ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Στο δρόμο ξανά αύριο για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 4 μ.μ.

Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα
Σε νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική του ηγεσία, προχωρούν αύριο Πέμπτη, στις 4 μ.μ., το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική.

Το αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό συνυπογράφουν, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο, έντεκα επιχειρησιακά σωματεία: Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «Marriott», «ΖΑΦΟΛΙΑ», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonissi», «Hilton», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel» και στις επιχειρήσεις εστίασης «Select Service Partner» και «NEWREST».

Αύριο επίσης, στις 3 μ.μ., αντιπροσωπεία των σωματείων θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής.

Σήμερα Τετάρτη, στις 10 π.μ., θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου, στην τελική ευθεία μπροστά στην κινητοποίηση.

Τα σωματεία, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου. Να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών.

Σε εξέλιξη η εργοδοτική επίθεση με «πράσινο φως» από την κυβέρνηση

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους συνεχίζουν τον αγώνα τους, απέναντι στην αβεβαιότητα και τις αντεργατικές κινήσεις που ήδη ξετυλίγει η μεγαλοεργοδοσία, με λυμένα τα χέρια από την κυβέρνηση.

Παρά την άρση απαγόρευσης λειτουργίας από την 1η Ιούνη για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής και σε αβεβαιότητα για το πότε και με τι όρους θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, μπροστά στο άνοιγμα των μονάδων εποχικής λειτουργίας μετά τις 15 Ιούνη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, το 80% των ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά, ενώ οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων γκρινιάζουν για το «κόστος» των υγειονομικών πρωτοκόλλων, παρότι αυτά έχουν κοπεί και ραφτεί στα μέτρα τους.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τα ψίχουλα του επιδόματος «ειδικού σκοπού», βρίσκονται στο στόχαστρο απολύσεων και της επίθεσης στους μισθούς και τα δικαιώματά τους, με πρόσθετο όπλο τα κυβερνητικά μέτρα που απλώνουν κι άλλο τη βεντάλια της «ευελιξίας».

Χαρακτηριστικές για την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι οι μαζικές απολύσεις περίπου 50 εργαζομένων, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «IBIS» στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Το κλαδικό Συνδικάτο έκανε χτες σύσκεψη με τους εργαζόμενους και σήμερα προγραμματίζει παρέμβαση στην εργοδοσία.

Παράλληλα, το ψηφιδωτό των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο αφήνει ένα πολύ μεγάλο μέρος εργαζομένων εκτεθειμένο. Με τις συμβάσεις της «διαλείπουσας», της «έξτρα» εργασίας και μιας σειράς άλλων μορφών «ευελιξίας», οι ίδιοι εργαζόμενοι που τσακίζονται στη δουλειά 30 μέρες το μήνα στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης, βλέπουν τα μεροκάματά τους να περιορίζονται στην παραμικρή κάμψη της κίνησης, πετιούνται από τη μια στιγμή στην άλλη στην ανεργία και, στις σημερινές συνθήκες, θα κάνουν ...μαύρα μάτια να δουν ολόκληρο μισθό, ακόμα κι αν συνεχίσουν να δουλεύουν.

Τέλος, τα μέτρα της κυβέρνησης, που ανάβουν το «πράσινο φως» στους ξενοδόχους να μειώνουν στο μισό τις ώρες εργασίας, ισοδυναμούν με «ξήλωμα» της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, που λήγει στο τέλος Αυγούστου.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σωματείων

Η αυριανή κινητοποίηση στην Αττική αποφασίστηκε σε σύσκεψη των σωματείων, αμέσως μετά τη μαζική συγκέντρωση στις 28 Μάη στο Σύνταγμα και την πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις και ρίψη χημικών.

Σωματεία και εργαζόμενοι συνεχίζουν να απαντάνε στην κυβέρνηση και το υπουργείο, στη ρίψη χημικών αλλά και στη χυδαία επίθεση από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, που κλείνοντας τα μάτια στη μαζική κινητοποίηση είπε ότι «δεν υπήρξε διαμαρτυρία του κόσμου του Τουρισμού και Επισιτισμού» (!), αλλά οι εκατοντάδες εργαζόμενοι... «ήταν ο κομματικός στρατός του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ».

«Τώρα βγαίνει το νόημα γιατί αποτελεί "ατμομηχανή" ο Τουρισμός για εσάς: Γιατί εμάς απλά μας θεωρείτε καύσιμη ύλη, για να δουλεύουν τα ξενοδοχεία και να θησαυρίζουν οι ξενοδόχοι και οι μεγάλοι όμιλοι», σχολιάζει το Σωματείο στο ξενοδοχείο «Athens Marriott», που ετοιμάζεται να διαδηλώσει ξανά αύριο στο υπουργείο.

«Ημασταν και εμείς έξω από το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας από άλλους χώρους και φωνάζαμε "Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι του κεφαλαίου και της εργοδοσίας"», σημειώνουν σε επιστολή τους εργαζόμενοι από το Σωματείο στην επιχείρηση «Select Service Partner», εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα προκλητικά προνόμια που μοιράζει η κυβέρνηση στους εργοδότες, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή από τα μέσα Μάρτη και δεν ξέρουν πώς θα επιβιώσουν τις επόμενες μέρες.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο καζίνο της Πάρνηθας («Μοντ Παρνές») καλεί τους εργαζόμενους στην αυριανή κινητοποίηση και σε συγκέντρωση την Παρασκευή 5/6, στις 4 μ.μ., στον κάτω σταθμό του τελεφερίκ, για να συζητήσουν για την οργάνωση του αγώνα τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά - Επισιτιστικά επαγγέλματα Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σε μηχανοκίνητες πορείες αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο Αργοστόλι (Στάδιο) και στο Ληξούρι (άγαλμα Λασκαράτου). Την Κυριακή 7/6 προχωρά σε σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στο αίθριο της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης στο Ληξούρι. Την Τετάρτη 10/6 καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.30 π.μ., στη γέφυρα Δεβοσέτου στο Αργοστόλι.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 10/6, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σολωμού, με αφορμή την καταληκτική ημερομηνία των επαναπροσλήψεων των εποχικών εργαζομένων στο νησί, ενώ συνολικότερα τα σωματεία του κλάδου θα αξιοποιήσουν την κινητοποίηση που έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία για την ίδια μέρα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στο μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων στο δήμο

Με δύο ιδιωτικοποιήσεις σε μια μέρα προχώρησε τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου στη διαχείριση απορριμμάτων στην περιοχή η δημοτική αρχή Ιωαννίνων.

Με πρόσχημα τη... διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την πανδημία, στην προχτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με τηλεδιάσκεψη, αποφασίστηκε η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων των Δημοτικών Ενοτήτων Μπιζανίου και Παμβώτιδος, καθώς και των Κοινοτήτων Νεοχωρόπουλου, Μαρμάρων, Ολυμπιάδος, Σταυρακίου, Καρδαμιτσίων και Εξοχής της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, για 4 μήνες, έναντι 270.000 ευρώ.

Στην ίδια συνεδρίαση, λίγα λεπτά πριν την έναρξη, ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας συλλογής των ογκωδών αντικειμένων.

Η δημοτική αρχή, μέσα στις μέρες της καραντίνας, ιδιωτικοποίησε επίσης την αλλαγή των λαμπτήρων του οδοφωτισμού και το πλύσιμο κάδων, ενώ πριν δέκα μέρες καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η εισήγηση να δοθεί με Σύμβαση Ενεργειακής Αναβάθμισης (μορφή Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) η αλλαγή των συμβατικών λαμπτήρων οδοφωτισμού σε LED. Με αυτόν τον τρόπο, κομμάτι - κομμάτι παραχωρούνται σε ιδιώτες όλες οι υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία για την πόλη των Ιωαννίνων κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο δημαρχείο

Απέναντι στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής βρέθηκαν οι εργαζόμενοι του δήμου. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων πραγματοποίησε προχτές στάση εργασίας και συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο, ενώ είχε προηγηθεί αποχή από τα καθήκοντα το Σαββατοκύριακο 30 - 31 Μάη.

Το Σωματείο καταγγέλλει τις ιδιωτικοποιήσεις, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο επαναφέρει σε ιδιώτες την αποκομιδή απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου (ήταν σε ιδιώτες μέχρι τον Σεπτέμβρη), αλλά το κάνει με ακόμα χειρότερους όρους, με επιπλέον «καπέλο» 34% και 14% αντίστοιχα! «Η ιδιωτικοποίηση για 4 μήνες δεν είναι εμβαλωματική λύση. Ηρθε για να μείνει, καθώς δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», τονίζει το Σωματείο.

Τη στήριξή του στην κινητοποίηση εξέφρασε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αντιπροσωπεία του οποίου με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Σίμο, μέλος της διοίκησης, συμμετείχε στη συγκέντρωση. Τη συμπαράστασή τους δήλωσαν επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ).

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι και με την προκλητική στάση της διοίκησης του δήμου, που είχε καλέσει άνδρες της ΟΠΚΕ, της Ασφάλειας, ένστολους αστυνομικούς, μέχρι και την Τροχαία στο χώρο του Δημαρχείου!

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, Τίνα Ζέκα, μιλώντας στη συγκέντρωση, κάλεσε τη δημοτική αρχή να απομακρύνει τις δυνάμεις καταστολής από το δημαρχείο. Οπως τόνισε, ενώ σε «όλη τη μέχρι τώρα θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής έχουν αφήσει τους εργάτες να δουλεύουν χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας και να παίζουν κάθε μέρα τη ζωή τους κορόνα γράμματα, αφού έγιναν 3 εργατικά ατυχήματα μέχρι τώρα, τους έφεραν και την αστυνομία επειδή διαμαρτύρονται!».

Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή είχε προσπαθήσει και τον Σεπτέμβρη του 2019 να παραχωρήσει σε ιδιώτες τμήμα της αποκομιδής απορριμμάτων, συναντώντας ωστόσο τοίχο αντίστασης από τους εργαζόμενους στο δήμο, στο Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία της πόλης. Τότε ο δήμαρχος της πόλης, Μ. Ελισάφ, είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό, που επισκεπτόταν εκείνες τις μέρες την πόλη, μεγαλύτερη «ευκαμψία» στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, πράγμα που υλοποιήθηκε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν με πρόσχημα την πανδημία.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Στο πλευρό των φορτοεκφορτωτών στο λιμάνι

Την άμεση επαναφορά των εργαζόμενων φορτοεκφορτωτών στο λιμάνι της Πάτρας διεκδικεί το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Οι εργαζόμενοι, που δούλευαν για πάνω από 25 χρόνια ως φορτοεκφορτωτές και καβοδέτες στο λιμάνι, στερήθηκαν τη δουλειά τους όταν διαγράφηκαν από το σωματείο «Ηρακλής», επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

«Πώς γίνεται ο πρόεδρος του σωματείου Φορτοεκφορτωτών "ΗΡΑΚΛΗΣ" να διαγράφει τους συναδέλφους του - ισότιμα με αυτόν μέλη του σωματείου τους» και να τους αρνείται την εργασία, παρότι «έχουν δικαστικά δικαιωθεί τελεσίδικα;» διερωτάται το Εργατικό Κέντρο και συνεχίζει μαζί με τους εργαζόμενους τις παρεμβάσεις σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου «παρευρέθηκε σε μια σειρά δικαστήρια που κέρδισαν οι συνάδελφοι τελεσίδικα, έκανε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και συναντήσεις με τη διοίκηση του ΟΛΠΑ», ενώ το τελευταίο διάστημα «έκανε επανειλημμένα παρέμβαση στη διοίκηση του ΙΚΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ