Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Με μπούσουλα την ΚΑΠ και τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», του οποίου η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα, με την ψήφιση και επί των άρθρων.

Κινείται στις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και περιέχει σειρά διευθετήσεων για την καλύτερη εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής. Για παράδειγμα, δίνεται η χαριστική βολή σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς προβλέπεται ότι 78 συνεταιριστικές οργανώσεις θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος 108 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις χρεών προηγούμενων ετών που χαρακτηρίστηκαν «μη συμβατές με το ενωσιακό Δίκαιο», διαδικασία που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Προβλέπονται ακόμα η πώληση των κτηνιατρικών φαρμάκων διαδικτυακά (που σημαίνει ότι «πάει περίπατο» κάθε έλεγχος), αυστηρές διατάξεις για τις ελληνοποιήσεις (οι οποίες όμως, με τους αποψιλωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τους βιομηχάνους να είναι ανεξέλεγκτοι, καθίστανται «κενό γράμμα»), ρυθμίσεις για τον ΕΛΓΑ (που περιορίζονται στην πρόσληψη δύο νομικών συμβούλων, ενώ έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό) κ.ά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφωνίες του για το άρθρο που περιορίζει σε 0,2% την τετραϋδροκανναβινόλη (THC) στη βιομηχανική κάνναβη, από έως 6% που το είχε πάει ως κυβέρνηση, υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Υπέρ τάχθηκε και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν η Ελ. Λύση, ζητώντας κίνητρα για στενότερη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με το τουριστικό κεφάλαιο, καθώς και το ΜέΡΑ25, επικεντρώνοντας την κριτική του στο άρθρο για τη μείωση της THC.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Δ. Μανωλάκου, αφορά τη διαχείριση δυσλειτουργιών του υπουργείου και εποπτευόμενων οργανισμών, «ώστε να προσαρμοστούν σε ευρωκοινοτικές ντιρεκτίβες και κανονισμούς, να εξυπηρετήσουν ανάγκες του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αγροδιατροφικού τομέα, να γίνουν διευκολύνσεις και ίσως και ρουσφέτια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι με το άρθρο για τις ελληνοποιήσεις προστατεύεται το εισόδημα των αγροτών, ανέφερε πως το αγροτικό εισόδημα τσακίζεται από την πολιτική της ΝΔ, η οποία, όπως και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την ΚΑΠ για τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια, στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Εφερε ως παράδειγμα την άγρια φορολογία σε βάρος των μικρών αγροτών ακόμα και για το πετρέλαιο, όταν για τους εφοπλιστές είναι αφορολόγητο, και επισήμανε ότι οι αγρότες έχουν κοινά συμφέροντα και κοινό εχθρό με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τους πληγέντες αγρότες στο 100%, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταστροφή που υπέστησαν αγρότες των νησιών από τον δάκο, χωρίς να πάρουν αποζημίωση ούτε δεκάρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ