ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΒΕ
Στους δρόμους αύριο για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων

Η αφίσα της ΟΒΣΑ για την κεντρική κινητοποίηση στην Αττική
Η αφίσα της ΟΒΣΑ για την κεντρική κινητοποίηση στην Αττική
Δεκάδες Ομοσπονδίες, Σωματεία, τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ και Επιτροπές Αγώνα συμμετέχουν στην αυριανή μέρα αγωνιστικής δράσης, οργανώνοντας συντονισμένες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των αυτοαπασχολούμενων, με προτεραιότητα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

Την ώρα που χιλιάδες μικρομάγαζα σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν με λουκέτο και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν αγώνα για ουσιαστική στήριξη των αυτοαπασχολούμενων, οι Ομοσπονδίες, τα Σωματεία και οι Ενώσεις ΕΒΕ που οργανώνουν την αυριανή πρωτοβουλία απευθύνουν μαζικό κάλεσμα αγώνα για τη διεκδίκηση ενός πλαισίου αιτημάτων για όλα όσα «καίνε» τους επαγγελματίες που πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωση, για το αφορολόγητο, την αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων και των οφειλών προς τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ, τη διαγραφή τόκων και προστίμων, την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης κ.ά.

Οι κινητοποιήσεις

Στο πλαίσιο της αυριανής μέρας δράσης οργανώνονται οι ακόλουθες κινητοποιήσεις:

Αθήνα: Το πρωί θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε εφορίες (ΙΖ' Αθηνών στις 9 π.μ., Νίκαιας - Κορυδαλλού στις 9 π.μ., ΔΟΥ Ζωγράφου στις 8.30 π.μ., Ν. Ιωνίας στις 8.30 π.μ..), στο παράρτημα ΕΦΚΑ στο Αιγάλεω στις 9 π.μ., σε δημαρχεία (Περιστερίου στις 9 π.μ., Μενιδίου στις 9 π.μ., Βύρωνα στις 8.30 π.μ.). Εχουν προγραμματιστεί επίσης πικετοφορία στην Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη, 9 π.μ.) και εξόρμηση στην αγορά Αγίου Δημητρίου (9 π.μ.).

Στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση στις 8.30 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Χανιά: Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς.

Ηράκλειο: Στις 9 π.μ. στην Περιφέρεια Κρήτης και στο δήμο Ηρακλείου.

Κέρκυρα: Στις 10 π.μ. συγκέντρωση στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (συστεγάζεται με την αντίστοιχη ΔΟΥ) και στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργάκη.

Γιάννενα: Κινητοποίηση στις 3 μ.μ. στο δημαρχείο.

Πρέβεζα: Στις 8 π.μ. στην τοπική ΔΟΥ.

Πάτρα: Κινητοποίηση στις 9 π.μ. στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κεφαλονιά: Διαμαρτυρία στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Αργοστολίου.

Λάρισα: Κινητοποίηση στις 11 π.μ. στο δημαρχείο και μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη το απόγευμα.

Τρίκαλα: Στις 10.30 π.μ. στην τοπική ΔΟΥ.

Καρδίτσα: Στις 11 π.μ. στην τοπική ΔΟΥ.

Βόλος: Στις 8.30 π.μ. στην τοπική ΔΟΥ.

Αυξάνονται συνεχώς οι αποφάσεις συμμετοχής

Οι αποφάσεις συμμετοχής στις παραπάνω αγωνιστικές πρωτοβουλίες αυξάνονται καθημερινά.

Μέχρι στιγμής τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει:

Στην Αττική οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου και Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας.

Οι Σύλλογοι: Επιπλοποιών και Ξυλουργών Αθηνών, Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων Αθηνών - Πειραιώς, Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, Εγκαταστατών Υδραυλικών - Θερμικών & Κλιματιστικών Εργων Αθηνών, Κουρέων - Κομμωτών Αθηνών «Η Αδελφότης», Καθαριστηρίων - Βαφείων - Σιδηρ/ρίων Αθηνών «Η Αναγέννηση», Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Αυτοκινήτων, Υποδηματοποιών Αθήνας, Αδειούχων Εγκαταστατών και Συντηρητών Καυστήρων Υγρών και Αέριων Καυσίμων «Ο Ηφαιστος», Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων Α' Αθήνας, Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας.

Οι Ενώσεις ΕΒΕ: Περιστερίου, Νέου Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Αγ. Αναργύρων, Ανω Λιοσίων, Αχαρνών, Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας, Βύρωνα, Ν. Ερυθραίας, Ν. Ιωνίας, Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού, Ιλίου, ο Σύνδεσμος ΕΒΕ Αχαρνών και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας.

Επίσης, συμμετέχουν οι Επιτροπές Αγώνα Οδηγών και Αυτοκινητιστών Ταξί, Αυτοαπασχολούμενων Ζωγράφου και Αιγάλεω, Ιδιοκτητών Κυλικείων, Εκτελωνιστών, Λογιστών.

-- Στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (ΣΜΑΕΘ), το Σωματείο Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Δέρματος και η Επιτροπή Αγώνα στα Ταξί.

-- Στην Κρήτη, στα Χανιά, οι Σύλλογοι του χώρου της Εστίασης, των καταστημάτων ΟΠΑΠ, των μηχανικών αυτοκινήτων και ο Εμπορικός Σύλλογος. Στο Ηράκλειο, τα Σωματεία Βιοτεχνών Ξύλου, Αρτοποιών και Συνταξιούχων.

-- Στην Ηπειρο, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων και Πρέβεζας, το Σωματείο Επισκευαστών Αυτοκινήτων Ιωαννίνων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πρέβεζας.

-- Στην Αχαΐα οι Σύλλογοι Αρτοποιών, Μετάλλου, Υδραυλικών, και οι Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ), Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

-- Στο Ιόνιο ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων, το Σωματείο Ελαφρών Φορτηγών Κέρκυρας και οι Επιτροπές Αγώνα Ελεύθερων Επαγγελματιών Κεφαλονιάς.

-- Στη Λάρισα ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Σχολικών Κυλικείων και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Λάρισας.

-- Στα Τρίκαλα, το Σωματείο Επιπλοποιών - Ξυλουργών και η Ενωση ΕΒΕ Καλαμπάκας.

-- Στην Καρδίτσα, τα Σωματεία Ταξί και Σχολικών Κυλικείων.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης για την προστασία της Υγείας του λαού

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Σωματεία, φορείς και σύλλογοι με έδρα την Αθήνα έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη που έγινε χτες, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με θέμα «Οι ανάγκες μας στην Υγεία, στην προστασία της ίδιας μας της ζωής, δεν μπορούν να περιμένουν».

Μέσα από την πλούσια συζήτηση, μεταφέρθηκε η πείρα από την περίοδο της πανδημίας, αλλά και πριν και μετά απ' αυτή, στηλιτεύοντας την πολιτική που μαζί με το τσάκισμα μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων επιτίθεται στο λαό και «μέσω της περικοπής των κρατικών κι εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, μετατρέποντάς την σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Οι φορείς και τα σωματεία που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης τους για την Υγεία, προχωρούν τις επόμενες μέρες στις εξής πρωτοβουλίες:

  • Την Πέμπτη 4/6, σε συνέντευξη Τύπου έξω από την ΤΟΜΥ Πετραλώνων.
  • Την Πέμπτη 11/6 συμμετοχή στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ.
  • Την Παρασκευή 12/6 οργανώνουν μέρα δράσης σε όλες τις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας της Αθήνας.
  • Συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία και την πορεία στο υπουργείο Υγείας, στις 16 Ιούνη.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης, παρεμβάσεις - χαιρετισμούς έκαναν οι: Ελένη Θεοδοσίου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου, Δημήτρης Κοδέλας, εκ μέρους του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, Γιώργος Φερεντίνος, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αγγελος Κότινος, εκ μέρους της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων και Ανέργων 7ου Διαμερίσματος, Ελισάβετ Πυργολιού από το Στέκι Εργαζομένων Κυψέλης, Κώστας Καϊτζόπουλος, εργαζόμενος στα δημοτικά ιατρεία του δήμου Αθηναίων, Ελένη Λεμονή, από τον Σύλλογο Γυναικών 2ου Διαμερίσματος, Θεοδόσης Μπενάτος, εκ μέρους του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων, Παναγιώτης Ντόντος, από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, καθώς και εκπρόσωπος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τη σύσκεψη θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πολύμορφες δράσεις για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Σε στάση εργασίας και πολύμορφες κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΥΠΕ προχωρούν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας την Πέμπτη 4 Ιούνη, μέρα πανελλαδικής δράσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Υγεία - Πρόνοια.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι η απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 16 Ιούνη.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και φορείς διεκδικούν: Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου). Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων:

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση το πρωί στο νοσοκομείο και μετά στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα ΤΕΠ, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, που μόνο στον «Ευαγγελισμό» είναι πάνω από 700. Χτες πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις.

Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα νοσοκομεία.

Στην 7η ΥΠΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Στο πλευρό του αγώνα των υγειονομικών για μόνιμη και σταθερή δουλειά στέκεται και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καλώντας την Πέμπτη σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στο πλευρό των συμβασιούχων στις μονάδες Υγείας στέκεται και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Με ανακοίνωσή του αναδεικνύει ότι οι δημόσιες μονάδες Υγείας βογκάνε από ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό και ότι απαιτείται η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Τα στοιχεία για τον κορονοϊό στη χώρα

Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 4 νέοι θάνατοι, με τα αντίστοιχα σύνολα να φτάνουν τα 2.918 κρούσματα και τους 179 θανάτους, ανακοίνωσε χτες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενώ, όπως έγινε γνωστό, στο εξής τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινώνονται με εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, κάθε Πέμπτη.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, το 55,1% είναι άνδρες και η μέση ηλικία είναι τα 48 έτη. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 12 ασθενείς (75% άνδρες), ενώ η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 76 έτη.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 182.423 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4.811 ήταν θετικά στον κορονοϊό (στους αριθμούς αυτούς συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ