ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα μαζική κινητοποίηση ενάντια στην καύση απορριμμάτων από την «ΤΙΤΑΝ»

«Να ξεσηκωθούμε! Να μην τους αφήσουμε! Με τον αγώνα μας όλοι μα όλοι μαζί να τους σταματήσουμε!». Αυτό ήταν το μήνυμα της συγκέντρωσης της περασμένης Παρασκευής. Παρών και εκπρόσωπος από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου.

Από την πορεία διαμαρτυρίας
Από την πορεία διαμαρτυρίας
Νέα μαζική κινητοποίηση, με συγκέντρωση, πορεία και συναυλία στην Ευκαρπία, πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης που συσπειρώνεται στην Πρωτοβουλία 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων που εναντιώνονται στην καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ».

Μέσα από την πολύωρη μαχητική αγωνιστική και μουσική διαμαρτυρία, άνθρωποι όλων των ηλικιών απαίτησαν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία αδειοδοτείται η καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ» και να πάρει μια σειρά από μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και του πολλαπλά επιβαρυμένου περιβάλλοντος της περιοχής από τις ρυπογόνες βιομηχανίες.

Εστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούν να γίνουν οι γειτονιές τους θάλαμος αερίων, δεν θα θυσιάσουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών τους για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Τη συμπαράστασή του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής εξέφρασε με την παρουσία του ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης.

Στη συγκέντρωση, στην πλατεία της Ευκαρπίας, μίλησε η Φωτεινή Κοκόνη, καρδιοχειρουργός, μέλος του Συλλόγου Γυναικών Σταυρούπολης. Τόνισε ότι «δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες διαχρονικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες νομοθέτησαν μια πολιτική με κοινό παρονομαστή τα κέρδη και όχι την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η πολιτική επιβάλλεται από την ΕΕ, έγινε νόμος του κράτους στο όνομα της "πράσινης" ανάπτυξης. Μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση λίγες μέρες μόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές πέρασε τα σχετικά για την αδειοδότηση των τσιμεντοβιομηχάνων. Επειδή και σε επίπεδο ΕΕ "θεσμοθετήθηκε", επιδοτείται και ενισχύεται η καύση των σκουπιδιών, είναι ήδη νόμος, οι δικαστικές προσφυγές αποτελούν όχι μονάχα χάσιμο χρήσιμου χρόνου για εμάς που αντιπαλεύουμε την καύση αλλά απεναντίας με τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες αποκτούν τον χρόνο που χρειάζονται για τη μονιμοποίηση της πρακτικής τους. Να ξεσηκωθούμε! Να μην τους αφήσουμε! Με τον αγώνα μας όλοι μα όλοι μαζί να τους σταματήσουμε!».

Στιγμιότυπο από τη συναυλία
Στιγμιότυπο από τη συναυλία
Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την καύση SRF/RDF στην υγεία του λαού και το περιβάλλον, στο πλαίσιο πάλης που προβάλλουν οι 128 φορείς μέσα από τον πολύμορφο αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Ο Μιχάλης Σπάσος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του αγώνα του λαού της περιοχής που εδώ και πάνω από μια δεκαετία παλεύει ενάντια στη ρύπανση από την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» που χρόνο με το χρόνο κλιμακώνεται με τη στήριξη κυβερνήσεων και Περιφέρειας. Επίσης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πολιτικής που προωθεί την καύση απορριμμάτων στην υγεία του λαού.

Ο Γιώργος Λέτσιος, από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την «ΑΓΕΤ», μετέφερε την πείρα από τον αγώνα του λαού του Βόλου, αλλά και τις επιπτώσεις που ήδη γίνονται ορατές στην ατμόσφαιρα και συνολικά στο περιβάλλον της περιοχής.

Αγωνιστικό χαιρετισμό έστειλαν από το βήμα της συγκέντρωσης εκπρόσωποι φορέων.

Πορεία και συναυλία

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ευκαρπίας που σάλπισε κάλεσμα ξεσηκωμού με συνθήματα όπως «Για την κερδοφορία καρκίνος και ασφυξία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Υγεία και ζωή μετράνε σε ευρώ, απάντηση με οργάνωση και ξεσηκωμό», «Μας πνίγουν στον καρκίνο, μας κλέβουν τη ζωή, οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή».

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία όπου η κινητοποίηση συνεχίστηκε με συναυλία, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης που συστρατεύονται στον αγώνα ενάντια στην καύση απορριμμάτων. Στη μουσική διαμαρτυρία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Πρατσινάκης, Αντώνης Κουμανδράκης, Γιάννης Φιλιππουπολίτης, Ελσα Μουρατίδου, Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Αλιστρατινός, Κώστας Γκρανόπουλος, Κώστας Γκούβας, Νίκος Ταλέας, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Βασίλης Κοτρώτσος, Μωυσής Σισμανίδης, Στέλλα Χαρίνα, Παναγιώτης Σταυρουλάκης και το μουσικό σχήμα του Γιάννη Στράτου «RastMagam», με μαθητές της Ευκαρπίας.

Ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης, μέσα από τους φορείς του, απαιτεί κατάργηση της βλαβερής καύσης απορριμμάτων και των νόμων που την επιτρέπει και την προωθεί. Μεταξύ άλλων διεκδικεί δημιουργία δημόσιου και για όλους δωρεάν προσβάσιμου πολυδύναμου Κέντρου Υγείας στον δήμο Παύλου Μελά, με όλες τις ειδικότητες και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για τη συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο της υγείας του πληθυσμού, για τη συνεχή εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών, που είναι απαραίτητες για τον προσανατολισμό της ιατρικής φροντίδας. Επίσης, ζητά άμεσα να δημιουργηθούν σταθμοί μέτρησης των ρύπων σε 24ωρη βάση όχι μόνο στις περιοχές πέριξ της «ΤΙΤΑΝ», αλλά και σε περισσότερες, ακόμα και σε αυτές που θεωρούνται γεωγραφικά απομακρυσμένες, σε όλη τη Θεσσαλονίκη, λόγω και της συνολικής επιβάρυνσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Οχι στην παράδοση των Αγράφων στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η μουσική διαμαρτυρία. Επόμενη κινητοποίηση στη Νιάλα στις 5 Ιούλη

Μεγάλη η συμμετοχή κόσμου στη συγκέντρωση
Μεγάλη η συμμετοχή κόσμου στη συγκέντρωση
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η έντονη βροχόπτωση δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί τελικά η μουσική διαμαρτυρία για την προστασία των Αγράφων, την Κυριακή στην Καρδίτσα. Πάντως, η βροχή που έπεσε νωρίς το απόγευμα δεν πτόησε τον κόσμο και γύρω στις 8.30 μ.μ. η πλατεία Παυσίλυπου ήταν γεμάτη με εκατοντάδες ανθρώπους που ήρθαν να τραγουδήσουν και να φωνάξουν για την προστασία των δικαιωμάτων του λαού, του ενεργειακού και φυσικού πλούτου της χώρας, αλλά και για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των μουσικών. Παρόντες ήταν και οι δεκάδες καλλιτέχνες που θα συμμετείχαν στη μουσική διαμαρτυρία. Την ώρα που στην εξέδρα ήταν έτοιμο να ξεκινήσει το πρώτο μουσικό σχήμα, η βροχή που ξεκίνησε ξανά δεν επέτρεψε τελικά να παίξουν.

Με ανακοίνωσή του, το «Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα» επισημαίνει πως «τα τερτίπια του καιρού μάς ανάγκασαν στην προσωρινή αναβολή της μουσικής μας διαμαρτυρίας. Βγαίνουμε όμως πιο δυνατοί. Καταφέραμε τις τελευταίες μέρες να γίνουν πρώτο θέμα συζήτησης τα δίκαια αιτήματά μας και αυτό είναι μια πρώτη νίκη! Βροντοφωνάζουμε όλοι μαζί πως δεν θα επιτρέψουμε ξανά να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα! Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τα μηνύματα συμπαράστασης και με την υπόσχεση πως η μουσική διαμαρτυρία θα γίνει σε νέα ημερομηνία, με ακόμα πιο πλούσιο πρόγραμμα, γιατί είμαστε ακόμα πιο πεισμωμένοι!!! Καλούμε επίσης στην επόμενη μεγάλη κινητοποίηση στη Νιάλα 5 Ιούλη! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ».

Ο Διονύσης Τσακνής, που ήταν εκεί για να ενώσει τη φωνή του με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, σε δηλώσεις που έκανε μεταξύ άλλων τόνισε πως «η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Αγραφα αποτελεί "έγκλημα" αφού με αυτόν τον τρόπο εκχωρείται η φύση στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις του κεφαλαίου». Και ταυτόχρονα κάλεσε σε συμπαράταξη όλου του κόσμου της Καρδίτσας και όλων των νομών τους οποίους αφορά αυτή η επέλαση.

Στο μεταξύ, με αφορμή τη συμφωνία της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα θεσσαλικά βουνά (Αγραφα, Κόζιακας, Κίσσαβος, Πήλιο), από τους επιχειρηματικούς ομίλους, γεγονός που φάνηκε και στην απάντηση που έδωσε σε σχετική Επερώτηση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, εδώ και μια δεκαετία, πρωτοστατεί στην υλοποίηση των επιχειρηματικών επενδύσεων και στον τομέα των ΑΠΕ. Συνειδητά, υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων της απελευθέρωσης της Ενέργειας μέσω της στρατηγικής για την "πράσινη ανάπτυξη", δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του "πράσινου ταμείου". (...) Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος. Προφανώς η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων που προωθείται στην περιοχή των Αγράφων και στα άλλα βουνά της Θεσσαλίας (Κόζιακας, Κίσσαβος, Πήλιο), δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά του κεφαλαίου, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι' αυτό και το περιβάλλον. Γι' αυτό η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι αντίθετη σ' αυτές τις επενδύσεις και στηρίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στους σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΒΑΛΑΣ
Η δημοτική αρχή κωλυσιεργεί απέναντι στη βιομηχανική ρύπανση

Με αφορμή τη ρύπανση από τα χημικά εργοστάσια στη Νέα Καρβάλη

«

Δεν λείπει η διάγνωση της ασθένειας, αλλά η θεραπεία της», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της ρύπανσης στις κατοικημένες περιοχές γύρω από τα χημικά εργοστάσια στη Νέα Καρβάλη.

Τον Απρίλη του 2018, οι κάτοικοι της περιοχής, ύστερα από ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, κατήγγειλαν τη ρύπανση που δέχονται από τη λειτουργία των δύο χημικών μονάδων που βρίσκονται στην περιοχή. Στη συνέχεια, τον Ιούνη του 2018 το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα, με το υπουργείο Εσωτερικών να απαντά πως «έχει προβεί στην αναζήτηση στοιχείων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για κωλυσιεργία, καθώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, «η σημερινή διοίκηση του δήμου, στα χνάρια της προηγούμενης, αλλάζει επιστημονικό συνεργάτη για να "μετρήσουν" πάλι τον... καρκίνο και να στείλουν τα "στοιχεία" στο υπουργείο».

«Η πολιτεία, η Τοπική Διοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες», συνεχίζει η ανακοίνωση, «έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι γύρω από τα χημικά εργοστάσια και όχι μόνο (...). Δεν είναι καιρικό φαινόμενο και υδρατμοί αυτό που περιορίζει την ορατότητα και "πνίγει" τους κατοίκους της περιοχής». Και προσθέτει χαρακτηριστικά πως η ολιγωρία αυτή είναι από τη μία αδιανόητη για την υγεία των κατοίκων, αλλά «πολύ λογική για τα συμφέροντα των ρυπογόνων χημικών βιομηχανιών».

Η ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις λύσεις που περιορίζονται μόνο στις μετρήσεις των ρύπων. Αντ' αυτού, τους καλεί να οργανώσουν την πάλη τους και με «ασταμάτητο και ακούραστο αγώνα» να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ