ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Μαζική διαδήλωση κατά του ισραηλινού σχεδίου προσάρτησης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ιεριχώ (από το αραβικό πόρταλ «maannews.net»)
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ιεριχώ (από το αραβικό πόρταλ «maannews.net»)
ΡΑΜΑΛΑ.--

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, παρά τα εμπόδια και τους ασφυκτικούς ελέγχους των ισραηλινών κατοχικών αρχών, πραγματοποίησαν χτες στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων εδαφών μετά την 1η Ιούλη.

«Είμαστε υπέρ του λαϊκού αγώνα αλλά εάν υπάρξει προσάρτηση, τα εργαλεία της αντίθεσης σε αυτά τα σχέδια θα αλλάξουν», προειδοποίησαν στελέχη της ΚΕ της Φατάχ, του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, μιλώντας στο πλήθος και αργότερα σε δημοσιογράφους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εξέδρα των επισήμων εκτός από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σταγιέχ ήταν και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, μαζί με εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών, που παρενέβησαν με σύντομες ομιλίες τους στην εκδήλωση, η οποία ήταν γεμάτη παλμό και χιλιάδες παλαιστινιακές σημαίες.

Οπως ανακοινώθηκε, αύριο Τετάρτη συγκαλείται εκτάκτως συνεδρίαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO (Οργανισμός για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), παρουσία του Σταγιέχ, με κεντρικό θέμα την εξεύρεση πιθανών τρόπων αντίδρασης στα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Συμφωνήθηκε επίσης να συγκροτηθεί επιτροπή από τους Παλαιστίνιους υπουργούς Οικονομίας, Γεωργίας και Οικονομικών, ώστε να ετοιμάσει πακέτο προτάσεων και κινήτρων για αναπτυξιακά σχέδια στην Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Ψήφισμα κατά του Ισραήλ

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Παρασκευής, το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) του ΟΗΕ στη Γενεύη ενέκρινε ψήφισμα - καταπέλτη σε βάρος του Ισραήλ για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, με αίτημα για τη διενέργεια έρευνας αναφορικά με το πώς μπορούν να εφαρμοστούν διεθνείς αποφάσεις σε βάρος των κατοχικών αρχών. Η απόφαση ελήφθη με 22 ψήφους υπέρ, 8 κατά (ανάμεσά τους η Τσεχία) και 17 αποχές (ανάμεσά τους χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία).

Το ψήφισμα ζητά από την επίτροπο του ΣΑΔ, Μισέλ Μπασελέτ, να ετοιμάσει έκθεση το 2021 για το πώς μπορούν να υλοποιηθούν οι διεθνείς αποφάσεις και συστάσεις παλιότερων αποφάσεων του ΟΗΕ σε βάρος των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιβολής κυρώσεων (π.χ. εμπάργκο όπλων) και άλλων «νομικών μέτρων». Ζητά επίσης από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να προωθήσουν τη «συμμόρφωση» των ισραηλινών κατοχικών αρχών «με το Διεθνές Δίκαιο».

Η Σοβιετική Ενωση στα ... μέτρα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας

Αρθρο του Ρώσου Προέδρου σε αμερικανικό περιοδικό

Με αφορμή τον γιορτασμό της 75η επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 9 Μάη 1945 (στη Ρωσία φέτος λόγω της πανδημίας οι επίσημες εκδηλώσεις με τη στρατιωτική παρέλαση μετατέθηκαν για αύριο), ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με εκτενές άρθρο του πριν από λίγες μέρες στο αμερικανικό περιοδικό «National Interest» (εθνικό συμφέρον), αναφέρεται στον σημαντικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στην έκβαση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει πολλές αλήθειες για το πώς όλες οι καπιταλιστικές δυνάμεις στήριξαν τη ναζιστική Γερμανία να επιτεθεί κατά της ΕΣΣΔ, θυμίζει τη Συνθήκη του Μονάχου, του 1938, για τον διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας, τις αρνήσεις Βρετανίας, Γαλλίας για συνεργασία με την ΕΣΣΔ, το ρόλο της πολωνικής κυβέρνησης, καταρρίπτει τα περί συνεργασίας ναζιστικής Γερμανίας και Σοβιετικής Ενωσης λόγω του συμφώνου Ρίμπεντροπ - Μόλοτοφ (που έγινε για να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για την προετοιμασία της σοβιετικής άμυνας). Σημειώνει επίσης ότι ο ηγέτης της χώρας Ι. Β. Στάλιν «δεν ντροπιάστηκε να συναντηθεί με τον Χίτλερ, όπως έκαναν άλλοι ηγέτες». Ολα αυτά τα πραγματικά δεδομένα δένονται με την τεράστια προσφορά των άνω των 20 εκατομμυρίων Σοβιετικών νεκρών, η οποία ανάγεται αποκλειστικά στην αγάπη τους για την πατρίδα. Αποσιωπά σκόπιμα ότι η πατρίδα αυτή ήταν το νέο εργατο-αγροτικό κράτος, η σοσιαλιστική κοινωνία που οικοδομούνταν. Οτι τα εκατομμύρια των νέων κομμουνιστών, ο «ανθός» της κοινωνίας, ήταν αυτοί που ρίχτηκαν πρώτοι στη μάχη υπεράσπισής της. Η επίκληση των δίκαιων συναισθημάτων υπερηφάνειας για τους προγόνους, η δικαιολογημένη αγανάκτηση και αντίθεση στη συστηματική προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας από τους «δυτικούς εταίρους» και στον εκθειασμό αποδεδειγμένων εγκληματιών - συνεργατών των ναζί σε Ουκρανία και Βαλτικές Χώρες εντάσσονται στους σημερινούς στόχους και συμφέροντα της ρωσικής αστικής τάξης, που με επιτυχία εκπροσωπεί εδώ και χρόνια ο Πούτιν, καταφέρνοντας να χειραγωγεί το λαό. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται η ανιστόρητη σύγκριση της ΕΣΣΔ με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που δήθεν υπερασπίζεται «απελευθερωτικές αξίες» στη Συρία και αλλού, όπως ο Κόκκινος Στρατός που απελευθέρωσε το μεγαλύτερο τμήμα της κατεχόμενης Ευρώπης.

Επίσης, στο άρθρο δεν λείπει ο ραφιναρισμένος αντικομμουνισμός, του τύπου «ο Στάλιν και η κουστωδία του, πράγματι, αξίζουν πολλές νόμιμες κατηγορίες. Θυμόμαστε τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς εναντίον του λαού του και τη φρίκη των μαζικών καταστολών. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία οι Σοβιετικοί ηγέτες μπορούν να κατηγορηθούν, αλλά η κακή κατανόηση της φύσης των εξωτερικών απειλών δεν είναι μία από αυτές». Ακόμα γίνονται καλέσματα στους «εταίρους» όλοι μαζί να συμβάλουν με την ιστορική έρευνα και τα αρχεία σε μια «ισορροπημένη αξιολόγηση του τι συνέβη», σε μια «άχρωμη αλήθεια για τον πόλεμο».

Βέβαια, ένα τέτοιο στοχοπροσηλωμένο άρθρο, που επικαλείται και δηλώσεις ηγετών των ΗΠΑ και της Βρετανίας της εποχής του πολέμου, που αναγκάστηκαν να συνεργαστούν με την ΕΣΣΔ ενάντια στον ναζιστικό άξονα, καταλήγει με προτάσεις στα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) για να οικοδομηθεί ένας ...ειρηνικός αρμονικός κόσμος. Αυτό στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας και της εξουσίας του κεφαλαίου, των αστικών τάξεων, των οποίων ο ανταγωνισμός είναι η αιτία και για τους σημερινούς πολέμους, που ρημάζουν χώρες και λαούς για τα συμφέροντά τους, για τα πετρέλαια, τις αγορές, τις σφαίρες επιρροής.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προειδοποιούν τις ΗΠΑ για την επαναφορά κυρώσεων κατά του Ιράν

Ενώ συμφωνούν ότι δεν πρέπει να αρθεί το εμπάργκο όπλων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα - η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία - απέρριψαν την άρση του εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν, συμφωνώντας στο σημείο αυτό με τις ΗΠΑ, όμως τονίζουν πως δεν θα στηρίξουν τις αμερικανικές προσπάθειες να ενεργοποιηθεί η επιβολή εκ νέου των κυρώσεων του ΟΗΕ στο Ιράν.

«Θεωρούμε ότι η προγραμματισμένη άρση για τον προσεχή Οκτώβρη του εμπάργκο του ΟΗΕ για τα συμβατικά όπλα (ψήφισμα 2231), μπορεί να έχει μείζονες επιπτώσεις για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», αναφέρει η κοινή δήλωση των τριών ΥΠΕΞ.

Οι ίδιοι προειδοποιούν τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να διαλύσουν τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενεργώντας για την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, όπως και οι Ρωσία και Κίνα, προσπαθούν να διατηρηθεί η συμφωνία παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οποιαδήποτε μονομερής απόπειρα προσφυγής στον μηχανισμό "snapback", δηλαδή ενεργοποίησης εκ νέου των κυρώσεων του ΟΗΕ, θα έχει σοβαρές δυσμενείς συνέπειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζουν οι τρεις ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

«Δεν θα στηρίξουμε μια τέτοια απόφαση, η οποία θα είναι ασύμβατη με τις τρέχουσες προσπάθειές μας για την προάσπιση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPoA)», προσθέτουν.

Από τότε που οι ΗΠΑ κατήγγειλαν μονομερώς τη συμφωνία, το 2018, και που το Ιράν απάντησε με επανάληψη των δραστηριοτήτων του στον εμπλουτισμό ουρανίου, η διατήρηση της συμφωνίας είναι αμφίβολη, ενώ συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο Ιράν. Λόγω των παραβιάσεων αυτών, αν γίνει προσφυγή στον ΟΗΕ, το σύνολο των ψηφισμάτων και των κυρώσεων που ίσχυαν κατά του Ιράν πριν από τη συμφωνία του 2015 επαναφέρονται αυτόματα.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν απόφαση της ΙΑΕΑ επιπλήττοντας το Ιράν, το οποίο αρνείται την επιθεώρηση σε δύο ύποπτες εγκαταστάσεις.

Το ΥΠΕΞ του Ιράν επέκρινε την Παρασκευή το βράδυ την απόφαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), τονίζοντας ότι η Τεχεράνη έχει το υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας με την ΙΑΕΑ και χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση «ένα εντελώς μη εποικοδομητικό και απογοητευτικό βήμα».

Εξάλλου, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε τις Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία ότι «πίσω από την πρόσοψη είναι εξαρτήματα του (σ.σ. Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και (σ.σ. του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν) Νετανιάχου και δεν είναι σε θέση να νουθετούν το Ιράν».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε την Κυριακή σε μάχη με Κούρδους μαχητές στο Βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. Το θύμα σκοτώθηκε στο πλαίσιο της τουρκικής αεροπορικής και χερσαίας επίθεσης στο Βόρειο Ιράκ, γνωστής ως «Νύχια της Τίγρης».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Εκτεταμένα βίαια επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη Στουτγκάρδη, από δεκάδες ομάδες, τα οποία σύμφωνα με την αστυνομία ξεκίνησαν με αφορμή τον έλεγχο ενός νεαρού για κατοχή ναρκωτικών. Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο σημείο μαζεύτηκαν εκατοντάδες νέοι, άρχισαν να πετούν αντικείμενα και στη συνέχεια να καταστρέφουν το κέντρο της πόλης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκκλήσεις αντιπολίτευσης για «δημοκρατική συμμαχία»

«Ο λαός θέλει αλλαγή. Μπορούμε να το υλοποιήσουμε αυτό μόνο ενώνοντας δυνάμεις σε μια δημοκρατική συμμαχία», δήλωσε ο Μιτάτ Σανκάρ, συμπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP σε συγκέντρωση του κόμματος στην Αγκυρα, που έγινε με το σύνθημα «Ολοι μαζί» (γραμμένο σε Κουρδικά και Τουρκικά). Η συγκέντρωση έγινε «κλείνοντας» μια βδομάδα γεμάτη «πορείες για δημοκρατία» που έγιναν σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, ενώ η αντιπολίτευση αναζωπυρώνει την κριτική της στην κυβέρνηση Ερντογάν για χειρισμούς στο Κουρδικό, στην εξωτερική αλλά και την οικονομική πολιτική κ.τ.λ. Πρόκειται για διεργασίες που εδώ και καιρό σιγοβράζουν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενώ δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μεγάλες απώλειες για τον Ερντογάν σε πιθανές εκλογές.

Οι αντικυβερνητικές πορείες έγιναν ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η παρατεταμένη (από τον Νοέμβρη του 2016) κράτηση του πρώην επικεφαλής του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς συνιστά παραβίαση δικαιωμάτων του. Η δίκη του Ντεμιρτάς (για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση κ.τ.λ.) συνεχίζεται και τον Σεπτέμβρη το δικαστήριο είχε κρίνει ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος ενώ αυτή συνεχίζεται. Ωστόσο, μετά από έναρξη νέας εισαγγελικής έρευνας κρίθηκε ότι πρέπει να συνεχιστεί η κράτησή του.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα συναλλαγών με κινεζικό νόμισμα, στο πλαίσιο προηγούμενης συμφωνίας με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Ετσι, τουρκικές εταιρείες διάφορων κλάδων πλήρωσαν, μέσω τραπεζών, τους λογαριασμούς για εισαγωγές τους από την Κίνα, χρησιμοποιώντας το κινεζικό νόμισμα γιουάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ