβέρνηση, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, την ΕΕ, το κεφάλαιο.

Συζητά τις προτάσεις του για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων. Συζητά με τους κατοίκους της περιοχής, άλλους εργαζόμενους και φορείς, με κάθε καλόπιστο άνθρωπο, που έχουν κάνει δική τους υπόθεση αυτόν τον αγώνα.

Η συζήτηση αυτή άλλωστε έχει ξεκινήσει από καιρό καθώς το ΚΚΕ δεν έλειψε στιγμή από αυτόν τον αγώνα, ήταν, είναι και θα είναι σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων, αντιπαλεύοντας εντός και εκτός Βουλής, με όλες του τις δυνάμεις, με κάθε μέσο και τρόπο, τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση εργατών της ΛΑΡΚΟ, άλλων εργαζομένων, κατοίκων της περιοχής, φορέων, θα είναι ξεκάθαρο, ηχηρό μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση, απάντηση στην κλιμακούμενη επίθεση και στη συκοφάντηση του αγώνα, μέσο πίεσης για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, τεκμηριωμένη απάντηση ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για το "χρυσωρυχείο" που λέγεται ΛΑΡΚΟ από το δρόμο της απαξίωσης, του κλεισίματος, της ιδιωτικοποίησης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με κατάληψη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνέχισαν τις κινητοποιήσεις

Στις 13 Ιούνη το νέο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην έδρα της Περιφέρειας στη Λαμία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην έδρα της Περιφέρειας στη Λαμία
Με κατάληψη στο κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, παράλληλα με τις προετοιμασίες τους για το συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 13 Ιούνη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.

Αντιπροσωπεία εργαζομένων και μέλη της διοίκησης των Σωματείων βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στην είσοδο του διοικητηρίου της Περιφέρειας, απαιτώντας συνάντηση με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος ωστόσο απουσίαζε. Τελικά συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ηλ. Σανίδα. Στη σύντομη συνομιλία τους κατήγγειλαν την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την περιφερειακή αρχή στον αγώνα τους για απόσυρση του νόμου της ειδικής εκκαθάρισης. Η ΛΑΡΚΟ, τόνισαν, αποτελεί «πηγή ζωής» για ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί στη διάλυσή της, κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες για ένα μεγάλο τμήμα του λαού της περιοχής.

«Μας πετσόκοψαν μισθούς και δικαιώματα, μας συκοφαντούν ότι είμαστε "βολεψάκηδες" και "καλοπληρωμένοι", αν και όλοι εδώ γνωρίζετε ποιες είναι οι αμοιβές μας και κάτω από ποιες συνθήκες εργαζόμαστε. Εφτασαν τη ΛΑΡΚΟ σε οριακό σημείο και έχουν βάλει σκοπό να την διαλύσουν, και εσείς δεν έχετε βγάλει ούτε ένα δελτίο Τύπου για να μας στηρίξετε», ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, Παναγιώτης Πολίτης.«Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», τόνισε, «όχι μόνο για την απόσυρση του νόμου της ειδικής εκκαθάρισης, αλλά και για τη χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ - την ίδια ώρα που δισεκατομμύρια δίνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί παραπέρα προς όφελος του λαού. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στις επιδιώξεις της ΕΕ, τα κάθε είδους πρόστιμα που θέλει να φορτώσει στη ΛΑΡΚΟ τα οποία θα τα διαγράψει αν πουληθεί. Παλεύουμε ενάντια στα "κοράκια" μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν "να βάλουν χέρι" στον ορυκτό πλούτο της χώρας, χωρίς να ενδιαφέρονται για τους εκατοντάδες εργαζόμενους στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία οι οποίοι θα μείνουν άνεργοι».

«Ο περιφερειάρχης γνωρίζει το πρόβλημα και μας είχε πει ότι θα πάρει πρωτοβουλίες. Μας υποτιμάτε. Η πολιτική της Περιφέρειας είναι κατά των εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κορέτζελος, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και συνδικάτων της περιοχής, δίνοντας συνέχεια στην αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Τη στήριξη στον αγώνα τους εκφράζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Στη χτεσινή κινητοποίηση, συμμετείχαν μεταξύ άλλων αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Στερεάς, με τους Κώστα Μπασδέκη και Τάσο Χρονά, περιφερειακοί σύμβουλοι παρατάξεων της μειοψηφίας, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Λαμιέων. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ο Τάσος Χρονάς τόνισε: «Ο νόμος για την ειδική εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, που θα πρέπει να αποσυρθεί, είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που εφαρμόζονται χρόνια σε βάρος της εταιρείας και των εργαζομένων. Εχει ταξικό πρόσημο. Και οι εργαζόμενοι και ο λαός θα πρέπει να αναρωτηθούν για το πώς ψηφίστηκε ο νόμος, για το πώς έφτασε η ΛΑΡΚΟ σε αυτό, από την στιγμή που όλοι τάχα τους στηρίζουν».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ και την προστασία των εργαζομένων της

Χωρίς καμία συζήτηση, η κυβέρνηση της ΝΔ - με φόντο και την εκκωφαντική σιωπή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύσης - απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ ενάντια στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ, για την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξή της και την προστασία των εργαζομένων.

«Εδώ ο καθένας κρίνεται. Οι εργαζόμενοι μας βλέπουν, μας ακούν», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, αναφορικά με την απόρριψη της τροπολογίας του Κόμματος. Στην τοποθέτησή του δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει ώστε οι αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ «να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο».

Η τροπολογία του ΚΚΕ, η οποία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο που αφορούσε την κύρωση των ΠΝΠ που εκδόθηκαν στις 13/4 και 1/5, περιελάμβανε τα αιτήματα που διατρανώνουν με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι για να σταματήσει ο διαλυτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εκποίηση αυτής της, στρατηγικής σημασίας για τις ανάγκες του λαού, επιχείρησης, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτά που απέρριψε η κυβέρνηση και προβλέπονταν στην τροπολογία είναι μεταξύ άλλων: Κατάργηση του νόμου της εκκαθάρισης - του άρθρου 21 του Ν. 4664/2020 - και της εξουσίας του ειδικού διαχειριστή. Ακύρωση των μειώσεων στους μισθούς, υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων της ΛΑΡΚΟ και της αντεργατικής πολιτικής. Ενσωμάτωση των εργαζομένων που δουλεύουν με καθεστώς ενοικιαζόμενου, ή σε εργολαβίες ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, απευθείας στη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου. Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, μεταξύ άλλων με την εξασφάλιση ιδιόκτητου βαρέος εξοπλισμού εξόρυξης και υποδομής για επισκευές και συντήρηση, κατασκευή μονάδας εμπλουτισμού και παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, κοβαλτίου και καθαρού νικελίου, αλλά και μονάδων αξιοποίησης όλων των υποπροϊόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ