Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
«Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης» λέει για την ΕΥΔΑΠ

«Δεν ιδιωτικοποιούμε το νερό, απλώς προωθούμε σχήματα ΣΔΙΤ», υποστήριξε χτες ο Κ. Καραμανλής

Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής ισχυρίζεται ότι «δεν ιδιωτικοποιείται το νερό», παρά μόνο «εισάγεται το εργαλείο των ΣΔΙΤ» στη συντήρηση του δικτύου!

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υποδομών το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει διεθνή διαγωνισμό για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αθήνας μέσω της μεθόδου Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα. Το ΕΥΣ της ΕΥΔΑΠ εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, και περιλαμβάνει τις κεντρικές υποδομές του νερού και συγκεκριμένα τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου, τη λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, καθώς επίσης και το κανάλι με το οποίο φτάνει το νερό στην Αθήνα.

Ο Κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι με τον διεθνή διαγωνισμό που προωθείται «θα υπάρξει ανταγωνισμός, ώστε με τον έλεγχο του Δημοσίου να γίνονται οι εργασίες συντήρησης που είναι αναγκαίες για την ασφάλεια του δικτύου υδροδότησης και την ποιότητα του νερού». Υπενθύμισε ακόμη ότι σήμερα μόνο το 61% της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο Δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και υποστήριξε ότι η μέθοδος των ΣΔΙΤ γενικά προωθεί τον «υγιή ανταγωνισμό» και μπορεί να μειώσει το ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση της τιμής του νερού.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Υποδομών συνέχισε τη στημένη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι δεν αξιοποίησε τη μέθοδο των ΣΔΙΤ εξαιτίας... «ιδεοληψιών». Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στον σχεδιασμό της έχοντας βρει στρωμένο το έδαφος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η δική του κυβέρνηση πέρασε τη συμμετοχή του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ στο «υπερταμείο», ενώ δεν έμεινε πίσω στην προώθηση των ΣΔΙΤ, αφού προώθησε και ψήφισε το 2016 το νόμο Τσιρώνη, που ανοίγει το δρόμο στις ΣΔΙΤ.

Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι «η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ είναι έγκλημα, γιατί μορφή ιδιωτικοποίησης υπάρχει, είναι Ανώνυμη Εταιρεία. Δυστυχώς, αυτό που θέλω να πω είναι ότι, κρατικοί προϋπολογισμοί περασμένων ετών περιείχαν ιδιωτικοποιήσεις και της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, μέσα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Θα είναι πράγματι εγκληματικό γιατί αφορά στο 40% του πληθυσμού που είναι καταναλωτές και θα έχει επιπτώσεις. Και αν με την πανδημία αναδείχθηκε πόσο απαραίτητο είναι να έχεις ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, γιατί έτσι προστατεύεται η υγεία του λαού, το ίδιο πρέπει να έχεις και δημόσιο σύστημα ύδρευσης, γιατί το νερό είναι αγαθό».

Ανέφερε με αφορμή και τη σημερινή μέρα περιβάλλοντος, ότι η κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη προσφέρουν το περιβάλλον «βορά για κάθε χρήση και το κέρδος των ομίλων» και έφερε ως πρόσφατο παράδειγμα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ποιο είναι το ελπιδοφόρο για μας; Οτι αύριο (σήμερα) σε όλη τη χώρα γίνονται πολλές κινητοποιήσεις για την Μέρα του Περιβάλλοντος», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ