ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΑΡΑΤΖ
Ανακοίνωσαν έρευνες και γεωτρήσεις με βάση το «τουρκολιβυκό σύμφωνο»

Turkish Presidency

Την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, «στην περιοχή ευθύνης» της Τρίπολης, ανήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μετά τη συνάντησή του χτες με τον δοτό πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ Σάρατζ στην Αγκυρα, επιβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία, με τις πλάτες ζεσταμένες από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και με οδηγό το ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύμφωνο, προχωράει στη βήμα βήμα αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Μετά τη συνάντηση ο Ερντογάν, αφού επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα εντείνει τη στήριξή της προς τον Σάρατζ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Συμφωνήσαμε με τη Λιβύη να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της ευθύνης της, σε τομείς όπως οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του δίκιου και εκείνων που έχουν δίκιο».

Αναφερόμενος δε σε άλλα παζάρια που «τρέχουν» παρασκηνιακά, σε πολλά επίπεδα, πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και τρόποι για να αρθούν εμπάργκο που σήμερα ισχύουν για τη Λιβύη.«Η Ιστορία θα κρίνει εκείνους που προκάλεσαν αιματοκύλισμα και δάκρυα στη Λιβύη στηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χάφταρ», είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του ο Σάρατζ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στάση της, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του έχουν καταλάβει «όλες τις περιοχές κοντά στην Τρίπολη» και κάλεσε τον Χάφταρ να δεχτεί την ήττα του.

«Διαφημίζοντας» τα όσα η κυβέρνηση Ερντογάν διεκδικεί στην «επόμενη μέρα» στη Λιβύη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέρρεαν στη «Σαμπάχ» ότι «όλοι θέλουν να κάτσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων χωρίς απώλειες εδαφών, αλλά τα εδάφη που κάθε πλευρά έχει καταλάβει ενισχύουν τη θέση της στο τραπέζι».

Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επαναλάβει ότι «είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο» και διαμαρτυρόμενος για αποκλεισμούς που προχωρούν - όπως είπε - οι άλλες χώρες της περιοχής πρόσθεσε πως «καμία συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν έχει ισχύ και καμία τέτοια συνεργασία δεν θα έχει αποτέλεσμα», για να καταλήξει: «Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα. Εάν θέλετε να κάνετε συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, ελάτε σε μας». Μάλιστα δήλωσε πάλι ότι «στο Λονδίνο ο Πρόεδρός μας είπε στον Μητσοτάκη "ελάτε να κάνουμε συμφωνία" αλλά η Ελλάδα, αντί να κάνει συμφωνία με μας, προσπάθησε να κάνει παράπονα εναντίον μας δεξιά και αριστερά». Ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε πάλι σε τουρκικό ΜΜΕ με χάρτη με τα «οικόπεδα» που η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι δικά της, προσθέτοντας πως «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά έχουν χωρικά ύδατα έξι μιλίων» και πως αυτό λήφθηκε υπόψη κατά τον σχεδιασμό των «θαλάσσιων συνόρων».

Διεργασίες από πολλούς «παίκτες»

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες σε Κάιρο, Μόσχα και Βεγγάζη, με πιθανό στόχο την επανάληψη συνομιλιών για επίτευξη εκεχειρίας των δυνάμεων του Σάρατζ και του επικεφαλής του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Ο τελευταίος βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στο Κάιρο και είχε χτες εντατικές διαβουλεύσεις με Αιγύπτιους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Πληροφορίες της αιγυπτιακής εφημερίδας «Egypt Today» ανέφεραν πως απαίτησε για άλλη μια φορά άμεση αποχώρηση των ένοπλων ισλαμιστών και των Τούρκων στρατιωτικών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ, προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ζήτησε μάλιστα την υποστήριξη της Αιγύπτου για να σταματήσει η τουρκική επέμβαση στο λιβυκό έδαφος και επανέλαβε το αίτημά του για άρση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ακόμα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του σε Γερμανία, Ιταλία και Ρωσία, τονίζοντας την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών.

Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνάντησε στη Μόσχα τον αντιπρόεδρο της λιβυκής κυβέρνησης του Σάρατζ και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σιάλα, και φέρεται να του είπε πως η παρουσία Ρώσων σε φυλακές στην Τρίπολη ήταν «το κύριο εμπόδιο» για την πραγματοποίηση συνομιλιών με την κυβέρνηση Σάρατζ.

Τέλος, το Συμβούλιο Φυλάρχων Λιβύης (που υποστηρίζει τις δυνάμεις του Χάφταρ) κατήγγειλε τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» ως αιτία για την επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη. Απέρριψε δε το διάλογο μαζί τους, θεωρώντας πως είναι αναξιόπιστοι, ενώ την ίδια ώρα οι δυνάμεις του Σάρατζ εμφανίζονται πλέον να ελέγχουν πλήρως το αεροδρόμιο της Τρίπολης.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού και της βαθύτερης εμπλοκής

Στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού και της βαθύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συνεχίζει σταθερά η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας όσα ενισχύουν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης ως τάχα ασπίδα απέναντί της.

Χαρακτηριστικά, με αφορμή τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με την προαναγγελία ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με οδηγό το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέστειλε την Τετάρτη επιστολές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Οπως έλεγε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπο,ς Στ. Πέτσας, στις επιστολές «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία», όταν είναι ακριβώς το παζάρι της ΕΕ με τη «στρατηγική εταίρο» Τουρκία, όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν στις Βρυξέλλες, που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, επέμεινε ότι «παράνομες ενέργειες δεν έχουν καμία τύχη με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Παραμένουν ανυπόστατες όσες παράνομες ενέργειες βασίζονται στο άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο». Εστειλε, ωστόσο, ξανά μήνυμα ότι η κυβέρνηση πάντα «ακόμη και σε περιόδους κρίσεων» προσπαθεί να έχει «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» με βάση τα προτάγματα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ταυτόχρονα, απέφυγε να υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό «casus belli» για το ενδεχόμενο ερευνών από τουρκικά σκάφη εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ισχυρίστηκε πως «κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονται για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Οσον αφορά τις πληροφορίες ότι υπάρχει κινητικότητα μεταναστών στον Εβρο, απάντησε ότι «δεν επιβεβαιώνεται καμία διαφορετική κινητικότητα σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει όλες τις προηγούμενες μέρες».

Την ίδια ώρα, αρθρογραφώντας στα «Νέα», ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θ. Ντόκος, έστελνε μήνυμα στην Αγκυρα να αλλάξει τακτική για να διευκολυνθεί έτσι το παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών και να καταλήξουν ταχύτερα σε μια διευθέτηση. Πρέπει «να αφήνεις κάποια διαφυγή στον αντίπαλο, αλλιώς θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων και αυτό η Τουρκία το παραβλέπει», έγραψε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι «οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις (τύπου Γαλάζιας Πατρίδας και τουρκολιβυκού μνημονίου) και τα τερτίπια περί γκρίζων ζωνών και αποστρατιωκοποιήσεις νήσων δεν θα οδηγήσουν σε ελληνική υποχώρηση, ούτε σε μια αμιγώς πολιτική διαπραγμάτευση, όπως φαίνεται να είναι η τουρκική επιδίωξη, αλλά σε μια σκλήρυνση της ελληνικής στάσης και έναν ψυχρό πόλεμο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». «Ελπίζει κανείς ότι η Τουρκία δεν θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσει το λάθος της, γιατί τότε το κόστος θα είναι υψηλό και για τις δύο πλευρές. Οι "κόκκινες γραμμές" πάντως έχουν επικοινωνηθεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι «στόχος είναι να επενδύσουμε στο αίσθημα ρεαλισμού και συμφέροντος της τουρκικής ηγεσίας, κρατώντας - με πειστικό τρόπο, μέσω της επιτυχημένης εσωτερικής ενδυνάμωσης - ταυτόχρονα ανοιχτή τόσο την πόρτα του "φρενοκομείου" όσο και αυτή της αποκλιμάκωσης και συνεννόησης».

«Αξονες» και «κολιγιές» βαθύτερης εμπλοκής

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζει επίσκεψη στο Ισραήλ στις 16 και 17 του μήνα για συνάντηση με τον Νετανιάχου, στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης για ενίσχυση αυτού του πολυδιαφημισμένου «άξονα», με επίκεντρο τα Ενεργειακά, άλλες μπίζνες και τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο. Την ίδια ώρα, βέβαια, πληθαίνουν τα στοιχεία ότι σταδιακά ομαλοποιούνται και ενισχύονται οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, με βάση ακριβώς τις μοιρασιές στην καπιταλιστική λεία της περιοχής, «συμπαρασύροντας» παραπέρα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στις επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές «διευθετήσεις» στην περιοχή.

Στο μεταξύ, τηλεδιάσκεψη είχαν χτες οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7 (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία), όπου κατά το ΥΠΕΞ ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υιοθετήθηκε και Κοινή Δήλωση, όπου μεταξύ άλλων επαναλαμβάνεται το γνωστό «ευχολόγιο» χωρίς αντίκρισμα περί αλληλεγγύης προς την Κύπρο και την Ελλάδα και το κάλεσμα σε «όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της ΕΕ. Μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα περιοχή της Μεσογείου αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για το μέλλον της Ευρώπης και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ συνολικά».

Προσθέτουν ότι «η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών παραμένει ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ενωση και απαιτεί μια ολοκληρωμένη, μόνιμη και πλήρως λειτουργική ευρωπαϊκή απάντηση», με μια νέα συμφωνία εγκλωβισμού των ξεριζωμένων.

Ενώ τονίζουν «τη στρατηγική σημασία της Νότιας Γειτονίας για την Ευρώπη» και ζητάνε «μια φιλόδοξη αναμόρφωση της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ με τα κατάλληλα μέσα και πόρους και να ευνοήσουμε μια περιφερειακή προσέγγιση», για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή.

Τέλος, ενδεικτικό, του... απύθμενου βάθους της εμπλοκής και των «αξόνων» που προκαλούν «αντιάξονες», περιπλέκουν κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών και σηματοδοτούν πολύ επικίνδυνες εξελίξεις για τον λαό μας, είναι και τα όσα μετέδωσαν χτες κυπριακά μέσα πως κατά την προχτεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, συμφωνήθηκε η περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με το Ιράκ, με επίσκεψή τους στη Βαγδάτη όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ