ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στην Κομισιόν για την εκδίωξη χιλιάδων προσφύγων από δομές φιλοξενίας

Eurokinissi

Την εκδίωξη χιλιάδων προσφύγων από δομές φιλοξενίας και τη διακοπή ακόμα κι αυτού του γλίσχρου χρηματικού βοηθήματος που λαμβάνουν καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του KKΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. O ευρωβουλευτής του KKΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«H κυβέρνηση της NΔ, αξιοποιώντας τη νομοθεσία και της προηγούμενης κυβέρνησης, προχωράει στην απαράδεκτη εκδίωξη χιλιάδων - 11.000 έως 15.000 - προσφύγων, μεταξύ αυτών οικογενειών και παιδιών, από δομές φιλοξενίας, ανάμεσα σε αυτές διαμερίσματα σχετικών προγραμμάτων. Ως δικαιολογία χρησιμοποιείται η απελευθέρωση θέσεων για "περαιτέρω αποσυμφόρηση των νησιών" λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις με βάση τη Συμφωνία ΕΕ - Tουρκίας, τον Κανονισμό του Δουβλίνου κ.ά. Παράλληλα, διακόπτεται ακόμα και αυτό το ελάχιστο χρηματικό μηνιαίο βοήθημα των 90 ευρώ, ενώ από 01-09-2020 οι όποιες προπληρωμένες κάρτες των αιτούντων άσυλο θα μπορούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για αγορές και όχι για ανάληψη μετρητών.

Mεγάλες είναι οι ευθύνες και της ΕΕ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση στηρίζει την προκλητική αυτή απόφαση στο ότι τα ευρωενωσιακά κονδύλια αφορούν αποκλειστικά αιτούντες άσυλο.

Υπογραμμίζεται ότι η "έξωση" των προσφύγων λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο όπου παραμένουν οι κίνδυνοι της πανδημίας και ενώ υποτίθεται ότι συνεχίζονται τα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί όχι μόνο για τη στέγασή τους, αλλά και για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ένταξη στην εργασία κ.λπ., προδιαγράφοντας τραγικές συνέπειες στη ζωή τους.

Mε βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα:

-- Να μην πεταχτεί στο δρόμο κανένας πρόσφυγας και να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης.

-- Να διευκολύνονται άμεσα όσοι παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους και για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξη από το κράτος κι όχι από τις ΜΚΟ στην κοινωνία για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.

-- Να αρθεί η απαγόρευση χρήσης των προπληρωμένων καρτών των αιτούντων άσυλο αποκλειστικά για αγορές και όχι για ανάληψη μετρητών.».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΩΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μη γίνει η περιοχή μας φυλακή της ΕΕ!

Σύσκεψη - συζήτηση στη Μαλακάσα για το Προσφυγικό και τις θέσεις του Κόμματος

«Να μη γίνει η περιοχή μας φυλακή της ΕΕ - Τώρα απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Ωρωπού Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή τον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων σε δύο δομές στην περιοχή της Μαλακάσας και τις διαμαρτυρίες κατοίκων που απαιτούν τον άμεσο απεγκλωβισμό τους.

Παρεμβαίνοντας σε αυτές τις εξελίξεις μάλιστα, η Οργάνωση του Κόμματος καλεί τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής σε σχετική σύσκεψη - συζήτηση το Σάββατο 13 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., στο κτίριο της Κοινότητας Μαλακάσας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του Κόμματος.

Η Οργάνωση του Κόμματος σημειώνει ότι η πρόσφατη κατασταλτική επιχείρηση της κυβέρνησης σε βάρος της ειρηνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής «αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην προσπάθειά της να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου την πολιτική του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών». Αναδεικνύει επίσης τις ευθύνες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον ξεριζωμό χιλιάδων προσφύγων από τις χώρες τους, αλλά και για τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.

Και σημειώνει ότι ειδικά για την περιοχή της Μαλακάσας «τόσο οι φιλοξενούμενοι όσο και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής ζούμε τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Από τη μια γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι ζουν σε κοντέινερ και σκηνές, χωρίς ίχνος μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σε άθλιες συνθήκες. Από την άλλη, στο δήμο μας, οι υπάρχουσες δομές υγείας και καθαριότητας, αθλητισμού και άλλα δεν είναι αρκετές για την αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων των κατοίκων, πόσο μάλλον για ακόμη 4.000 άτομα».

Η ΚΟ Ωρωπού σημειώνει για τη στάση του δημάρχου, που εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «δεν είπε λέξη για τις κυβερνητικές ευθύνες. Στάθηκε μόνο στις συνέπειες που δημιουργούνται από τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας, κρύβοντας τις αιτίες, πράγμα που αντικειμενικά αφήνει έδαφος σε όσους θέλουν να χύνουν ξενοφοβικό δηλητήριο. Η απόφαση της κυβέρνησης, που ταυτίζεται με την πρόταση της δημοτικής αρχής Ωρωπού, για συνέχιση της λειτουργίας και των δύο δομών ως "ελεγχόμενων", θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς όχι μόνο δεν δίνει καμιά λύση στα ήδη οξυμένα προβλήματα, αλλά εντείνει τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας».

Καλεί τέλος το λαό της περιοχής να παλέψει ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να καταργηθούν οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών από την περιοχή μας και για τη μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Για να κλείσει η νέα δομή - φυλακή τους αίσχους προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα. Για την απεμπλοκή των ΜΚΟ από τη διαχείριση του Προσφυγικού.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Ζητά να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα στέγασης

Την αντίθεσή της στα μέτρα της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο εκφράζει η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων σε δομές και υπηρεσίες προσφύγων και μεταναστών. Ζητά δε από την κυβέρνηση να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα και σε αξιοπρεπείς και ανθρώπινους χώρους διαβίωσης. Να υπάρξει άμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στη χώρα που επιθυμούν και το κράτος άμεσα, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη στήριξη και ένταξη στην κοινωνία και την εργασία όσων επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στο δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οδηγεί στην έξωση από τις δομές φιλοξενίας χιλιάδες πρόσφυγες που κατέχουν άσυλο. Με το απαράδεκτο αυτό μέτρο κόβεται εκτός από το πρόγραμμα στέγασης και το μηνιαίο επίδομα των 90 ευρώ όσων παίρνουν άσυλο. Η Επιτροπή μας δηλώνει απερίφραστα την οργή και την καταδίκη της απέναντι σε αυτήν την κυβερνητική επιλογή που οδηγεί ουσιαστικά στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες και παιδιά, αδιαφορώντας για τους τεράστιους κινδύνους που φέρει μια τέτοια επιλογή, ειδικά μέσα στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες του κορονοϊού. Κανένας συνάνθρωπός μας να μη βρεθεί στο δρόμο, είτε δικαιούχος ασύλου από έξωση είτε λαϊκές οικογένειες από πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.

Η επιλογή της κυβέρνησης εντάσσεται στον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό της, που επιδιώκει την πλήρη περιθωριοποίηση και εξαθλίωση προσφύγων και μεταναστών, χωρίς ούτε μια στιγμή να έχει λάβει κάποιο μέτρο για την ένταξη και ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό. Καλούμε τις εργαζόμενες, τους νέους, τους ανέργους και κάθε δημοκρατικό πολίτη να πάρουν θέση απέναντι σε αυτήν τη βαθιά αντιδραστική κίνηση. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι σε μια κοινωνία όπου το κέρδος είναι ο απώτατος στόχος, η ανθρώπινη ζωή, η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια είναι εμπόρευμα με ημερομηνία λήξης. Με της Γης τους κολασμένους είμαστε μαζί, κοινός εχθρός ο καπιταλισμός».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Πνίγηκε» ξανά εξαιτίας της έλλειψης υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Το απόγευμα του Σαββάτου, η ΠΕ Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο επίκεντρο της δυνατής βροχόπτωσης που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Δρόμοι και πλατείες του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και των περιφερειακών δήμων μετατράπηκαν σε ποτάμια, το ρέμα της Τούμπας πλημμύρισε για άλλη μια φορά, στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης και του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα.

Επιβεβαιώθηκε ότι από τη Θέρμη μέχρι τον Εύοσμο, από την Τούμπα μέχρι την Πολίχνη και τις Συκιές, σε κάθε δυνατή νεροποντή, προκύπτουν τα ίδια γνωστά προβλήματα. Αυτό που αλλάζει είναι το επίκεντρο της εκδήλωσης των προβλημάτων και η σφοδρότητα με την οποία πλήττεται η κάθε περιοχή.

Σε σχόλιό της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι κατεστραμμένες περιουσίες υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της Περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτουν, και μάλιστα λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τις αναφορές του σε έργα υποδομής στην περιοχή, ότι η ιεράρχηση έργων με βάση τα άμεσα και έμμεσα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι επικίνδυνη για το λαό και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση και καθυστέρηση έργων πολιτικής προστασίας, τα οποία βρίσκονται σταθερά στα "αζήτητα" του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ, των τεχνικών προγραμμάτων δήμων και Περιφέρειας.

Η συντήρηση και αναβάθμιση της Περιφερειακής Τάφρου, ο επανασχεδιασμός και η αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης απορροής ομβρίων στο κέντρο της πόλης, η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της λεκάνης του Ανθεμούντα και του Δενδροπόταμου και άλλα πολλά είναι έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει χτες, καθυστερούν, απαιτούν συγκεκριμένους σημαντικούς πόρους και δεν ολοκληρώνονται με ψίχουλα. Γι' αυτό και είναι κρίσιμο οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής να εντείνουμε σήμερα τη διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ταυτόχρονα να κοιτάξουμε μπροστά, στις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται έτσι ώστε να κατοχυρωθεί ανεπίστρεπτα ως βασικό κριτήριο και για τον σχεδιασμό και ιεράρχηση έργων υποδομής η κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων».

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τετάρτη 10 Ιούνη, στις 15.00, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (Ρόδου 181 και Σερήνου, Σεπόλια) καλεί ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αθήνας, για τα οξυμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στους παιδικούς σταθμούς, από την πρώτη κιόλας βδομάδα της επαναλειτουργίας τους.

Νεκρή γυναίκα από επίθεση στη Ζάκυνθο

Επίθεση δέχτηκε ζευγάρι στη Ζάκυνθο, χτες το μεσημέρι, με θύμα μια γυναίκα. Ζευγάρι, που επέβαινε σε μηχανή, δέχτηκε σφαίρες από αγνώστους στη Λιθακιά, στην περιοχή του Αγίου Σώστη Ζακύνθου. Από τους πυροβολισμούς νεκρή έπεσε μια γυναίκα, ενώ ο σύζυγός της είναι σοβαρά τραυματισμένος και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δράστες που πυροβόλησαν το ζευγάρι, το οποίο επέβαινε σε μηχανή, ήταν ντυμένοι αστυνομικοί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα ήταν γνωστή επιχειρηματίας του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ