Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Ανθεκτικότητα» για τους ανταγωνισμούς

Η προετοιμασία του ΝΑΤΟ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με βασικό ζητούμενο «η κρίση υγείας να μη γίνει κρίση ασφαλείας», βρέθηκε μεταξύ άλλων στην ατζέντα της χτεσινής δεύτερης μέρας της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με τους μετέχοντες να καταλήγουν σε ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο, για δημιουργία αποθεμάτων ιατρικού εξοπλισμού έτοιμων προς διάθεση στα κράτη - μέλη, και ταμείου για αγορά επειγόντων κρίσιμων ιατρικών εφοδίων και υπηρεσιών, ως στοιχείο της «θωράκισης» των κρατών - μελών απέναντι στην παρέμβαση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στις εργασίες μετείχαν και οι υπουργοί Αμυνας των Φινλανδίας, Σουηδίας και για πρώτη φορά της Αυστραλίας, όπως και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, ως απόδειξη της «εμβάθυνσης των δεσμών μας» με χώρες και οργανισμούς που «έχουμε παρόμοιες θέσεις», αλλά και στην προσπάθεια «το ΝΑΤΟ να έχει μια πιο παγκόσμια («global») προσέγγιση», όπως έλεγε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εστίασε και στη «στρατηγική συνεργασία» με την ΕΕ, μεταξύ άλλων και για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» εκπορευόμενης από άλλα κέντρα.

Τέλος, συμφώνησαν στην επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη λεγόμενη ανθεκτικότητα («resilience») των κρατών - μελών στους τομείς προτεραιότητας: Ενέργεια, Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες. «Κάθε ευάλωτο σημείο σε αυτούς τους τομείς μπορεί να το εκμεταλλευτούν αντίπαλοί μας», «είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς μας και η ασφάλειά μας εξαρτάται από αυτό», έλεγε επ' αυτού ο Στόλτενμπεργκ, με τους ΝΑΤΟικούς να στηλιτεύουν τη διείσδυση της Κίνας και την εξαγορά από μέρους της οργανισμών και υπηρεσιών πρώτης γραμμής στα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας.

Δρομολόγησαν έτσι μέτρα απέναντι σε απειλές στον κυβερνοχώρο, στην ασφάλεια των γραμμών ανεφοδιασμού και την «ξένη ιδιοκτησία και έλεγχο πάνω σε κρίσιμες υποδομές», ζητήματα βέβαια που ξεφεύγουν από τον στενό πυρήνα της στρατιωτικής δραστηριότητας.

«Γαργάρα» οτιδήποτε θα έθιγε την Τουρκία

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, απέφυγε ακόμα και να αναφέρει τη λέξη «Τουρκία» σε ερώτηση δημοσιογράφου, με το πέρας της Συνόδου, τι θέση παίρνει το ΝΑΤΟ απέναντι στο περιστατικό, όπου τουρκικό πολεμικό πλοίο στα ανοικτά της Λιβύης «λόκαρε» γαλλικό πολεμικό, και αν το ΝΑΤΟ όντως στηρίζει, τελικά, το εμπάργκο όπλων που αποφάσισε ο ΟΗΕ.

Είπε: «Το περιστατικό συζητήθηκε στη Σύνοδο. Το μήνυμά μου είναι πως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα διερευνήσουν να δουν τι ακριβώς έγινε. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσουμε τι συνέβη. Οσον αφορά το εμπάργκο του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ στηρίζει την εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού»...

Το ίδιο ...συγκρατημένος ήταν και ερωτηθείς για το αν η Τουρκία μπλόκαρε τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη δυνάμεών του στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. «Το ΝΑΤΟ έχει σχέδια και μπορεί να υπερασπιστεί όλα τα κράτη του, αλλά πάντα απαιτείται συζήτηση μεταξύ των συμμάχων», είπε.

  • Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει την εμπλοκή. Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, τη Δευτέρα, ο αντιπλοίαρχος Δ. Κατσούρας παρέλαβε καθήκοντα διοικητή της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMCMG2, το, δε, Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε στην εν λόγω ναυτική δύναμη το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΛΙΑΚΜΩΝ ως πλοίο έδρας διοικητού έως το τέλος του χρόνου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις διερευνητικές με πνεύμα «ΝΑΤΟικής αλληλεγγύης» (2020-09-25 00:00:00.0)
Στο τραπέζι οι «πιεστικές προκλήσεις ασφάλειας» και η ένταση των ανταγωνισμών (2019-02-13 00:00:00.0)
«Ασκήσεις ισορροπιών» και αποφάσεις που δείχνουν όξυνση των ανταγωνισμών (2018-02-15 00:00:00.0)
Ξεκινά σήμερα με ατζέντα που βρωμάει από παντού μπαρούτι (2018-02-14 00:00:00.0)
Ομολογούν ότι η «αυξημένη ναυτική παρουσία» στοχεύει Μόσχα (2016-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ