Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Χιλιάδες απολύσεις σχεδιάζουν BMW και «Daimler»

Με τις πλάτες των εργοδοτικών «εκπροσώπων των εργαζομένων»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η BMW κατέληξε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων (πρόκειται για τα εργοδοτικά συμβούλια των εργαζομένων των επιχειρήσεων) σχετικά με τις προαναγγελθείσες «περικοπές» θέσεων εργασίας. Η μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει σημαντική μείωση των πωλήσεων στο τρέχον τρίμηνο λόγω της πανδημίας και της πτώσης των εξαγωγών.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι οι 6.000 θέσεις εργασίας θα περικοπούν «χωρίς να γίνουν απολύσεις», αλλά μέσω προσωρινών, ειδικών ευέλικτων μορφών απασχόλησης ή εναλλαγής των εργαζομένων και με εθελούσιες συμφωνίες εξόδου. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν σύντομα θα μπορούσαν να λάβουν αποζημιώσεις, οι δε συμβάσεις 40 ωρών να μειωθούν σε 38 ώρες, ενώ μερικοί από τους εργαζόμενους μπορούν να παραιτηθούν από τους μισθούς και να πάρουν επιπλέον μέρες διακοπές.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας «Daimler» αναφέρει σε επιστολή του στους εργαζόμενους της παραγωγής - σύμφωνα με το «Reuters» - ότι «ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ζήτηση για τα προϊόντα μας, δεν αποκλείεται τα γενικά μέτρα περικοπών θέσεων εργασίας για το προσωπικό να επεκταθούν και στους τομείς της παραγωγής».

«Το πόσο έντονα μας επηρεάζει το σοκ του κορονοϊού από οικονομική άποψη θα αποκαλυφθεί με ανελέητο τρόπο από τους ισολογισμούς του δεύτερου τριμήνου - και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Daimler», είπαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Εργαζομένων και ο αναπληρωτής του στη «Handelsblatt».

«Μεσοπρόθεσμα, πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή μας κατά 10%-20% στις εγκαταστάσεις μας. Μόνο η Κίνα εξαιρείται», δήλωσε στην εφημερίδα μάνατζερ, ενώ εκπρόσωπος του ομίλου υπογράμμισε πως «η εταιρεία θέλει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Γι' αυτό εξετάζουμε συνεχώς πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε κόστος, να χρησιμοποιήσουμε συνέργειες και να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ