Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΒΑΛΑΣ
Η δημοτική αρχή κωλυσιεργεί απέναντι στη βιομηχανική ρύπανση

Με αφορμή τη ρύπανση από τα χημικά εργοστάσια στη Νέα Καρβάλη

«

Δεν λείπει η διάγνωση της ασθένειας, αλλά η θεραπεία της», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της ρύπανσης στις κατοικημένες περιοχές γύρω από τα χημικά εργοστάσια στη Νέα Καρβάλη.

Τον Απρίλη του 2018, οι κάτοικοι της περιοχής, ύστερα από ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, κατήγγειλαν τη ρύπανση που δέχονται από τη λειτουργία των δύο χημικών μονάδων που βρίσκονται στην περιοχή. Στη συνέχεια, τον Ιούνη του 2018 το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα, με το υπουργείο Εσωτερικών να απαντά πως «έχει προβεί στην αναζήτηση στοιχείων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για κωλυσιεργία, καθώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, «η σημερινή διοίκηση του δήμου, στα χνάρια της προηγούμενης, αλλάζει επιστημονικό συνεργάτη για να "μετρήσουν" πάλι τον... καρκίνο και να στείλουν τα "στοιχεία" στο υπουργείο».

«Η πολιτεία, η Τοπική Διοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες», συνεχίζει η ανακοίνωση, «έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι γύρω από τα χημικά εργοστάσια και όχι μόνο (...). Δεν είναι καιρικό φαινόμενο και υδρατμοί αυτό που περιορίζει την ορατότητα και "πνίγει" τους κατοίκους της περιοχής». Και προσθέτει χαρακτηριστικά πως η ολιγωρία αυτή είναι από τη μία αδιανόητη για την υγεία των κατοίκων, αλλά «πολύ λογική για τα συμφέροντα των ρυπογόνων χημικών βιομηχανιών».

Η ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις λύσεις που περιορίζονται μόνο στις μετρήσεις των ρύπων. Αντ' αυτού, τους καλεί να οργανώσουν την πάλη τους και με «ασταμάτητο και ακούραστο αγώνα» να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ