Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού και της βαθύτερης εμπλοκής

Στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού και της βαθύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συνεχίζει σταθερά η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας όσα ενισχύουν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης ως τάχα ασπίδα απέναντί της.

Χαρακτηριστικά, με αφορμή τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με την προαναγγελία ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με οδηγό το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέστειλε την Τετάρτη επιστολές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Οπως έλεγε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπο,ς Στ. Πέτσας, στις επιστολές «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία», όταν είναι ακριβώς το παζάρι της ΕΕ με τη «στρατηγική εταίρο» Τουρκία, όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν στις Βρυξέλλες, που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, επέμεινε ότι «παράνομες ενέργειες δεν έχουν καμία τύχη με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Παραμένουν ανυπόστατες όσες παράνομες ενέργειες βασίζονται στο άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο». Εστειλε, ωστόσο, ξανά μήνυμα ότι η κυβέρνηση πάντα «ακόμη και σε περιόδους κρίσεων» προσπαθεί να έχει «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» με βάση τα προτάγματα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ταυτόχρονα, απέφυγε να υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό «casus belli» για το ενδεχόμενο ερευνών από τουρκικά σκάφη εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ισχυρίστηκε πως «κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονται για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Οσον αφορά τις πληροφορίες ότι υπάρχει κινητικότητα μεταναστών στον Εβρο, απάντησε ότι «δεν επιβεβαιώνεται καμία διαφορετική κινητικότητα σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει όλες τις προηγούμενες μέρες».

Την ίδια ώρα, αρθρογραφώντας στα «Νέα», ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θ. Ντόκος, έστελνε μήνυμα στην Αγκυρα να αλλάξει τακτική για να διευκολυνθεί έτσι το παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών και να καταλήξουν ταχύτερα σε μια διευθέτηση. Πρέπει «να αφήνεις κάποια διαφυγή στον αντίπαλο, αλλιώς θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων και αυτό η Τουρκία το παραβλέπει», έγραψε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι «οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις (τύπου Γαλάζιας Πατρίδας και τουρκολιβυκού μνημονίου) και τα τερτίπια περί γκρίζων ζωνών και αποστρατιωκοποιήσεις νήσων δεν θα οδηγήσουν σε ελληνική υποχώρηση, ούτε σε μια αμιγώς πολιτική διαπραγμάτευση, όπως φαίνεται να είναι η τουρκική επιδίωξη, αλλά σε μια σκλήρυνση της ελληνικής στάσης και έναν ψυχρό πόλεμο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». «Ελπίζει κανείς ότι η Τουρκία δεν θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσει το λάθος της, γιατί τότε το κόστος θα είναι υψηλό και για τις δύο πλευρές. Οι "κόκκινες γραμμές" πάντως έχουν επικοινωνηθεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι «στόχος είναι να επενδύσουμε στο αίσθημα ρεαλισμού και συμφέροντος της τουρκικής ηγεσίας, κρατώντας - με πειστικό τρόπο, μέσω της επιτυχημένης εσωτερικής ενδυνάμωσης - ταυτόχρονα ανοιχτή τόσο την πόρτα του "φρενοκομείου" όσο και αυτή της αποκλιμάκωσης και συνεννόησης».

«Αξονες» και «κολιγιές» βαθύτερης εμπλοκής

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζει επίσκεψη στο Ισραήλ στις 16 και 17 του μήνα για συνάντηση με τον Νετανιάχου, στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης για ενίσχυση αυτού του πολυδιαφημισμένου «άξονα», με επίκεντρο τα Ενεργειακά, άλλες μπίζνες και τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο. Την ίδια ώρα, βέβαια, πληθαίνουν τα στοιχεία ότι σταδιακά ομαλοποιούνται και ενισχύονται οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, με βάση ακριβώς τις μοιρασιές στην καπιταλιστική λεία της περιοχής, «συμπαρασύροντας» παραπέρα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στις επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές «διευθετήσεις» στην περιοχή.

Στο μεταξύ, τηλεδιάσκεψη είχαν χτες οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7 (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία), όπου κατά το ΥΠΕΞ ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υιοθετήθηκε και Κοινή Δήλωση, όπου μεταξύ άλλων επαναλαμβάνεται το γνωστό «ευχολόγιο» χωρίς αντίκρισμα περί αλληλεγγύης προς την Κύπρο και την Ελλάδα και το κάλεσμα σε «όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της ΕΕ. Μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα περιοχή της Μεσογείου αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για το μέλλον της Ευρώπης και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ συνολικά».

Προσθέτουν ότι «η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών παραμένει ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ενωση και απαιτεί μια ολοκληρωμένη, μόνιμη και πλήρως λειτουργική ευρωπαϊκή απάντηση», με μια νέα συμφωνία εγκλωβισμού των ξεριζωμένων.

Ενώ τονίζουν «τη στρατηγική σημασία της Νότιας Γειτονίας για την Ευρώπη» και ζητάνε «μια φιλόδοξη αναμόρφωση της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ με τα κατάλληλα μέσα και πόρους και να ευνοήσουμε μια περιφερειακή προσέγγιση», για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή.

Τέλος, ενδεικτικό, του... απύθμενου βάθους της εμπλοκής και των «αξόνων» που προκαλούν «αντιάξονες», περιπλέκουν κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών και σηματοδοτούν πολύ επικίνδυνες εξελίξεις για τον λαό μας, είναι και τα όσα μετέδωσαν χτες κυπριακά μέσα πως κατά την προχτεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, συμφωνήθηκε η περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με το Ιράκ, με επίσκεψή τους στη Βαγδάτη όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ