ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Επικίνδυνες «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης «οριοθετούν» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και κεφάλαιο

Στην Αίγυπτο βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μαζί με τεχνική ομάδα του ΥΠΕΞ, στην προσπάθεια να προχωρήσει η οριοθέτηση ΑΟΖ, ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου και οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην περιοχή.

Στη «μέγγενη» αυτών των σχεδιασμών, επιταχύνονται και τα διάφορα σχέδια συνεκμετάλλευσης υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως δείχνει και το γεγονός ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο έχει πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο τμηματικής οριοθέτησης, που στην πράξη οδηγεί σε «διαγραφή» της επήρειας του Καστελόριζου και ακύρωση των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, ανοίγοντας μετά το δρόμο και για επικίνδυνες «διευθετήσεις» με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών έγινε αρχικά δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου A. Φ. Αλ Σίσι, αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αιγύπτου «για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα διμερή θέματα και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», όπως περιέγραψε τις τέτοιες επαφές ο Ελληνας υπουργός, ο οποίος δήλωνε κατόπιν επισήμως ότι μετέφερε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο τους «θερμούς χαιρετισμούς» του πρωθυπουργού και «τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο». Για τη συζήτηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του είπε ότι είχαν «μακρές συνομιλίες» «για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», κατέληξε.

«Γέφυρες» επικίνδυνων σχεδιασμών

Προηγουμένως, σε άρθρο του στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Ahram», με τίτλο «Ελλάδα και Αίγυπτος - Πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο», ο Ν. Δένδιας σημείωνε πως «η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται. Με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τον Αλ Σάρατζ της Λιβύης, αλλά και με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει τα δικαιώματα των χωρών και των λαών της περιοχής».

Στον αντίποδα, υποστήριξε ότι «Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν προσπαθήσει επί μακρόν να διαμορφώσουν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή», για να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, και «αυτό έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο μέσα από την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου», που, όπως ισχυρίστηκε, «δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας της περιοχής». «Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο τριμερές αυτό σχήμα συμμετείχε πρόσφατα μια ακόμα μεγάλη χώρα της Μεσογείου, η Γαλλία, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», τόνισε, επιμένοντας ότι έχουν δημιουργήσει «μια γέφυρα συνεννόησης και συναντίληψης που εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο έως και τον Κόλπο».

Ενώ αποτυπώνοντας και τα όσα αξιοποιεί στα παζάρια η κυβέρνηση, δήλωσε «ευτυχής» που Ελλάδα και Κύπρος «αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στην Αίγυπτο και την ΕΕ και προωθούν συστηματικά τη συνεργασία ανάμεσα στο Κάιρο και τις Βρυξέλλες».

Κατέληξε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα συμβάλει στην «ουσιαστική προώθηση» των διμερών συνομιλιών για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ισχυριζόμενος ότι οι δυο χώρες υποστηρίζουν «ότι οι υπάρχουσες εκκρεμότητες μεταξύ των χωρών πρέπει να επιλύονται με διάλογο και συμφωνίες και όχι με παράνομες μονομερείς ενέργειες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας», στέλνοντας, όπως είπε, μήνυμα «για ολόκληρη τη Μεσόγειο».

«Να έχει ρόλο η Τουρκία»

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha, ο Θ. Ντόκος, αναπ. σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, έλεγε για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο: «Υπάρχει διαχρονικός δισταγμός του αιγυπτιακού συστήματος να προχωρήσει σε οριοθέτηση, όχι μόνο με την Ελλάδα. Και επί εποχής Μόρσι συνέβαινε αυτό, που ήταν κοντά στον Ερντογάν. Η Αίγυπτος παίζει ένα παιχνίδι ισορροπιών».

Ερωτηθείς και αν ο Ερντογάν θα επιχειρήσει τις γεωτρήσεις όπως έχει προαναγγείλει, εκτίμησε ότι «αν από σήμερα έως τον Σεπτέμβριο δεν αλλάξει τίποτα, θα προσπαθήσει να το κάνει» και δίνοντας το περίγραμμα των σχεδίων συνεκμετάλλευσης που επιταχύνονται με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, προεξόφλησε πως «πολλά θα γίνουν μέσα σε 3 μήνες, εντός και εκτός Τουρκίας και πολλά θα κάνουμε εμείς: Με εσωτερική ενδυνάμωση, με συμμαχίες, με συνεχείς καταδίκες που ενοχλούν την Τουρκία, να ολοκληρωθεί η προσπάθεια να παρουσιάσουμε μια ατζέντα. Να έχει π.χ. έναν νόμιμο ρόλο (η Τουρκία) στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν παραπονιέται συνεχώς ότι τον απομονώνουν. Να συμπεριληφθεί η Τουρκία με έναν ρόλο σε περιφερειακές συνεργασίες, όπως είναι το East and Mediterranean Gas Forum», σπεύδοντας να «διευκρινίσει» πως «δεν μιλώ για τίποτα παραπάνω από μια θέση στο τραπέζι των συζητήσεων».

«Υπάρχουν ακόμα περισσότερα να κάνουμε μαζί στο μέλλον», λέει ο Πάιατ

Στο μεταξύ, ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας προανήγγειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σούδα, μαζί με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κων. Φλώρο.

«Υπάρχουν ακόμα περισσότερα για εμάς να κάνουμε μαζί στο μέλλον», έγραψε ο Πάιατ, την ώρα που επίκειται και ταξίδι Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον, ακριβώς για να δρομολογήσουν τη βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επικίνδυνα σχέδια.

Αλλωστε, λίγο νωρίτερα αναδημοσίευε φωτογραφίες που υποτίθεται απεικονίζουν ρωσικά μαχητικά κάπου στη Λιβύη, παρουσιάζοντάς τες ως «περισσότερα στοιχεία για ρωσικά αεροσκάφη που δραστηριοποιούνται στον εναέριο χώρο της Λιβύης, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει για μια στρατηγική βάση ("strategic foothold") στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ νότια της Κρήτης».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Ανθεκτικότητα» για τους ανταγωνισμούς

Η προετοιμασία του ΝΑΤΟ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με βασικό ζητούμενο «η κρίση υγείας να μη γίνει κρίση ασφαλείας», βρέθηκε μεταξύ άλλων στην ατζέντα της χτεσινής δεύτερης μέρας της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με τους μετέχοντες να καταλήγουν σε ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο, για δημιουργία αποθεμάτων ιατρικού εξοπλισμού έτοιμων προς διάθεση στα κράτη - μέλη, και ταμείου για αγορά επειγόντων κρίσιμων ιατρικών εφοδίων και υπηρεσιών, ως στοιχείο της «θωράκισης» των κρατών - μελών απέναντι στην παρέμβαση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στις εργασίες μετείχαν και οι υπουργοί Αμυνας των Φινλανδίας, Σουηδίας και για πρώτη φορά της Αυστραλίας, όπως και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, ως απόδειξη της «εμβάθυνσης των δεσμών μας» με χώρες και οργανισμούς που «έχουμε παρόμοιες θέσεις», αλλά και στην προσπάθεια «το ΝΑΤΟ να έχει μια πιο παγκόσμια («global») προσέγγιση», όπως έλεγε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εστίασε και στη «στρατηγική συνεργασία» με την ΕΕ, μεταξύ άλλων και για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» εκπορευόμενης από άλλα κέντρα.

Τέλος, συμφώνησαν στην επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη λεγόμενη ανθεκτικότητα («resilience») των κρατών - μελών στους τομείς προτεραιότητας: Ενέργεια, Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες. «Κάθε ευάλωτο σημείο σε αυτούς τους τομείς μπορεί να το εκμεταλλευτούν αντίπαλοί μας», «είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς μας και η ασφάλειά μας εξαρτάται από αυτό», έλεγε επ' αυτού ο Στόλτενμπεργκ, με τους ΝΑΤΟικούς να στηλιτεύουν τη διείσδυση της Κίνας και την εξαγορά από μέρους της οργανισμών και υπηρεσιών πρώτης γραμμής στα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας.

Δρομολόγησαν έτσι μέτρα απέναντι σε απειλές στον κυβερνοχώρο, στην ασφάλεια των γραμμών ανεφοδιασμού και την «ξένη ιδιοκτησία και έλεγχο πάνω σε κρίσιμες υποδομές», ζητήματα βέβαια που ξεφεύγουν από τον στενό πυρήνα της στρατιωτικής δραστηριότητας.

«Γαργάρα» οτιδήποτε θα έθιγε την Τουρκία

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, απέφυγε ακόμα και να αναφέρει τη λέξη «Τουρκία» σε ερώτηση δημοσιογράφου, με το πέρας της Συνόδου, τι θέση παίρνει το ΝΑΤΟ απέναντι στο περιστατικό, όπου τουρκικό πολεμικό πλοίο στα ανοικτά της Λιβύης «λόκαρε» γαλλικό πολεμικό, και αν το ΝΑΤΟ όντως στηρίζει, τελικά, το εμπάργκο όπλων που αποφάσισε ο ΟΗΕ.

Είπε: «Το περιστατικό συζητήθηκε στη Σύνοδο. Το μήνυμά μου είναι πως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα διερευνήσουν να δουν τι ακριβώς έγινε. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσουμε τι συνέβη. Οσον αφορά το εμπάργκο του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ στηρίζει την εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού»...

Το ίδιο ...συγκρατημένος ήταν και ερωτηθείς για το αν η Τουρκία μπλόκαρε τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη δυνάμεών του στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. «Το ΝΑΤΟ έχει σχέδια και μπορεί να υπερασπιστεί όλα τα κράτη του, αλλά πάντα απαιτείται συζήτηση μεταξύ των συμμάχων», είπε.

  • Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει την εμπλοκή. Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, τη Δευτέρα, ο αντιπλοίαρχος Δ. Κατσούρας παρέλαβε καθήκοντα διοικητή της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMCMG2, το, δε, Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε στην εν λόγω ναυτική δύναμη το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΛΙΑΚΜΩΝ ως πλοίο έδρας διοικητού έως το τέλος του χρόνου.
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Μίλησε με τους Παλαιστίνιους... στο τηλέφωνο!

Σε ένα όργιο υποκρισίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάγιεχ, αφού πρώτα επέστρεψε από την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, περνώντας στην Ιστορία ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη χώρα και απέφυγε να μεταβεί στα ελεύθερα παλαιστινιακά εδάφη και να συναντηθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, την ώρα μάλιστα που προωθείται το κατάπτυστο σχέδιο των ΗΠΑ για την επέκταση των εποικισμών.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη συνομιλία «επιβεβαιώθηκαν οι μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας μεταξύ του ελληνικού και παλαιστινιακού λαού και συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων», ο δε Κυρ. Μητσοτάκης «εξήρε ιδιαίτερα τη θετική συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία της παλαιστινιακής κοινότητας, που ζει και εργάζεται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας». Συζήτησαν επίσης «τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, καθώς και στα επόμενα βήματα στη Διαδικασία Επίλυσης του Μεσανατολικού». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός «επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, που αποτελούν και θέσεις της ΕΕ, υπέρ της λύσης των δύο κρατών, που θα συμβιώνουν ειρηνικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Θυμίζουμε βέβαια ότι στην Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, στην επίσκεψή του στο Ισραήλ, εξισώνοντας ξετσίπωτα τον θύτη με το θύμα, σημειώνεται: «Επαναβεβαιώνουμε έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει με ασφάλεια και ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές του, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στις εκκλήσεις για καταστροφή του κράτους του Ισραήλ, καθώς και στις απόπειρες αμφισβήτησης ή υπονόμευσης του δικαιώματος του Ισραήλ στην ασφάλεια».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, στα βήματα και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται μέχρι και σήμερα να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ