Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων ξεκληρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους

Από τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα»
Από τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα»
Τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, αλλά και αυτά που αφορούν την καθημερινή διαβίωση του πληθυσμού, αναδείχθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», στο καφενείο «Ο Πλάτανος» στη Ν. Βύσσα Ορεστιάδας.

Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Μαργαριτίδης, όσο και άλλα μέλη του ΔΣ αναφέρθηκαν σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής (η τιμή του πετρελαίου, το υψηλό κόστος των γεωργικών φαρμάκων, το κόστος του νερού που πληρώνουν στους ΤΟΕΒ, τα χαράτσια), οι χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, τα υψηλά ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, αλλά και οι κουτσουρεμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν και εφόσον δοθούν. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης, που οδήγησε σε εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας και αύξησε την ανεργία στην περιοχή.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στην ανεπαρκή αντιπλημμυρική προστασία από τα νερά των ποταμών Εβρου, Αρδα και Ερυθροπόταμου. Οπως είπαν, από το 1957 που έγινε το ανάχωμα, δεν έγινε κανένα άλλο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και κάθε φορά Περιφέρεια και δήμοι προσπαθούν με μπαλώματα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ανέδειξαν επίσης τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη εργατικών «χεριών», λόγω της ερήμωσης της περιοχής, αλλά και τις επιπτώσεις στο λαό της περιοχής από την έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας, Σουφλίου, Δικαίων, από την υπολειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων.

Οπως είπε ο Γ. Μαργαριτίδης, «το μεγαλύτερο μέρος της γης στον βόρειο Εβρο είναι καλλιεργήσιμο και αρδεύσιμο. Διαχρονικά τα οικονομικά "πνευμόνια" της περιοχής μας ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Παρ' όλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες, με τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων η μικρομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται και οι νέοι μαζικά εγκαταλείπουν τον τόπο, με αποτέλεσμα να έχουμε πληθυσμιακή κατάρρευση. Ενδεικτικό στοιχείο αυτής της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες στο δήμο Ορεστιάδας έκλεισαν 37 Δημοτικά και 30 Νηπιαγωγεία. Την ίδια ώρα, κι αυτός ο γερασμένος πληθυσμός που απέμεινε δεν έχει τις υποδομές Υγείας που χρειάζεται, ενώ δεν έχει δημιουργηθεί ούτε μία δομή φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων».

Από την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας επιβεβαίωσε ότι η ίδια κραυγή αγωνίας εκφράζεται από όλους, σε κάθε σταθμό της περιοδείας του στον Εβρο.

Τόνισε ότι χρειάζεται ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, και στο πλαίσιο αυτό και της αγροτικής παραγωγής, αλλά και στήριξη της περιοχής με υποδομές και έργα που θα συγκρατούν τον πληθυσμό. «Το ΚΚΕ έχει τέτοιο σχέδιο και παλεύει γι' αυτό», υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών, διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τα αιτήματα της αγροτιάς με κάθε μέσο και τόνισε ότι παράλληλα χρειάζεται να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, φτωχομεσαίας αγροτιάς, αυτοαπασχολούμενων ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο». «Πρέπει να αλλάξει το σχέδιο που υπάρχει στην οικονομία. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται άλλου είδους διακυβέρνηση και άλλο κράτος. Ενα κράτος που να σχεδιάζει την οικονομία και την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας σε όφελος του λαού και των αναγκών του», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ