ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Λαϊκή αγανάκτηση για το νέο θύμα αστυνομικής ρατσιστικής βίας

Από χτεσινή διαδήλωση στην Ατλάντα

2020 Atlanta Journal Constitut

Από χτεσινή διαδήλωση στην Ατλάντα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η λαϊκή οργή παραμένει στις ΗΠΑ, μετά και από τη στυγνή δολοφονία του 27χρονου Αφροαμερικανού Ρέισαρντ Μπρουκς, στη διάρκεια σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς στις 12/6 στην Ατλάντα. Η εντεινόμενη έξαρση της αστυνομικής ρατσιστικής βίας τροφοδοτεί εκ νέου τις μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδων Αμερικανών που κινητοποιούνται από τις 25 Μάη, όταν έγινε γνωστή η εν ψυχρώ δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που πατήθηκε στο έδαφος από 4 αστυνομικούς και πέθανε από ασφυξία. Η δολοφονία αυτή ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης λαϊκών δυνάμεων - με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας από φτωχά στρώματα - ενάντια στον ρατσισμό, στις κοινωνικές ανισότητες και ταυτόχρονα τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας και της ίδιας της καπιταλιστικής κρίσης, που στέλνει στην ανεργία και στην ανέχεια πάνω από 40 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ορισμένες από τις πιο μαχητικές κινητοποιήσεις, γεμάτες παλμό και συνθήματα κατά της αστυνομικής ρατσιστικής βίας, καταγράφηκαν στο Σιάτλ. Μαζικές ήταν επίσης οι διαδηλώσεις που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο στο Λος Αντζελες, στη Νέα Υόρκη και κυρίως στην Ατλάντα, όπου δεν έλειψαν συγκρούσεις και ο εμπρησμός του εστιατορίου της αλυσίδας ταχυφαγείων «Wendy's», έξω από το οποίο δολοφονήθηκε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο 27χρονος Μπρουκς, πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η δικαιολογία των αστυνομικών ήταν πως αντιστάθηκε, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, στη σύλληψή του. Βίντεο από την επιχείρηση σύλληψης αλλά και τα ευρήματα του ιατροδικαστή που ερεύνησε την υπόθεση, έδειξαν ως αιτία θανάτου σοβαρή βλάβη σε ζωτικά όργανα από την ακατάσχετη αιμορραγία που προκάλεσαν οι πισώπλατοι πυροβολισμοί δύο αστυνομικών. Η διοικήτρια της αστυνομίας της Ατλάντα Ερικα Σιλντς υπέβαλε την παραίτησή της, ενώ ο αστυνομικός που φέρεται να σκότωσε τον Μπρουκς αποπέμφθηκε. Ο άλλος συνάδελφός του, που ήταν παρών στην επιχείρηση σύλληψης του Μπρουκς, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Οι λαϊκές αντιδράσεις στους δρόμους μεγαλουπόλεων, που μπήκαν χτες στην τέταρτη βδομάδα, θορυβούν τα δύο μεγαλύτερα αστικά κόμματα στις ΗΠΑ, που αναζητούν «βαλβίδες» εκτόνωσης της έντασης. Μετά τους Δημοκρατικούς που έφεραν στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση της αστυνομίας, χτες ήρθε η σειρά των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο άσκησης καθηκόντων των αστυνομικών, που εδώ και τουλάχιστον μιάμιση δεκαετία εκπαιδεύονται με μεθόδους που χρησιμοποιεί ο στρατός σε πεδία μάχης. Ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος Αφροαμερικανός γερουσιαστής, Τιμ Σκοτ, παρουσίασε τις βασικές προτάσεις του νομοσχεδίου «μεταρρύθμισης» των αστυνομικών δυνάμεων με εμφανή χαρακτηριστικά την προώθηση ανώδυνων αλλαγών. Ο Σκοτ προέβαλε ως ένα από τα βασικά σημεία των προτάσεών του την κατάργηση του κεφαλοκλειδώματος συλληφθέντων από τους αστυνομικούς, τονίζοντας πως είναι «ξεπερασμένο» και επικίνδυνο...

Αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει ξεκινήσει τις ανοικτές προεκλογικές συγκεντρώσεις σε πολιτείες - κλειδιά, κατηγόρησε τον βασικό του αντίπαλο στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, πρώην αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, πως είναι πολιτικά αποτυχημένος. «Εχω κάνει περισσότερα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια απ' ό,τι έκανε ο Μπάιντεν σε περισσότερα από 40 χρόνια», ανέφερε στο Twitter. Και κατέληξε υποστηρίζοντας πως «ο Μπάιντεν αποτελεί μέρος κάθε αποτυχημένης απόφασης εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει δείξει πλήρη έλλειψη ηγετικής ικανότητας».

Αντιδράσεις σε Μόσχα και Παρίσι

Το φούντωμα των λαϊκών κινητοποιήσεων κατά της ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ δεν αφήνει αδιάφορους τους ηγέτες άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας την Κυριακή στο ρωσικό κανάλι «Ροσίγια-1», εκτίμησε πως οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ εκφράζουν «εις βάθος εσωτερικές κρίσεις». Προέβλεψε ωστόσο ότι δεν θα βγει κάτι θετικό εάν οι αγώνες κατά των φυλετικών διακρίσεων μετατραπούν «σε χάος και ταραχές». Πρόσθεσε πως επί «πρώην ΕΣΣΔ και σύγχρονης Ρωσίας» υπήρχε πολλή συμπάθεια για τους αγώνες των Αφροαμερικανών, τονίζοντας πως παλεύουν πολλά χρόνια για ισότητα.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η παρατήρηση του Ρώσου Προέδρου, στήριξης του Τραμπ. Είπε χαρακτηριστικά: «Στην πραγματικότητα, το παρατηρούμε αυτό από πολύ καιρό (σ.σ. τη ρατσιστική βία), αφότου ανήλθε στην εξουσία ο νυν (Αμερικανός) Πρόεδρος (σ.σ. Ντόναλντ Τραμπ), όταν κέρδισε με απόλυτα προφανή τρόπο, με δημοκρατικό τρόπο. Ομως το στρατόπεδο που έχασε (σ.σ. τις εκλογές) επινόησε κάθε είδους εικασίες προκειμένου να θέσει εν αμφιβόλω τη νομιμότητά του».

Από την άλλη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό προχτεσινό διάγγελμα, μεταξύ άλλων, αποδοκίμασε τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και άλλες διακρίσεις.

Κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες

Νέες κινητοποιήσεις κατά της κρατικής καταστολής και του ρατσισμού έγιναν ξανά σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, με τους συμμετέχοντες να καταγγέλλουν την αντιμετώπιση των υπεύθυνων για τη δολοφονία του Ανταμά Τραορέ, του νεαρού που υπέκυψε μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από αστυνομικούς, κατά τη σύλληψή του, το καλοκαίρι του 2016. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως «δικαιοσύνη για τον Ανταμά» και «στη χώρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η αστυνομία σκοτώνει».

Στο κυριακάτικο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν ισχυρίστηκε ότι «η Γαλλία θα είναι ανυποχώρητη» απέναντι στον ρατσισμό, σπεύδοντας ωστόσο να επικρίνει τη λαϊκή οργή που στρέφεται και κατά διαφόρων υπερασπιστών της αποικιοκρατίας και της δουλείας (βλ. «ξήλωμα» αγαλμάτων σε διάφορες χώρες), τονίζοντας ότι η χώρα «δεν θα σβήσει κανένα ίχνος, κανένα όνομα από την Ιστορία της» και «δεν θα αποκαθηλώσει κανένα άγαλμα». Υποστήριξε δε ότι «η ευγενής αυτή μάχη παρεκτρέπεται όταν μεταμορφώνεται σε κομμουνιταρισμό, σε έμπλεο μίσους ή εσφαλμένο ξαναγράψιμο του παρελθόντος... σε μία μη αποδεκτή μάχη αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους σεπαρατισμούς».

Να σημειωθεί πάντως ότι την Παρασκευή στο κέντρο του Παρισιού διαδήλωσαν και αστυνομικοί που διαμαρτύρονταν κατά της απαγόρευσης ακινητοποίησης υπόπτων με λαβή στο λαιμό (chokehold), με συνθήματα όπως «καμία αστυνομία, καμία ειρήνη».

Διαδηλωτές στην Ολλανδία προκάλεσαν φθορές την Παρασκευή το βράδυ στα αγάλματα ενός αποικιοκράτη αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού που είχε εμπλακεί σε δουλεμπόριο και ενός ακροδεξιού πολιτικού που δολοφονήθηκε. Στο Ρότερνταμ, στο άγαλμα του Πιτ Χάιν, ενός ναυάρχου του 17ου αιώνα που συνδέεται με την ολλανδική Εταιρεία των Δυτικών Ινδιών και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, έγραψαν τις λέξεις «Δολοφόνος» και «Κλέφτης».

Επίσης, στο Ρότερνταμ, άγνωστοι κάλυψαν εν μέρει με μαύρη κολλητική ταινία το άγαλμα του ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φορτάιν, που δολοφονήθηκε το 2002, και έγραψαν συνθήματα όπως «Οχι στον ρατσισμό».

Στο Βέλγιο αντιδράσεις έχει προκαλέσει φωτογραφία, η οποία εικονίζει δύο αστυνομικούς στις Βρυξέλλες να έχουν ακινητοποιήσει έναν έφηβο και να τον κρατούν στο έδαφος πατώντας τον με τα γόνατα.

Το στιγμιότυπο δημοσιοποίησαν οι «Brussels Times» και τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων μετά την αντιρατσιστική διαδήλωση της προηγούμενης Κυριακής.

«Ολο αυτό κράτησε περίπου πέντε λεπτά. Νομίζω πονούσε, ούρλιαζε», δήλωσε στην εφημερίδα ο Ιγκόρ Πλάινερ, ο φωτογράφος ο οποίος απαθανάτισε το στιγμιότυπο. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ήταν ίδια σκηνή με αυτή που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό, σημειώνοντας ότι «οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται (σ.σ. από την αστυνομία) εξαρτώνται από τις περιστάσεις».

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους στον Τουρισμό στην Ιταλία

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Νόμου Αττικής εκφράζει την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους που κινητοποιούνται στην Ιταλία και την αγωνιστική Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB). Συγκεκριμένα, σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε την αυριανή (σ.σ. σημερινή) κινητοποίηση των εργαζομένων στον Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία της Ιταλίας και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα τους, για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων τους.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού σε όλο τον κόσμο είμαστε αντιμέτωποι με τις πολιτικές των κυβερνήσεων που υπερασπίζονται τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που θέλουν να φορτώσουν τη νέα οικονομική κρίση σε εμάς, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια έβγαλαν τεράστια κέρδη από τη δουλειά μας.

Με τη συνέχεια και των δικών μας κινητοποιήσεων, ενώνουμε τις φωνές μας με τον αγώνα σας και των συναδέλφων μας σε όλο τον κόσμο.

Με την αλληλεγγύη μας και την ενότητά μας θα νικήσουμε!».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πακέτο στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η ισπανική κυβέρνηση θα διαθέσει 3,75 δισ. ευρώ για ένα «πακέτο βοήθειας» της αυτοκινητοβιομηχανίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σοσιαλιστών (PSOE) - Ουνίδας Ποδέμος (Unidas Podemos), Πέδρο Σάντσεθ. Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι την Πέμπτη θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο υποστήριξης της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία αποτελεί το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, το σχέδιο θα περιλαμβάνει «χρηματοδοτήσεις για την ανακαίνιση του πάρκου αυτοκινητοβιομηχανίας με παροχή βοήθειας ιδιαίτερα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», αλλά και για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και φορολογικά κίνητρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων συμβαδίζουν με την επιδίωξη της ΕΕ να γίνει πιο ανταγωνιστική στην ηλεκτροκίνηση απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ κ.ά.

Παρά τις παχυλές επιδοτήσεις και τα κίνητρα - με κρατικό χρήμα - οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις και προσαρμόζουν την παραγωγή τους και την ανταγωνιστικότητά τους στα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Χαρακτηριστικά, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan» ανακοίνωσε πρόσφατα το κλείσιμο των εργοστασίων της στη Βαρκελώνη, από τα οποία εξαρτώνται 20.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ η αμερικανική «Ford» ανακοίνωσε την κατάργηση 350 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιό της στη Βαλένθια.

Και άλλες χώρες ανακοίνωσαν σχέδια βοήθειας στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η Γαλλία, ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ