Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΤΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Πράσινες» μπίζνες ή προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού;

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Στις επιπτώσεις από τον νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο της ΝΔ στην περιοχή της Εύβοιας και στη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων ενάντια στο περιβάλλον αναφέρεται η ανακοίνωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, η Οργάνωση του Κόμματος στέκεται στην καύση του καρκινογόνου RDF/SRF από την ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι, την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Κάρυστο, την αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου σε όλη την Εύβοια.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι συνεχίζεται η επέκταση των αιολικών πάρκων, αφού στον Δήμο Καρύστου είναι εγκατεστημένες περίπου 700 ανεμογεννήτριες και σχεδιάζεται άμεσα να εγκατασταθούν τουλάχιστον άλλες 100, ενώ στη Σκύρο, οι εγκεκριμένες και υπό έγκριση ανεμογεννήτριες ξεπερνούν τις 300. Οπως αναφέρεται «η τεράστια εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια αποδεικνύει στην πράξη πως τα μονοπώλια δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την υγεία μας, παρά μόνο για τα κέρδη τους. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στο πλαίσιο της πολιτικής "απελευθέρωσης της Ενέργειας", πουλούν πανάκριβα το ρεύμα που παράγουν, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται τεχνητά και η τιμή παραγωγής του ρεύματος μέσω λιγνίτη, καθώς επιβαρύνεται με πρόστιμα και "τέλη εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα". Ταυτόχρονα, οι ΑΠΕ χρηματοδοτούνται, ανάμεσα στα άλλα, και από το τσουχτερό "πράσινο τέλος" (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνει ο λαός στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ολα αυτά οδηγούν στην αντίφαση: Την ώρα που αυξάνεται ραγδαία η παραγωγή Ενέργειας, τα λαϊκά νοικοκυριά να βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια λόγω του διπλασιασμού των λογαριασμών ρεύματος την τελευταία δεκαετία».

Συνεχίζοντας, για την καύση στερεών αποβλήτων SRF/RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι «με την παραγωγή Ενέργειας μέσω της καύσης σκουπιδιών, στόχος είναι να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να εξασφαλίσουν φτηνές πρώτες ύλες, σε βάρος όμως της δημόσιας Υγείας. Ετσι, τα "πράσινα καύσιμα" μεταφράζονται σε κέρδη για τη βιομηχανία και σε καρκίνο για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους».

Η Οργάνωση του ΚΚΕ αναδεικνύει άλλη μια καταστροφική πλευρά από τη «στροφή των μονοπωλίων στις "πράσινες επενδύσεις"», αυτή της ανεργίας: «Η ΤΕΡΝΑ σταμάτησε την εξόρυξη λευκόλιθου στο Μαντούδι, ώστε να χρηματοδοτήσει πιο αποφασιστικά τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ. Αποτέλεσμα, το Μαντούδι να ζει τώρα δεύτερο "Σκαλιστήρη" με 240 ανέργους στην περιοχή. Η πολυεθνική "Schneider Electric" πήρε απόφαση για λουκέτο του εργοστασίου παραγωγής μετασχηματιστών στα Οινόφυτα, καθώς η στροφή στην "πράσινη" Ενέργεια μπορεί να της αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη. Η ΔΕΗ σταματά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ακόμη και από την πιο σύγχρονη μονάδα που τώρα κατασκευάζεται στη Δ. Μακεδονία, αφήνοντας στην περιοχή 3.000 ανέργους».

Συνεχίζοντας, η ΤΕ Εύβοιας αναδεικνύει ότι η περιοχή είναι και φέτος αθωράκιστη από τις πυρκαγιές, αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα παραμένουν.

Στη συνέχεια, αναλύονται οι θέσεις του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι λύση στα προβλήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, την κάλυψη των ενεργειακών και άλλων αναγκών του λαού, την προστασία από πυρκαγιές και πλημμύρες, μπορεί να δώσει η εργατική - λαϊκή εξουσία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ