ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αρνείται σταθερά τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο όπλων

«Η Κίνα έχει επανειλημμένα επαναλάβει ότι δεν έχει πρόθεση να πάρει μέρος σε τριμερείς διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των όπλων με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η θέση αυτή είναι πολύ σαφής».

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Χούα Τσουνουίνγκ σε ερώτηση για τη συμμετοχή της χώρας της στις συνομιλίες που ξεκινούν τις επόμενες βδομάδες ΗΠΑ και Ρωσία και στις οποίες προσκάλεσαν την Κίνα. Η Χούα σχολίασε ότι «οι ΗΠΑ "τραβάνε" την Κίνα στο θέμα για την ανανέωση της Συνθήκης "NEW START" κάθε φορά που εγείρεται» και προσπαθώντας να εξηγήσει την άρνηση του Πεκίνου να δεσμευτεί από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ή συνθήκη, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «εκτρέψουν τις δικές τους ευθύνες». Μάλιστα, έκρινε κατάλληλη τη στιγμή να υπενθυμίσει ότι πρόσφατα οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει από μια σειρά συνθήκες (όπως αυτή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αυτή για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς, για τους «Ανοιχτούς Ουρανούς» κ.τ.λ.) και σχολιάζοντας τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον να προσέλθει το Πεκίνο στις διαπραγματεύσεις «δείχνοντας καλή πίστη», υποστήριξε ότι αυτές «μοιάζουν εξαιρετικά γελοίες, ακόμα και σουρεαλιστικές...».

Η συνάντηση ΗΠΑ και Ρωσίας για να συζητήσουν την ενδεχόμενη ανανέωση της συνθήκης «NEW START» θα γίνει στις 22 Ιούνη, στη Βιέννη και θα αφορά τη συγκεκριμένη συνθήκη, που υπογράφτηκε το 2010 και κανονικά λήγει το 2021 και αφορά «στρατηγικά επιθετικά όπλα», όπως εκτοξευτήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυρηνικούς πυραύλους αλλά όχι τις ίδιες τις πυρηνικές κεφαλές. Η Ουάσιγκτον έχει θέσει επίμονα ζήτημα συμμετοχής και του Πεκίνου, συνολικά στις διαπραγματεύσεις για τον «έλεγχο των εξοπλισμών», με το οποίο συντάσσεται και η Μόσχα, αν και πιο «διακριτικά», λόγω της συνεργασίας της με το Πεκίνο.

Η Κίνα από τη μεριά της αρνείται με το επιχείρημα ότι το δικό της οπλοστάσιο αναπτύσσεται για «ειρηνικούς σκοπούς», ενώ οι κούρσες εξοπλισμών εντείνονται διεθνώς, με φόντο βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, που και η νέα κρίση θα οξύνει ακόμα πιο γοργά.

Πάντως, την ανησυχία που προκαλεί η ολόπλευρη ισχυροποίηση της Κίνας ανέδειξε και η υποδοχή που συναντά η πρόταση Τραμπ για πιθανή διευρυμένη συνάντηση του G7, ώστε «να συζητηθεί το θέμα της Κίνας», όπως - ανεπίσημα - διέρρεε η αμερικανική πλευρά ότι ο Αμερικανός ηγέτης έχει θέσει στις σχετικές επαφές του με τους ομολόγους του από Ινδία, Αυστραλία κ.τ.λ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι το Τόκιο θέλει να πρωτοστατήσει μεταξύ των κρατών του G7 στην έκδοση ανακοινωθέντος σχετικά με την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, που τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί στο επίκεντρο υψηλών τόνων μεταξύ Κίνας - Δύσης. Ο Αμπε ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το G7 έχει μια αποστολή, να ηγείται της παγκόσμιας κοινής γνώμης...». Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ σχολίασε ότι το Πεκίνο εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» στο Τόκιο για την παρέμβαση Αμπε και επανέλαβε ότι το Χονγκ Κονγκ αποτελεί «απολύτως εσωτερική υπόθεση της Κίνας», καλώντας την Ιαπωνία να συμμορφώνεται με «τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων».

Η ΕΕ δεν θέλει «ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχει η νέα δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που πήρε αποστάσεις από την έντονη κριτική άλλων πλευρών (π.χ. Ουάσιγκτον) κατά του Πεκίνου.

«Είπα στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών: "Μην ανησυχείτε, η Ευρώπη δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιονδήποτε ψυχρό πόλεμο με την Κίνα"», δήλωσε ο Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτηση για τη βιντεοκλήση που είχε με τον Κινέζο υπουργό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας. «Εργαζόμαστε ήδη από καιρό για την παραπληροφόρηση. Αρχίσαμε πριν από πέντε χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η παραπληροφόρηση αφορούσε επίσης πηγές με προέλευση την Κίνα, αλλά δεν κατευθύνθηκε εναντίον της Κίνας», πρόσθεσε ο Μπορέλ. Πάντως, ανέφερε και ότι «έχουμε πλήρη συνείδηση στην Ευρώπη πως η Κίνα αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες...» και σχολιάζοντας τις επισημάνσεις των Κινέζων ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται ανησυχίες για τους εξοπλισμούς τους, είπε: «Ενα πράγμα είναι αυτό που λένε οι Κινέζοι. Ενα άλλο είναι η γνώση μας των γεγονότων».

ΙΣΡΑΗΛ
Γερμανικές «επιφυλάξεις» για τα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ισραήλ και Γερμανίας

Copyright 2020 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ισραήλ και Γερμανίας
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης μετά την 1η Ιούλη, οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και διμερή θέματα τέθηκαν εκτενώς στις συναντήσεις που είχε χτες στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό και υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που πραγματοποίησε χτες πολύωρη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Ο Γερμανός υπουργός, που είναι ο δεύτερος ξένος αξιωματούχος μετά τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, που επισκέπτεται το Ισραήλ εν μέσω πανδημίας, εξέφρασε δυσφορία για τη «δύσκολη θέση» στην οποία θα βρεθεί το Βερολίνο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προωθήσει το σχέδιο μονομερούς προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών. Εξήγησε στους Ισραηλινούς αξιωματούχους πως η Γερμανία, που αναλαμβάνει από 1η Ιούλη ταυτόχρονα την προεδρία της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «προτιμά» τη λύση δύο κρατών μέσω διαπραγμάτευσης ως τον πιο «σωστό τρόπο», επειδή η μονομερής προσάρτηση παραβιάζει διεθνείς αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ. Υπαινίχθηκε ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς πως δεν επιθυμεί να τιμωρήσει, σε μία τέτοια περίπτωση, το Ισραήλ επιβάλλοντας κυρώσεις. Από την άλλη, τόνισε πως άλλες χώρες της ΕΕ (που δεν τις κατονόμασε) επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του υποστήριξε πως η «ασφάλεια του Ισραήλ» χρειάζεται τον «πλήρη έλεγχο ασφαλείας» στις περιοχές «δυτικά του Ιορδάνη» και πως κάθε «ρεαλιστικό ειρηνευτικό σχέδιο» χρειάζεται την αναγνώριση των εβραϊκών εποικισμών. Ζήτησε μάλιστα «να σταματήσουν κάποιοι να τροφοδοτούν την ψευδαίσθηση πως μπορούν να εκτοπίσουν τον κόσμο από τα σπίτια τους» (αναφερόμενος στους εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους εποίκους που έχουν καταπατήσει παλαιστινιακή γη).

Ο υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς εγκωμίασε το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη σαν «ιστορική ευκαιρία». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι εξήρε τις καλές διμερείς διπλωματικές σχέσεις «βαθιάς φιλίας εδώ και 55 χρόνια», ευχαριστώντας τη γερμανική κυβέρνηση για την απόφασή της να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση» τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με Παλαιστίνιους αξιωματούχους και στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβεί στην Ιορδανία για συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β'. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος και μέλος του ΠΓ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε χτες (και με αφορμή τις συναντήσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ) πως η Παλαιστίνη δεν χρειάζεται να κηρύξει την ανεξαρτησία της, γιατί είναι κράτος υπό κατοχή, που σύμφωνα με την απόφαση 67/19 του 2012 του ΟΗΕ «περιγράφεται γεωγραφικά από περιοχές της Δυτικής Οχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη δημιουργία ενός στόλου παγοθραυστικών που θα μπορούν να είναι επιχειρησιακά έτοιμα έως το 2029 και να δρουν στην περιοχή της Αρκτικής και της Ανταρκτικής έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με προεδρικό έγγραφο που κοινοποιήθηκε στα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας, Εμπορίου, Ενέργειας και Εσωτερικής Ασφάλειας.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Βάρκα που μετέφερε Αφρικανούς μετανάστες και ναυάγησε την περασμένη βδομάδα ανοιχτά του λιμανιού Σφαξ της Τυνησίας είχε τελικά ως αποτέλεσμα τον πνιγμό τουλάχιστον 30 ατόμων. Διασώθηκαν 23 από τους επιβαίνοντες.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί τζιχαντιστές εξαπέλυσαν επίθεση, το απόγευμα της Τρίτης, σε χωριό της πολιτείας Μπόρνο της Βόρειας Νιγηρίας σκοτώνοντας 69 ανθρώπους και καίγοντας δεκάδες σπίτια.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Στιγκ Ενγκστρομ, γραφίστας, ήταν ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε το 1986, ανακοίνωσε χτες ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον, κλείνοντας την υπόθεση που συζητιόταν στη Σουηδία επί δεκαετίες. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος έχει πεθάνει, δεν μπορώ να απαγγείλω κατηγορίες εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εισαγγελέας Πέτερσον.

ΚΙΝΑ
Δηλώνει έτοιμη να αναβαθμίσει τη συνεργασία με τις Φιλιππίνες

Η Κίνα «αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις Φιλιππίνες», τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, σε μήνυμά του για τη συμπλήρωση 45 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Σε αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Πεκίνο επιθυμεί την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε «νέα επίπεδα» και επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι δυο πλευρές βάθυναν την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και διεύρυναν τις σχέσεις τους, αντλώντας σημαντικά οφέλη σε σχέδια όπως το «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος» (OBOR). Πρόκειται για το σχέδιο διάνοιξης διαδρομών μέσα από τις οποίες τα κινεζικά μονοπώλια επιδιώκουν να ενισχύσουν τη γεωπολιτική και επενδυτική τους διείσδυση σε κρίσιμες περιοχές, περιλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ασίας (όπου οι Φιλιππίνες διατηρούν κρίσιμο ρόλο), η οποία αν και τμήμα της «αυλής της Κίνας» εξελίσσεται σε κρίσιμη αρένα για την αναμέτρησή της με τις ΗΠΑ.

Σε δικό του μήνυμα, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε (που μετά την ανάδειξή του έχει επιδιώξει τα τελευταία χρόνια στενότερη διαπραγμάτευση με την Κίνα, χωρίς όμως να «παγώσει» το παζάρι με τις ΗΠΑ όπως πολλοί βιαστικά είχαν εκτιμήσει) παρατήρησε ότι η φιλία των δύο χωρών έχει αναπτυχθεί ορμητικά και πρόσθεσε ότι έχει ειδική σημασία η περαιτέρω σταθεροποίησή της τη σημερινή περίοδο, κατά την οποία η παγκόσμια ασφάλεια και η σταθερότητα αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Η Μανίλα θεωρεί το Πεκίνο σημαντικό εταίρο, τόνισε και επισήμανε πως κι εκείνη είναι έτοιμη για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους, που θα διευκολύνει την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι την Τρίτη, ο υπουργός Αμυνας των Φιλιππίνων, Ντελφίν Λορενσάνα, επισκέφτηκε τη νησίδα Τίτου (γνωστή ως Παγκάσα στις Φιλιππίνες), που ανήκει στο σύμπλεγμα Σπράτλι για το οποίο οι δύο χώρες διαφιλονικούν εδώ και χρόνια. Ο Λορενσάνα εγκαινίασε παραλιακή ράμπα και άλλα έργα που αναμένεται να διευκολύνουν τη μεταφορά υλικών στη νήσο, με στόχο να καταστεί η περιοχή μια «βιώσιμη κοινότητα». Δυτικά ΜΜΕ έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η επίσκεψη θα εξοργίσει το Πεκίνο, εκτιμώντας ότι η Μανίλα θέλει να «εδραιώσει» τη μικρή κοινότητα που κατοικεί τη νήσο για να ενισχύσει τις δικές της διεκδικήσεις σε αυτή. Ο Λορενσάνα έσπευσε πάντως να δηλώσει ότι η Τίτου δεν θα αποτελέσει «στρατιωτική εγκατάσταση». Η κινεζική πλευρά δεν είχε αντιδράσει έως χτες επίσημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ