Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεκπαιδεύσεις με την Τουρκία για την υλοποίηση του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού

Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, με το ΝΑΤΟ να στοιχίζει δίπλα δίπλα μονάδες Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας και Τουρκίας, και μάλιστα σε κείνες ακριβώς τις θαλάσσιες ζώνες όπου προωθούνται τα σενάρια «συνδιαχείρισης» με ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, την προηγούμενη Πέμπτη διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Κουντουριώτης» «με μονάδες της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2» (που ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα το Προσφυγικό, στην πράξη ελέγχοντας τους διαύλους κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα), επισήμως στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης.

Οι μονάδες που γενικώς και αορίστως αναφέρει η ελληνική πλευρά, ήταν η ναυαρχίδα της SNMG2, ιταλική φρεγάτα «Fasan» και η τουρκική «Salihreis», οι οποίες προηγούμενα ήταν στον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ (στη ΝΑ ακτή του Αιγαίου) και κατόπιν, μετά τον απόπλου, πραγματοποίησαν γυμνάσια ελιγμών και επικοινωνιών με τα πλοία του τουρκικού ΠΝ «Orucreis» και «Gurbet», πριν συναντήσουν αργότερα τον «Κουντουριώτη».

Δεν περνάνε απαρατήρητες, για το πόσο «επωφελώς» συνεκπαιδεύτηκαν όλοι τους μαζί, οι δηλώσεις του Ιταλού υποναυάρχου Paolo Fantoni, διοικητή της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMGW, ο οποίος παραδίδει οσονούπω καθήκοντα και έκανε έναν ...μίνι απολογισμό ως εξής: «Οι ασκήσεις που διεξάγουμε από την αρχή της ανάπτυξής μας με τα συμμαχικά ναυτικά της Ελλάδας και της Τουρκίας μας επέτρεψαν να διατηρήσουμε την ετοιμότητά μας στη θάλασσα, καθώς και τη διαλειτουργικότητά μας μεταξύ πολυεθνικών δυνάμεων. Εργαζόμαστε συνεχώς για να δείξουμε στους συμμάχους και τους αντιπάλους μας ότι παρά την πρόσφατη πανδημία, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη θάλασσα διατήρησαν και βελτίωσαν συνεχώς τις δυνατότητές τους», κατέληξε, επαινώντας τη συμβολή των ΝΑΤΟικών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας στην υλοποίηση των σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας.

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ακριβώς στο βάθεμα της εμπλοκής στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, το τελευταίο διάστημα μια σειρά μονάδες και προσωπικό του ΠΝ έχουν διατεθεί στους ευρωΝΑΤΟικούς.

Συγκεκριμένα, στη SNMG2 διατίθενται τα πλοία του ΠΝ «Μαχητής», «Νικηφόρος Φωκάς» και «Τρουπάκης». Στην έτερη ΝΑΤΟική αρμάδα που περιπολεί στη Μεσόγειο, τη SNMCMG2, από τις 15/6 και για ένα εξάμηνο ρόλο «ναυαρχίδας» ανέλαβε το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «Αλιάκμων», ενώ τέλος η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» περιπολεί στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «IRINI».

Τέλος, στις 16/6 έληξε «εστιασμένη επιχείρηση» (FOS) της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Sea Guardian» που ελέγχει τη Μεσόγειο στα διεθνή ύδατα της Κεντρικής Μεσογείου, με πλοία από Ιταλία και Γαλλία και «εναέρια μέσα που παρείχαν Ελλάδα και Τουρκία», σύμφωνα με την ενημέρωση από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τη Μαύρη Θάλασσα έως τις ακτές της Β. Αφρικής (2021-01-23 00:00:00.0)
Της ...μουρλής στη Σούδα (2019-04-26 00:00:00.0)
Ξανοίγεται στις θύελλες που σπέρνει το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο (2018-11-13 00:00:00.0)
«Φράκαρε» η Σούδα (2017-10-27 00:00:00.0)
Αποστολή εμπλοκής στην Κεντρική Μεσόγειο (2017-09-29 00:00:00.0)
Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ με ελληνική εμπλοκή (2017-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ