Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συνεχίστηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Η θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο εκφράστηκε χτες και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται από την περασμένη Δευτέρα. Κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, γονείς και εκπαιδευτικοί απαίτησαν «να αποσυρθεί» αναδεικνύοντας τις αντιδραστικές του διατάξεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των κατευθύνσεων και οδηγιών του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και του ΣΕΒ, που θέλουν σχολείο της αγοράς, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του α' αντιπροέδρου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), Δ. Λάμπρου, ο οποίος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «είναι μακριά από τις ανάγκες των παιδιών μας για ολόπλευρη μόρφωση, δεν υπηρετεί τη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση και πρέπει να αποσυρθεί». Ειδική αναφορά έκανε και στις διατάξεις για τα εργαστήρια δεξιοτήτων τονίζοντας ότι «αντί για ισότιμη γενική μόρφωση, προωθείται η αποσπασματική, διαφοροποιημένη απόκτηση δεξιοτήτων (...) Ερωτήματα γεννάει ότι με Υπουργική Απόφαση θα καθορίζονται ο αριθμός και ο γεωγραφικός προσδιορισμός των σχολείων όπου θα υλοποιούνται αυτά τα προγράμματα, διασπώντας έτσι το ενιαίο της μόρφωσης». Εθεσε δε ερωτήματα για το ποιος θα υλοποιεί αυτά τα προγράμματα.

Αυτοί που χειροκρότησαν το νομοσχέδιο στη συζήτηση ήταν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων και των Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας.

Στην επί των άρθρων συζήτηση που ακολούθησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αναφέρθηκε στις αντιπαιδαγωγικές παρεμβάσεις στο περιεχόμενο του σχολείου, π.χ. εισαγωγή Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο. Αναφέρθηκε ακόμα στους ταξικούς φραγμούς που υψώνονται, με το σχολείο να μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε εξεταστικό ρινγκ, την ενίσχυση της τάσης διαφοροποίησης και κατηγοριοποίησης των σχολείων με τα άρθρα που αφορούν τα πρότυπα - πειραματικά σχολεία, αλλά και την «αξιολόγηση».

Για τα άρθρα που αφορούν τις μετεγγραφές σημείωσε ότι αυστηροποιούν όλα τα κριτήρια κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, ενώ αναφέρθηκε και στα άρθρα με τα οποία γενικεύονται τα επί πληρωμή προγράμματα στα ΑΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ