Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο τραπέζι οι «πιεστικές προκλήσεις ασφάλειας» και η ένταση των ανταγωνισμών

Εν μέσω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και με τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, μεταξύ άλλων και με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σε κεντρική θέση στις τέτοιες αντιπαραθέσεις, ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Οπως δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, η Σύνοδος συνέρχεται για να αντιμετωπίσει «πιεστικές προκλήσεις ασφάλειας».

Ως προς αυτές, έβαλλε κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι παραβιάζει τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς (συνθήκη INF) με το να αναπτύσσει συστοιχίες πυραύλων SSC-8, ενώ δικαιολόγησε ταυτόχρονα την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη, λέγοντας ότι το εξάμηνο που έχει δοθεί περιθώριο μέχρι την υλοποίηση της απόφασης, δίνει ευκαιρία στη Μόσχα να συμμορφωθεί εκ νέου με τη Συνθήκη. Ταυτόχρονα φρόντισε να απαξιώσει τις κατηγορίες των Ρώσων κατά των ΗΠΑ ότι είναι εκείνες που δεν σέβονται τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

«Ταυτόχρονα, κάνουμε σχέδια για έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη INF», έστειλε μήνυμα ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, συμπληρώνοντας ότι στη Σύνοδο οι μετέχοντες υπουργοί «θα συζητήσουν τι βήματα πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ για να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους. Και να διατηρήσει αποτελεσματική αποτροπή και άμυνα»...

Αιχμές άφησε και κατά της Κίνας, λέγοντας ότι στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ καταφτάνουν «αναφορές», από κράτη - εταίρους, για κινήσεις του Πεκίνου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση στρατιωτικών υποδομών και βημάτων που κάνει στο λεγόμενο κυβερνοχώρο, άλλο ένα πεδίο σύγκρουσης στο σύγχρονο πόλεμο.

Περισσότερα λεφτά και «συνεισφορές» στα δολοφονικά σχέδια

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πολεμικής προπαρασκευής, ο Στόλτενμπεργκ έκανε σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να «συνεργάζεται» με την Ουκρανία, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, προσαρμόζοντας περαιτέρω τις Ενοπλες Δυνάμεις της στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.

Εκανε ακόμη γνωστό ότι στη Σύνοδο οι υπουργοί και άλλα στελέχη θα επιθεωρήσουν την πορεία του ΝΑΤΟικού σχεδίου για «υψηλές ετοιμότητες» των δυνάμεών του, με την κωδική ονομασία «4 30άρια», δηλαδή 30 πλοία μάχης, 30 τάγματα και 30 μοίρες αεροσκαφών να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα για ανάπτυξη όπου Γης εντός 30 ημερών.

Αντίστοιχα, ψηλά στην ατζέντα και αυτής της Συνόδου είναι οι λεγόμενες «αμυντικές δαπάνες» των κρατών - μελών και πόσα κράτη - μέλη πιάνουν σταδιακά το στόχο που τέθηκε το 2014, να δαπανούν ετησίως τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για τέτοιους σκοπούς. Σημειωτέον, η Ελλάδα είναι σταθερά ανάμεσα στις λίγες χώρες που πετυχαίνουν τον εν λόγω στόχο.

Για τα παραπάνω, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χτες ότι «η τάση είναι ανοδική» στα κράτη - μέλη και στους τρεις επιμέρους στόχους: «Μετρητά, ανάπτυξη ικανοτήτων και συνεισφορές σε επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ». Εδινε δε ενδεικτικά και στοιχεία ότι από το 2016, και μετά τις σχετικές πιέσεις των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι και ο Καναδάς έχουν δαπανήσει συνολικά 41 δισ. δολάρια επιπλέον για αμυντικές δαπάνες, ενώ με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, το ποσό αυτό το 2020 θα φτάσει τα 100 δισ. Ωστόσο δεν ...εφησυχάζουν. «Εχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε», έστειλε μήνυμα ο Στόλτενμπεργκ προϊδεάζοντας για ακόμα περισσότερα λεφτά των λαών που θα πηγαίνουν στα δολοφονικά σχέδια.

Παράλληλα, ο γγ του ΝΑΤΟ επαίνεσε και τις ΗΠΑ για το γεγονός ότι αυξάνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη, με περισσότερο προσωπικό, περισσότερες ασκήσεις, περισσότερες υποδομές, άλλο ένα δείγμα κι αυτό της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται ότι παίζει και εδώ βασικό ρόλο καθώς η χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστεί ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων των Αμερικανών και λοιπών ΝΑΤΟικών και αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης, μεταξύ άλλων και ως πύλη εισόδου και εξόδου (π.χ. μέσω Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης) αμερικανικών πολεμικών μέσων και προσωπικού προς και από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ατζέντα, συζήτηση θα γίνει και για τις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τον Στόλτενμπεργκ να επαναλαμβάνει σχετικά με τα σχέδια για την ανάπτυξη των «αυτοτελών» στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ πως «αν γίνει με σωστό τρόπο, οι προσπάθειες της ΕΕ μπορούν να ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα εντός ΝΑΤΟ και να οδηγήσουν σε ένα δικαιότερο καταμερισμό βαρών. Αλλά φυσικά, οι προσπάθειες της ΕΕ στην άμυνα δεν μπορεί να αντικαταστήσουν το ΝΑΤΟ. Ετσι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές μεταξύ τους».

Την «τιμητική» τους τα Δυτικά Βαλκάνια

Εκτενής συζήτηση αναμένεται και για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ξεχωρίζει, άλλωστε, μετά και την τυπική επικύρωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, η «πρώτη» της υπουργού Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκέρινσκα, σε Σύνοδο, σε πρώτη φάση ως παρατηρήτριας.

Η Σύνοδος εξάλλου ξεκινά σήμερα το πρωί με άτυπη ενημέρωση σε δημοσιογράφους για τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ λίγο αργότερα ο Στόλτενμπεργκ έχει προγραμματίσει διμερή συνάντηση με την Σεκέρινσκα, με την οποία θα προχωρήσουν και σε κοινές δηλώσεις.

Σημειωτέον, η υπουργός Αμυνας της Β. Μακεδονίας θα έχει συνάντηση και με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, τον οποίο επίσης θα συναντήσει ο Στόλτενμπεργκ σε δική τους ξεχωριστή συνάντηση. Ολα στο φόντο όχι μόνο διευθέτησης του ονοματολογικού, αλλά και ταχείας στοίχισης των σκοπιανών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά πρότυπα, με τον ...καθοδηγητικό ρόλο που θέλει εδώ να αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεδομένες τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε χτες σχετικά ότι η ένταξη χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ (Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο) ενίσχυσε το ΝΑΤΟ και «σταθεροποίησε» τις χώρες και την περιοχή, κάτι που ελπίζει να γίνει και με την ΠΓΔΜ. «Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι έχουμε κράτη - μέλη στην περιοχή», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα και αναφερόμενος στο σχέδιο μετατροπής των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσόβου» σε τακτικό στρατό άνω των 5.000 ενόπλων, σχολίαζε ότι οι δυνάμεις των Κοσοβάρων Αλβανών σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πλησιάσουν το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και να αναπτυχθούν εκεί δίχως την πρότερη άδεια του διοικητή της ΝΑΤΟικής δύναμης, KFOR, καθώς εκτιμάται πως αυτό θα οξύνει τις σχέσεις με τη Σερβία, την οποία το ΝΑΤΟ θέλει σταδιακά να εντάξει στο στρατόπεδό του, αποκόπτοντάς τη από τη Μόσχα.

Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ στις δηλώσεις του «εξήρε» το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας, που «λόγω γεωγραφικής θέσης και των Ενόπλων Δυνάμεών της αποτελεί ανάχωμα για τους ισλαμιστές τρομοκράτες».

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να έχει και διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ΥΕΘΑ Χ. Ακάρ, προκειμένου να συζητήσουν τα τέτοια ζητήματα. Τον Ακάρ θα συναντήσει και ο Ευ. Αποστολάκης, σε παραπέρα υλοποίηση προσπαθειών να δρομολογηθούν διευθετήσεις σε διμερή ζητήματα, με την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλλει ως «δίαυλος» στον αμερικανοΝΑΤΟικό στόχο η Αγκυρα να μείνει προσδεδεμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάνουν το επόμενο βήμα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία (2022-06-16 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία (2018-12-08 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο τα Δυτικά Βαλκάνια (2018-12-06 00:00:00.0)
«Κλειδώνει» την ένταξη σε ΝΑΤΟ (2018-07-10 00:00:00.0)
Ξεκινά σήμερα με ατζέντα που βρωμάει από παντού μπαρούτι (2018-02-14 00:00:00.0)
Ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στις «στρατιωτικές δράσεις» της λυκοσυμμαχίας (2015-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ