Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Η καθημερινότητα ενός λαϊκού στρατού που χτίζει τη νέα ζωή

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Λεκάτης, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα παρουσίαζε μέρος των φωτογραφιών, λόγω της βροχόπτωσης ενημέρωσε ότι η παρουσίαση θα γίνει τελικά μέσω του «902.gr». Οπως είπε, αξίζει κανείς να αφιερώσει χρόνο για να δει αυτά τα στιγμιότυπα, καθώς πρόκειται για αρχείο που φιλμάρει τη ζωή των μαχητών, τον αγώνα που έδωσαν, τον τόπο που ελευθέρωσαν.

Η συλλογή που πλέον φιλοξενείται στο ΕΚΧΦ περιέχει έναν προς έναν χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες, εμφανίζει τον τρόπο που έζησαν και πολέμησαν, τον χώρο που κινήθηκαν, τον τόπο που λευτέρωσαν. Στις φωτογραφίες απεικονίζεται η καθημερινότητα ενός λαϊκού στρατού που ξέρει να χτίζει νέα ζωή με το όπλο στο χέρι. Περιέχονται μια σειρά από φωτογραφίες στελεχών του ΚΚΕ που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, με χαρακτηριστικές αυτές του Νίκου Ζαχαριάδη με αξιωματικούς του ΔΣΕ, του Πέτρου Κόκκαλη, του Λεωνίδα Στρίγκου, του Μιλτιάδη Πορφυρογένη, του Παναγιώτη Μαυρομάτη, του Νίκου Μπελογιάννη, του Κώστα Καραγιώργη και του Χαρίλαου Φλωράκη.

Σημειώνεται ότι το συγκλονιστικό φωτογραφικό υλικό απεικονίζει τους μαχητές σε όλες τις στιγμές τους: Στην ανάπαυλα, στην κατασκευή οχυρωματικών, στη μορφωτική δουλειά, στη στρατιωτική εκπαίδευση και προφανώς σε μάχες. Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν οι φωτογραφίες με τις γυναίκες μαχήτριες και νεολαίους μαχητές, όπως και οι φωτογραφίες που αφορούν το Υγειονομικό του ΔΣΕ. Υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν εργασίες στα χωριά των ελεύθερων περιοχών από τους μαχητές του ΔΣΕ, απόδειξη ότι η ίδια η ύπαρξή του ήταν άμεσα συνυφασμένη με τη ζωή των κατοίκων εκεί.


Ανάμεσα στις φωτογραφίες, ιδιαίτερο είναι το πακέτο που αποτυπώνει με ακρίβεια το χώρο όπου συνέβησαν όλα αυτά. Είναι οι φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται ευρύτερα το τοπίο, επιτρέποντας στον σημερινό θεατή να τοποθετήσει ακριβώς στο χώρο της την κάθε δράση. Ενας αρκετά μεγάλος αριθμός φωτογραφιών αφορά στην επίσκεψη του Πωλ Ελυάρ στο Γράμμο και στο Βίτσι, αλλά και τη διάσωση των παιδιών στις περιοχές που βομβάρδιζε ο αστικός στρατός. Ακόμα, υπάρχουν φωτογραφίες από την υποχώρηση στην Αλβανία, αλλά και από τη ζωή στην πολιτική προσφυγιά στην ΕΣΣΔ και τις Λαϊκές Δημοκρατίες.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ