ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
Σελ. /24

Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Αρθρο: «Δεξιότητες στο σχολείο: Κοινή στρατηγική όλων των αστικών κομμάτων».

-- Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία.

-- Νέα αγωνιστικά πανεκπαιδευτικά ραντεβού στις 9 Ιούνη.

-- Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ για θέματα Εκπαίδευσης.

-- Η δράση των μαθητικών συμβουλίων στη Θεσσαλία για το περιβάλλον και η συμβολή της ΚΝΕ.

-- Κάλεσμα μαθητικής δημιουργίας και πολύμορφες δραστηριότητες της ΚΝΕ για μαθητές σε όλη τη χώρα.

-- Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο».


Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ για ζητήματα της Εκπαίδευσης

INTIME NEWS

Σε μια σειρά από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για προβλήματα και θέματα στους χώρους της Εκπαίδευσης που απασχολούν άμεσα εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα το ΚΚΕ.

Ανάμεσα στα θέματα που έγκαιρα και επίμονα έχει αναδείξει το Κόμμα και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις είναι αυτό της ανάγκης για άμεση και πλήρη αποζημίωση των γονιών για σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας και για τις οποίες είχαν ήδη πληρώσει. Το ΚΚΕ είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, που συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Κατά τη συζήτηση της Ερώτησης, ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής σημείωσε ότι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες έχουν πληρώσει από το υστέρημά τους για τη συμμετοχή των παιδιών τους στις εκδρομές των σχολείων και τα χρήματα αυτά τα έχουν ανάγκη.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας στην Ερώτηση, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αναζήτησε «ισορροπία» μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και ότι αυτή βρέθηκε με το voucher 18μηνης διάρκειας. Ανέφερε ότι τα χρήματα μέσω του voucher μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σχολική εκδρομή ή για άλλη υπηρεσία και αν δεν γίνει χρήση του voucher έπειτα από 18 μήνες, θα επιστραφούν τα χρήματα στους γονείς.

Γαλαντόμα είναι η κυβέρνηση για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που τους μπούκωσε και τους μπουκώνει με χρήμα για την πανδημία, όχι όμως και προς τις λαϊκές οικογένειες που με 500 ευρώ προσπαθούν να βγάλουν το μήνα, υπογράμμισε ο Γ. Δελής. Σημείωσε ότι χιλιάδες γονείς έχουν επικοινωνήσει με το ΚΚΕ για τη συγκεκριμένη Ερώτηση και κατέθεσε ενδεικτικά υπόμνημα της Ενωσης Γονέων Αλεξανδρούπολης. Οπως είπε, άμεσα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα, διότι κανείς δεν γνωρίζει αν του χρόνου θα γίνουν, και υπό ποιες προϋποθέσεις, σχολικές εκδρομές και αν τα ταξιδιωτικά γραφεία θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Για τη μαθητεία των σπουδαστών ΕΠΑΛ

Με άλλη Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, το ΚΚΕ εντοπίζει προβλήματα που έχουν προκύψει για τους σπουδαστές των ΕΠΑΛ που έκαναν μαθητεία και αυτή διακόπηκε λόγω κορονοϊού, και ζητά συγκεκριμένες λύσεις.

Το ΚΚΕ εξηγεί ότι όσοι κάνουν μαθητεία σε διάφορες δομές που σχετίζονται με ευπαθείς ομάδες (π.χ. γηροκομεία, φυλακές, υπνωτήρια αστέγων κ.λπ.), αλλά και άλλοι σπουδαστές σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις, που υλοποιούν τη μαθητεία, χρειάζεται να πάρουν επιπλέον μέτρα και το κόστος για αυτά δεν μπορεί να βαραίνει τους ίδιους τους μαθητευόμενους. «Επιπλέον, μια σειρά επιχειρήσεις (στις οποίες διεξαγόταν η μαθητεία και είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους) δεν άνοιξαν μετά την άρση του lockdown και είναι άδηλο το τι θα συμβεί ακόμη και τη νέα σχολική χρονιά», προσθέτει το ΚΚΕ, εξηγώντας ότι «ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μαζική διακοπή εργασιών κάποιου κλάδου, προκύπτει ζήτημα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της μαθητείας».

Με την Επίκαιρη Ερώτηση, που υπογράφει η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα, το ΚΚΕ ζητά από την υπουργό Παιδείας:

  • Να καλυφθεί πλήρως, με κρατική δαπάνη και ευθύνη, το κόστος των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό στους μαθητευόμενους των ΕΠΑΛ (τεστ, μάσκες, ειδικός εξοπλισμός κ.λπ.).
  • Να διασφαλιστεί, με κρατική ευθύνη, ότι όλοι όσοι έκαναν μαθητεία σε επιχειρήσεις που σήμερα τελούν σε αναστολή λειτουργίας θα μπορέσουν να τη συνεχίσουν και να την ολοκληρώσουν.
  • Να διασφαλιστεί ότι θα διοριστεί έγκαιρα το απαιτούμενο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, αλλά και ότι θα καλυφθούν οι θέσεις στις επιτελικές δομές, ώστε να μη χαθεί ούτε μία ώρα από το εργαστηριακό κομμάτι της μαθητείας εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών ή για άλλους λόγους, και να μην προκύψει πρόβλημα στην έγκριση κανενός προγράμματος μαθητείας από το ΙΕΠ.
Μετακινήσεις υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων

Σε άλλη Επίκαιρη Ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας, το ΚΚΕ επισημαίνει το διαχρονικό πρόβλημα του ορισμού εξεταστικών κέντρων για τις πανελλαδικές εξετάσεις μακριά από τον τόπο διαμονής των υποψηφίων της περιφέρειας, αναφορικά με τα ειδικά μαθήματα, τις εξετάσεις εισαγωγής σε ΤΕΦΑΑ - Στρατιωτικές Σχολές και άλλες κατηγορίες υποψηφίων, που υποχρεώνονται σε συνεχή μετακίνηση στα αστικά κέντρα της περιοχής τους ή ακόμα και στη μετακίνηση από νησί σε νησί.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πέρυσι 4 εξεταστικά κέντρα, από τα 10 που λειτούργησαν στην Αττική, για την εξέταση του Γραμμικού και του Ελεύθερου Σχεδίου προορίζονται αποκλειστικά για εξέταση εκατοντάδων μαθητών της Νότιας Ελλάδας και της Κρήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του σχολικού έτους 2019-20, μόνο στο νομό Χανίων υπάρχουν 71 υποψήφιοι που θα υποχρεωθούν να μεταβούν στην Αθήνα για να εξεταστούν στο Ελεύθερο και στο Γραμμικό Σχέδιο, ενώ για όλη την Κρήτη υπερβαίνουν τους 300», τονίζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οι καταστάσεις αυτές σε καιρό πανδημίας ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τους μαθητές και τις οικογένειές τους, τους επιβαρύνουν οικονομικά και επιδεινώνουν τις συνθήκες εξέτασης, διαμορφώνοντας όρους ανισοτιμίας.

Γι' αυτό και με την Ερώτηση, που υπογράφει ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης, το ΚΚΕ ζητά από την υπουργό Παιδείας να οργανωθεί η εξέταση των ειδικών μαθημάτων σε τοπικό επίπεδο και να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα για τη συμμετοχή των μαθητών της περιφέρειας στις εξετάσεις εισαγωγής στα ΤΕΦΑΑ και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές των ΕΠΑΛ της υπαίθρου να δώσουν εξετάσεις στα σχολεία τους, καθώς και στους φυσικώς αδύνατους σε ειδικά εξεταστικά κέντρα στις περιοχές όπου φοιτούν, με όρους ισότιμους, όπως και οι άλλοι μαθητές.

Αναγκαία μέτρα για τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

Το ΚΚΕ παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία, που εξαγγέλθηκε και προχώρησε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή της ΝΔ χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς επιπλέον προσωπικό και χωρίς σχέδιο για τις ανάγκες σε σχολική στέγη.

Σε σχετική Επίκαιρη Ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας, επισημαίνει ότι σε συνέχεια των παραπάνω «κατατέθηκε απαράδεκτη ρύθμιση στο τελευταίο σχέδιο νόμου που ενσωματώνει τις ΠΝΠ (13.4.2020 και 1.5.2020) και που μεταθέτει ολοκληρωτικά την ευθύνη στους δήμους. Δηλαδή τους καθιστά υπεύθυνους για τη διενέργεια διαγωνισμών, τον έλεγχο καταλληλότητας των προκατασκευασμένων αιθουσών, την τοποθέτηση και τη χρηματοδότησή τους.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση επιδεινώνει περαιτέρω τους όρους υλοποίησης της δίχρονης, και για τους δήμους που ακόμα δεν την έχουν υλοποιήσει αλλά και για αυτούς που την εφάρμοσαν την τρέχουσα σχολική χρονιά, με προσωρινές ευκαιριακές λύσεις, που με δεδομένη την κυβερνητική απραξία φαίνεται να μονιμοποιούνται».

Τονίζοντας ότι οι προϋποθέσεις υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής είναι ευθύνη του κράτους και των συναρμόδιων υπουργείων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, που υπογράφει την Ερώτηση, ζητά από την υπουργό Παιδείας:

  • Να χρηματοδοτηθεί γενναία η υλοποίηση του μέτρου, ώστε να ισχύσει καθολικά σε όλους τους δήμους με τους αναγκαίους αναβαθμισμένους, σύγχρονους όρους.
  • Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος για την ανέγερση σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.
  • Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό - παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό και βοηθητικό.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συνεχίστηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Η θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο εκφράστηκε χτες και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται από την περασμένη Δευτέρα. Κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, γονείς και εκπαιδευτικοί απαίτησαν «να αποσυρθεί» αναδεικνύοντας τις αντιδραστικές του διατάξεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των κατευθύνσεων και οδηγιών του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και του ΣΕΒ, που θέλουν σχολείο της αγοράς, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του α' αντιπροέδρου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), Δ. Λάμπρου, ο οποίος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «είναι μακριά από τις ανάγκες των παιδιών μας για ολόπλευρη μόρφωση, δεν υπηρετεί τη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση και πρέπει να αποσυρθεί». Ειδική αναφορά έκανε και στις διατάξεις για τα εργαστήρια δεξιοτήτων τονίζοντας ότι «αντί για ισότιμη γενική μόρφωση, προωθείται η αποσπασματική, διαφοροποιημένη απόκτηση δεξιοτήτων (...) Ερωτήματα γεννάει ότι με Υπουργική Απόφαση θα καθορίζονται ο αριθμός και ο γεωγραφικός προσδιορισμός των σχολείων όπου θα υλοποιούνται αυτά τα προγράμματα, διασπώντας έτσι το ενιαίο της μόρφωσης». Εθεσε δε ερωτήματα για το ποιος θα υλοποιεί αυτά τα προγράμματα.

Αυτοί που χειροκρότησαν το νομοσχέδιο στη συζήτηση ήταν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων και των Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας.

Στην επί των άρθρων συζήτηση που ακολούθησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αναφέρθηκε στις αντιπαιδαγωγικές παρεμβάσεις στο περιεχόμενο του σχολείου, π.χ. εισαγωγή Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο. Αναφέρθηκε ακόμα στους ταξικούς φραγμούς που υψώνονται, με το σχολείο να μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε εξεταστικό ρινγκ, την ενίσχυση της τάσης διαφοροποίησης και κατηγοριοποίησης των σχολείων με τα άρθρα που αφορούν τα πρότυπα - πειραματικά σχολεία, αλλά και την «αξιολόγηση».

Για τα άρθρα που αφορούν τις μετεγγραφές σημείωσε ότι αυστηροποιούν όλα τα κριτήρια κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, ενώ αναφέρθηκε και στα άρθρα με τα οποία γενικεύονται τα επί πληρωμή προγράμματα στα ΑΕΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ