Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισόβια κάθειρξη στον χρυσαυγίτη για τη δολοφονία της 23χρονης

Ισόβια κάθειρξη χωρίς την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας επέβαλε τελικά χτες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας στον καταδικασθέντα Βαγγέλη Στεφανάκη για τη δολοφονία, από πρόθεση, με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της 23χρονης Φαίης Μπλάχα, τον Απρίλη του 2013, στη Νέα Μάκρη.

Η υπόθεση ήρθε για τρίτη φορά στο ακροατήριο μετά την αναίρεση που άσκησε ο Αρειος Πάγος κατά της αναγνώρισης του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας, για το οποίο χτες συνεδρίασε το Εφετείο και αποφάσισε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό με το οποίο είχαν σπάσει τα ισόβια για τον Στεφανάκη (δευτεροβάθμια του είχε επιβληθεί 20ετής κάθειρξη). Ετσι, ο δολοφόνος της Φαίης Μπλάχα δεν θα αποφυλακιστεί τον Αύγουστο αλλά θα μείνει άλλα περίπου 7 χρόνια στη φυλακή.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέα, η οποία ζήτησε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό επειδή κατά την κρίση της τα πραγματικά περιστατικά δεν αποδεικνύουν ότι ο Στεφανάκης είχε ειλικρινή μεταμέλεια αφενός επειδή, αφού χτύπησε πολύ την 23χρονη και εκείνη ήταν αναίσθητη, δεν την πήγε κατευθείαν στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητό του αλλά πήγε πρώτα στο σπίτι ενός φίλου του και επειδή κρυβόταν επί ένα μήνα μέχρι να παραδοθεί στις αρχές.

Σημειωτέον, την αναίρεση άσκησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευστ. Σπυροπούλου, κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, το οποίο του είχε δώσει το ελαφρυντικό. Μάλιστα, στην αναίρεση η κα Σπυροπούλου ήταν καταπέλτης, περιγράφοντας τα χτυπήματα που υπέστη το θύμα, τη συμπεριφορά του δράστη, αλλά και όλα τα σημεία των καταθέσεων βάσει των οποίων δεν θα έπρεπε να του δοθεί το ελαφρυντικό. Παράλληλα είχε κάνει επίκληση στην αναίρεσή της και στη μαρτυρία του πατέρα της δολοφονημένης Φαίης, ο οποίος είχε πει στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ότι του είχε εκμυστηρευτεί πως ο δράστης την είχε ξυλοκοπήσει άλλες δύο φορές στη διάρκεια της σχέσης τους και μάλιστα στη μία από αυτές την είχαν μεταφέρει τραυματισμένη στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Βαγγέλης Στεφανάκης είναι ο χρυσαυγίτης νταής, γνωστός πορτιέρης της περιοχής της Αγίας Παρασκευής που επιτέθηκε με σιδερογροθιά στον Γιώργο Τσιμπουκάκη, μέλος του ΚΚΕ, τότε δημοτικό σύμβουλο, στις 12 Ιούνη του 2013 στο εκλογικό περίπτερο του Κόμματος. Για την επίθεση στο μέλος του ΚΚΕ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 37 μηνών για σωματική βλάβη και οπλοκατοχή. Κατά την επίθεση οι δράστες φώναξαν «παλιοκομμούνια, θα πεθάνετε, να φύγετε από εδώ απόψε», και στη συνέχεια χτύπησαν και τραυμάτισαν στο πρόσωπο και στο κεφάλι τον Γιώργο Τσιμπουκάκη. Η υπόθεση έχει συσχετιστεί στη μεγάλη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ