ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 2020 - Κυριακή 7 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» για τη μεγαλοεργοδοσία

Αποκαλυπτική επιστολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας προς την κυβέρνηση

«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» της μεγαλοεργοδοσίας, η οποία, ενθαρρυμένη από τους ανοιχτούς κρουνούς των κονδυλίων και τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, ζητάει να ανέβουν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί της αντεργατικής επίθεσης, για να θωρακιστεί καλύτερα απέναντι στην κρίση.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ - πρόκειται για την πρώην ένωση των Βορειοελλαδιτών βιομηχάνων, που είχαν αναβαθμιστεί σε «κοινωνικούς εταίρους» επί ΣΥΡΙΖΑ) ευχαριστεί την κυβέρνηση «για τις συνεχείς και σημαντικές προσπάθειες» και το «επίπονο έργο» που καταβάλλει στη στήριξη «της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και μεταποίησης», επαναφέροντας την πρόταση για συνέχιση της επιδότησης των τόκων των δανείων των βιομηχάνων για τουλάχιστον 3 μήνες.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ζητά και «διευκρινίσεις» σχετικά με το πρόγραμμα δανειοδότησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80%. Πρόκειται για πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα χρηματοδοτήσει επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Ο ΣΒΕ ζητάει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των θέσεων εργασίας που οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Οπως εξηγεί στην επιστολή του, ζητάει να ισχύσει ως βάση υπολογισμού όχι το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση, αλλά όσοι απομένουν να δουλεύουν μετά την εφαρμογή όλων των άλλων αντεργατικών μέτρων, με τα οποία η κυβέρνηση έχει φιλοδωρήσει τους ομίλους και αφορούν «σε μείωση ωρών εργασίας, όπως μεταξύ άλλων, οι αναστολές, οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, κ.λπ.».

Ουσιαστικά, απαιτεί την «παράκαμψη»/κατάργηση ακόμα κι αυτής της υποτυπώδους και για τα μάτια του κόσμου «ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας», ώστε να διευρυνθεί η «ευελιξία» που έχουν σήμερα οι μεγαλοεργοδότες να εφαρμόζουν συνδυαστικά τα νέα αντεργατικά μέτρα που η κυβέρνηση θεσμοθέτησε με αφορμή την πανδημία, χωρίς να εμποδίζεται η πρόσβασή τους και στην κρατική χρηματοδότηση.

Παρεμβάσεις για απολύσεις και Εργασιακά
  • Την επαναπρόσληψη συναδέλφου που απολύθηκε άδικα και προσχηματικά απαιτεί το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Eurodrip» στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο τονίζει ότι την ώρα που η εργοδοσία επικαλείται «μειωμένη παραγωγή», η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο», ενώ ακόμα και την ίδια μέρα της απόλυσης έγιναν προσλήψεις προσωπικού. Διεκδικεί, τέλος, την πρόσληψη προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Την απόφαση πολλών μεγάλων επιχειρηματιών του κλάδου να ανοίξουν τα καταστήματά τους και την τακτική δεκάδων ακόμα επιχειρήσεων να δίνουν με το ζόρι ρεπό και άδεια στους εργαζόμενους για την αργία του Αγίου Πνεύματος καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Θυμίζει ότι με βάση απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης το 2002 που παραμένει σε ισχύ, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
  • Ανοιχτή σύσκεψη - συγκέντρωση για τους εργάτες γης, Ελληνες και μετανάστες, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας την Τρίτη 9 Ιούνη στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία. Η απόφαση πάρθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΚ Νάουσας, σε συντονισμό με τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργατών γης.
  • Την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων στην πυροπροστασία απαίτησε αντιπροσωπεία του Πανελλαδικού Συντονιστικού Συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) από τον διοικητή του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο συνάντησης την περασμένη Πέμπτη. Το αίτημα αφορά εργαζόμενους στην πυροπροστασία, στις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δασεργάτες, δασολόγους, δασοπόνους, ειδικούς δασοπροστασίας, χειριστές, διοικητικούς, καθώς «τρέχει» από 1η Μάη η αντιπυρική περίοδος 2020 και οι υπηρεσίες είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Οπως σημειώνει όμως η ΟΣΕΑΔΕ, οι εργαζόμενοι «για τα παραπάνω αιτήματα λάβαμε αρνητικές απαντήσεις».
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα

Συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού είχαν την Παρασκευή εκπρόσωποι του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Σε κοινή τους ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, τα σωματεία εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «πιέζεται από τις διεκδικήσεις μας και τη μαζικότητά μας», ωστόσο επιμένει στην πολιτική που οδηγεί στα όρια της επιβίωσης τους εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού.

Ειδικότερα για τα θέματα που θίχτηκαν στη συνάντηση, τα σωματεία αναφέρουν: «Για το Μητρώο Καλλιτεχνών δεν αποκάλυψαν τις προθέσεις τους. Δεν μας απάντησαν γιατί την καταγραφή των εργαζομένων δεν την κάνουν μέσα από το ΕΡΓΑΝΗ και από το αρχείο του ΥΠΠΟ με τους απόφοιτους των καλλιτεχνικών σχολών. Για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο, έκαναν ότι "δεν ήξεραν τίποτα για το έγκλημα". Μας είπαν ότι για τις ταξιθέτριες του Μεγάρου που δεν εντάχθηκαν στο έκτακτο επίδομα ενίσχυσης, το υπουργείο Οικονομικών έκανε "ό,τι περισσότερο μπορούσε" και αυτό ήταν 328 ευρώ το μήνα, για κάποιους μήνες. Από την πλευρά μας, κάναμε καθαρό στην υπουργό ότι θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας απέναντι σε αυτή την πολιτική».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε ΝΑΤΟική άσκηση στη Βαλτική

Στα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια εμπλέκονται όλο και πιο βαθιά οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν και στη μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση «BALTOPS 2020», τη μεγαλύτερη ετήσια ΝΑΤΟική ναυτική άσκηση στη Βαλτική, που θα γίνει στο διάστημα 7 - 16 Ιούνη, με αντικείμενα αεράμυνα, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, θαλάσσια αποτροπή και αντιναρκικές επιχειρήσεις, όλα στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ «να επιδείξει διεθνή αποφασιστικότητα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα και, εάν χρειαστεί, να υπερασπιστεί την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας», κόντρα στην «κακόβουλη ρωσική επιρροή». Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης διεξήχθη μεσοβδόμαδα συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Αδρίας» με την ιταλική φρεγάτα «Virginio Fasan», η οποία συμμετέχει στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2. Προηγήθηκε στις 28 Μάη συνεκπαίδευση της «Fasan» και της επίσης ενταγμένης στη SNMG2 τουρκικής φρεγάτας «Salihreis», με δύο ελληνικά «F16».

Για την πρόταση μοριοδότησης που κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ

Με αφορμή την πρόταση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ για μοριοδότηση στις Πανελλαδικές εξετάσεις των παιδιών των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο ξεκαθαρίζει: «Με βάση το σκεπτικό αυτό, θα πρέπει να μοριοδοτηθούν ΚΑΙ τα παιδιά των εργαζομένων στα σουπερμάρκετ, στις ταχυμεταφορές και άλλους κλάδους και, πρώτα από όλα, τα παιδιά όσων έμειναν άνεργοι ή αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους, λόγω της επιδημίας και των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Αυτό που προέχει είναι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ - έστω και την τελευταία στιγμή - να καταδικάσει το απαράδεκτο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που απορρίπτεται από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές). Αυτή θα ήταν η καλύτερη συμβολή στην προσπάθεια των παιδιών μας για ουσιαστική, ολόπλευρη μόρφωση, χωρίς αποκλεισμούς και ταξικούς φραγμούς».

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ για την Υγεία
  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός. Συζητάμε για την υγεία με αφορμή την πανδημία» διοργανώνει η ΤΟ Υγείας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 10 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο «Θέατρο των Εποχών» (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 31) στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Επίσης την Τετάρτη 10 Ιούνη, στις 8 μ.μ. οι ΚΟ Λαμίας του ΚΚΕ καλούν σε σύσκεψη στην πλατεία του Αγ. Αθανασίου (Γαλανέικα Λαμίας), με θέμα «Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία της υγείας του λαού». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρέμβουν: Ο Βασίλης Αντωνιάδης, γιατρός, διευθυντής ουρολόγος του Νοσοκομείου Λαμίας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων, και ο Τάσος Χρονάς, γιατρός, πρώην διευθυντής ακτινολόγος του νοσοκομείου, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς - Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Καταγγελία της ΔΑΣ ΟΑΣΑ

Την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων απαιτεί για άλλη μια φορά η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, με αφορμή και τα νέα κρούσματα σε επιβάτες αεροπλάνου. «Η κυβέρνηση», αναφέρει, «στη βιασύνη της να ανοίξει τα σύνορα και να βάλει μπροστά τη "βαριά βιομηχανία" της χώρας για να οικονομήσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, δεν λογαριάζει τίποτα και κανέναν εργαζόμενο». «Η κατάσταση είναι σοβαρή», συνεχίζει η ανακοίνωση, καθώς «από και προς το αεροδρόμιο μεγάλος όγκος επιβατών μετακινείται με τα λεωφορεία της ΟΣΥ. Η αντιμετώπιση από τη μεριά της διοίκησης είναι σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες που επιβάλλουν οι συνθήκες, δεν έχει πάρει κανένα επιπλέον μέτρο». Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., για μια σειρά εργασιακά ζητήματα.

Νεκρός ο 54χρονος στον Υμηττό

Νεκρός βρέθηκε τελικά ο 54χρονος που αγνοούνταν από την περασμένη Τετάρτη στον Υμηττό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πτώμα του βρέθηκε από περαστικό στην περιοχή «Κακόρεμα», σε χαράδρα πέντε μέτρων, και είχε ένα σκίσιμο στο πόδι, το οποίο είχε καλύψει με πρόχειρο επίδεσμο. Ο 54χρονος συνήθιζε να κάνει περίπατο στην ορεινή περιοχή του Καρέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ