Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παρεμβάσεις διεκδίκησης κόντρα στην αντιπεριβαλλοντική πολιτική

Παρεμβάσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση

Το περιαστικό δάσος Σέιχ Σου

MotionTeam

Το περιαστικό δάσος Σέιχ Σου
Παρέμβαση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δάσος του Σέιχ Σου και την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων προστασίας και αναβάθμισής του κάνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά το περιαστικό δάσος Σέιχ Σου δέχεται την επίθεση του φλοιοφάγου σκαθαριού tomicus piniperda, ενός εντόμου που ξεραίνει και αποδεκατίζει τεράστιες συστάδες πεύκων.

Με ανακοίνωσή της, η Οργάνωση του ΚΚΕ αναφέρει ότι η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δάσος «είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής συσσώρευσης προβλημάτων μιας συγκεκριμένης δασικής πολιτικής, που εφαρμόζουν επί χρόνια διαδοχικές κυβερνήσεις. Ετσι δεν διασφαλίστηκε η απαραίτητη χρηματοδότηση και το προσωπικό για την υλοποίηση ενός σχεδίου ολοκληρωμένης προστασίας διαχείρισης και οικολογικής ανόρθωσης του δάσους».

Τονίζει ότι στο πλαίσιο της περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής, με τον τελευταίο νόμο της ΝΔ, δίνεται η δυνατότητα μέχρι και για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Σέιχ Σου. Και καλεί το λαό να μη δείξει άλλη αναμονή, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του διεκδικώντας ολοκληρωμένη προστασία και οικολογική ανόρθωση του δάσους.

Να μην εγκατασταθεί αιολικό πάρκο στα Πιέρια Ορη

Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στα Πιέρια Ορη εκφράζει η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, που σήμερα στις 11 π.μ. θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στον Πεζόδρομο της Κατερίνης και στις 4 μ.μ. στο χωριό Κάτω Μηλιά.

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «και ο συγκεκριμένος επενδυτικός σχεδιασμός εντάσσεται στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, κινείται στον αντίποδα της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών των κατοίκων της περιοχής, όσο και της χώρας γενικότερα». «Στόχος της είναι η διασφάλιση υψηλών κερδών για τους επενδυτές, που τροφοδοτούνται απευθείας από το λεηλατημένο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας».

Επίσης αναφέρει ότι η θέση εγκατάστασης του αιολικού πάρκου βρίσκεται σε περιοχή που χαρακτηρίζεται Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Νatura.

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ απαιτεί ανάμεσα σε άλλα να μην αδειοδοτηθεί η κατασκευή του ιδιωτικού αιολικού πάρκου και να απαγορευτεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ξεκαθαρίζει ότι «η μόνη λύση η οποία θα εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση Ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος, υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

Κάτω τα χέρια από την παραλία της Αρετσούς!

«Απέναντι στο "τσουνάμι" των ιδιωτικοποιήσεων, απαιτείται να ξεδιπλωθεί ένα μαζικό κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για την προάσπιση της ποιότητας ζωής. Να διαφυλαχθεί από τα μεγάλα συμφέροντα το παράκτιο μέτωπο της Καλαμαριάς και να μην παραχωρηθεί η μαρίνα της Αρετσούς, στην Καλαμαριά».

Αυτό το μήνυμα - κάλεσμα αγώνα, ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και δημοτικής αρχής Καλαμαριάς για «αξιοποίηση» από ιδιώτες, έστειλαν από τη χτεσινή τους συνέντευξη Τύπου οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο, Βικέντιος Αντωνάκης και Δήμητρα Χατζή.

Ανέδειξαν ότι η μαρίνα Αρετσούς αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, παρά την υποβάθμιση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της δημοτικής αρχής, τόσο της τωρινής όσο και της προηγούμενης. Και σημείωσαν ότι με βάση τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς «πρόκειται να μετατραπεί από χώρο αναψυχής σε χώρο ελλιμενισμού μεγάλων πολυτελών σκαφών και σε χώρο ανεφοδιασμού καυσίμων. Ομως ο επενδυτής μαζί με τις θέσεις ελλιμενισμού παίρνει πακέτο προς χρήση και εκμετάλλευση το δικαίωμα αξιοποίησης και του χερσαίου χώρου που το περιβάλλει. Και αυτή η εκχώρηση θα έχει ως γνώμονα το μέγιστο κέρδος του επενδυτή, το οποίο είναι συνυφασμένο με την εμπορευματοποίηση και την τσιμεντοποίηση».

Αποδομώντας το επιχείρημα της «δημιουργίας θέσεων εργασίας» που προβάλλεται ως το τυράκι στη φάκα, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θύμισαν ότι οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι με όρους διασφάλισης της κερδοφορίας του επενδυτή, πράγμα που σημαίνει πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα.

Και κάλεσαν το λαό να διεκδικήσει την ένταξη της περιοχής στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς, προκειμένου να διαφυλαχθεί από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα το μοναδικό τοπίο της περιοχής. Επίσης, καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα και άμεση ανανέωση, επ' αόριστον, του χρησιδάνειου από τα ΕΤΑΔ προς τον δήμο, για την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα, με παράλληλη διεκδίκηση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης.

Σήμερα Παρασκευή, η Οργάνωση του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στις 7.30 μ.μ. στην πλαζ Αρετσούς. Επίσης, αύριο στις 11 π.μ. στον Πεζόδρομο Καλαμαριάς.

Οι σημερινές παρεμβάσεις της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

-- Για το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, στις 7 μ.μ. στο Πυροβολείο στις Συκιές, στα φανάρια της Λεωφόρου Παπανικολάου στα Πεύκα, στα πάρκα Αγίας Βαρβάρας και Μαλακοπής, στις Σαράντα Εκκλησιές και τέλος στις 7.30 μ.μ. στα πάρκα της Τριανδρίας.

-- Για την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, στις 7 μ.μ. στην πλατεία της Ευκαρπίας.

-- Για τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα, στις 7 μ.μ. στον Λαγκαδά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ