Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Στο δρόμο ξανά αύριο για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 4 μ.μ.

Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα
Σε νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική του ηγεσία, προχωρούν αύριο Πέμπτη, στις 4 μ.μ., το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική.

Το αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό συνυπογράφουν, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο, έντεκα επιχειρησιακά σωματεία: Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «Marriott», «ΖΑΦΟΛΙΑ», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonissi», «Hilton», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel» και στις επιχειρήσεις εστίασης «Select Service Partner» και «NEWREST».

Αύριο επίσης, στις 3 μ.μ., αντιπροσωπεία των σωματείων θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής.

Σήμερα Τετάρτη, στις 10 π.μ., θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου, στην τελική ευθεία μπροστά στην κινητοποίηση.

Τα σωματεία, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου. Να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών.

Σε εξέλιξη η εργοδοτική επίθεση με «πράσινο φως» από την κυβέρνηση

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους συνεχίζουν τον αγώνα τους, απέναντι στην αβεβαιότητα και τις αντεργατικές κινήσεις που ήδη ξετυλίγει η μεγαλοεργοδοσία, με λυμένα τα χέρια από την κυβέρνηση.

Παρά την άρση απαγόρευσης λειτουργίας από την 1η Ιούνη για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής και σε αβεβαιότητα για το πότε και με τι όρους θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, μπροστά στο άνοιγμα των μονάδων εποχικής λειτουργίας μετά τις 15 Ιούνη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, το 80% των ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά, ενώ οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων γκρινιάζουν για το «κόστος» των υγειονομικών πρωτοκόλλων, παρότι αυτά έχουν κοπεί και ραφτεί στα μέτρα τους.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τα ψίχουλα του επιδόματος «ειδικού σκοπού», βρίσκονται στο στόχαστρο απολύσεων και της επίθεσης στους μισθούς και τα δικαιώματά τους, με πρόσθετο όπλο τα κυβερνητικά μέτρα που απλώνουν κι άλλο τη βεντάλια της «ευελιξίας».

Χαρακτηριστικές για την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι οι μαζικές απολύσεις περίπου 50 εργαζομένων, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «IBIS» στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Το κλαδικό Συνδικάτο έκανε χτες σύσκεψη με τους εργαζόμενους και σήμερα προγραμματίζει παρέμβαση στην εργοδοσία.

Παράλληλα, το ψηφιδωτό των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο αφήνει ένα πολύ μεγάλο μέρος εργαζομένων εκτεθειμένο. Με τις συμβάσεις της «διαλείπουσας», της «έξτρα» εργασίας και μιας σειράς άλλων μορφών «ευελιξίας», οι ίδιοι εργαζόμενοι που τσακίζονται στη δουλειά 30 μέρες το μήνα στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης, βλέπουν τα μεροκάματά τους να περιορίζονται στην παραμικρή κάμψη της κίνησης, πετιούνται από τη μια στιγμή στην άλλη στην ανεργία και, στις σημερινές συνθήκες, θα κάνουν ...μαύρα μάτια να δουν ολόκληρο μισθό, ακόμα κι αν συνεχίσουν να δουλεύουν.

Τέλος, τα μέτρα της κυβέρνησης, που ανάβουν το «πράσινο φως» στους ξενοδόχους να μειώνουν στο μισό τις ώρες εργασίας, ισοδυναμούν με «ξήλωμα» της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, που λήγει στο τέλος Αυγούστου.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σωματείων

Η αυριανή κινητοποίηση στην Αττική αποφασίστηκε σε σύσκεψη των σωματείων, αμέσως μετά τη μαζική συγκέντρωση στις 28 Μάη στο Σύνταγμα και την πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις και ρίψη χημικών.

Σωματεία και εργαζόμενοι συνεχίζουν να απαντάνε στην κυβέρνηση και το υπουργείο, στη ρίψη χημικών αλλά και στη χυδαία επίθεση από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, που κλείνοντας τα μάτια στη μαζική κινητοποίηση είπε ότι «δεν υπήρξε διαμαρτυρία του κόσμου του Τουρισμού και Επισιτισμού» (!), αλλά οι εκατοντάδες εργαζόμενοι... «ήταν ο κομματικός στρατός του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ».

«Τώρα βγαίνει το νόημα γιατί αποτελεί "ατμομηχανή" ο Τουρισμός για εσάς: Γιατί εμάς απλά μας θεωρείτε καύσιμη ύλη, για να δουλεύουν τα ξενοδοχεία και να θησαυρίζουν οι ξενοδόχοι και οι μεγάλοι όμιλοι», σχολιάζει το Σωματείο στο ξενοδοχείο «Athens Marriott», που ετοιμάζεται να διαδηλώσει ξανά αύριο στο υπουργείο.

«Ημασταν και εμείς έξω από το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας από άλλους χώρους και φωνάζαμε "Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι του κεφαλαίου και της εργοδοσίας"», σημειώνουν σε επιστολή τους εργαζόμενοι από το Σωματείο στην επιχείρηση «Select Service Partner», εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα προκλητικά προνόμια που μοιράζει η κυβέρνηση στους εργοδότες, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή από τα μέσα Μάρτη και δεν ξέρουν πώς θα επιβιώσουν τις επόμενες μέρες.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο καζίνο της Πάρνηθας («Μοντ Παρνές») καλεί τους εργαζόμενους στην αυριανή κινητοποίηση και σε συγκέντρωση την Παρασκευή 5/6, στις 4 μ.μ., στον κάτω σταθμό του τελεφερίκ, για να συζητήσουν για την οργάνωση του αγώνα τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά - Επισιτιστικά επαγγέλματα Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σε μηχανοκίνητες πορείες αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο Αργοστόλι (Στάδιο) και στο Ληξούρι (άγαλμα Λασκαράτου). Την Κυριακή 7/6 προχωρά σε σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στο αίθριο της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης στο Ληξούρι. Την Τετάρτη 10/6 καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.30 π.μ., στη γέφυρα Δεβοσέτου στο Αργοστόλι.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 10/6, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σολωμού, με αφορμή την καταληκτική ημερομηνία των επαναπροσλήψεων των εποχικών εργαζομένων στο νησί, ενώ συνολικότερα τα σωματεία του κλάδου θα αξιοποιήσουν την κινητοποίηση που έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία για την ίδια μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ