Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΛΙΛΑΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
Τίμησαν τη μνήμη του Καπετάν Διαμαντή

Τη μνήμη του καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου), διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στη Ρούμελη και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, τίμησαν την Κυριακή 21/6 η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η «Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή», σε εκδήλωση στη γενέτειρά του, Λιλαία Φωκίδας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για την επέτειο των 71 χρόνων από το θάνατο του ηρωικού καπετάν Διαμαντή, στις 21 Ιούνη 1949, πάνω από το χωριό Μάρμαρα Φθιώτιδας, και το «παρών» έδωσαν δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, φίλοι της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, απόγονοι αγωνιστών, συγγενείς του καπετάν Διαμαντή, που συγκεντρώθηκαν στο «Μουσείο Διαμαντή, Εθνικής Αντίστασης και Λαογραφίας», το οποίο στεγάζεται στο πατρικό του σπίτι στη Λιλαία. Ξεχωριστή και τη φετινή χρονιά ήταν η παρουσία της ακούραστης αγωνίστριας Κατίνας Μανιτάρα, ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ και συναγωνίστριας του καπετάν Διαμαντή.

«Το κόμμα μας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, από την ίδρυσή του το 1918 μέχρι σήμερα, έδωσε και δίνει πολιτικό περιεχόμενο στους εργατικούς αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, με τίμημα πολλούς νεκρούς, βασανισμένους και διωκόμενους», ανέφερε στην ομιλία του ο Αντώνης Αλεξός, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Και πρόσθεσε: «Με την έννοια αυτή δεν ήρθαμε εδώ σήμερα για να κάνουμε κανένα μνημόσυνο, αλλά για να τιμήσουμε τον καπετάνιο Διαμαντή και στο πρόσωπό του να τιμήσουμε όλους εκείνους που πολέμησαν με το όπλο στο χέρι για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας, όλους αυτούς που κατανόησαν ότι η ομορφιά του αγώνα είναι η συνεπής αγωνιστική στάση με επίγνωση των συνεπειών. Με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, δυο φορές, το Δεκέμβριο του '44 και με την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού ('46 - '49), το εργατικό κίνημα με επικεφαλής το Κόμμα και το σύμμαχο αγροτικό κίνημα συγκρούστηκαν ένοπλα με την αστική εξουσία, την οποία στήριξαν με άμεση ιμπεριαλιστική επέμβαση η Αγγλία και οι ΗΠΑ στη συνέχεια».

Αναφέρθηκε επίσης στο περιεχόμενο του αγώνα του ΔΣΕ και σε ένα από τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν, ότι «όπως ακριβώς στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, έτσι και στον ταξικό, δεν είναι μαζί το κεφάλαιο και οι εργάτες. Δεν είναι στο ίδιο μετερίζι». Ανέδειξε τη σημασία αυτού του συμπεράσματος ειδικά σήμερα, «που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι στη γειτονιά μας, που έχουμε την όξυνση των υπεραστικών ανταγωνισμών στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στο Αιγαίο. Είναι επιτακτική και αναγκαία η πάλη ενάντια σε οποιαδήποτε εμπλοκή της πατρίδας μας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό που γίνεται στη γειτονιά μας».

Και κατέληξε: «Το πραγματικό ερώτημα τίθεται αμείλικτα στο λαό. Ποιος μπορεί σήμερα να πολεμήσει τα αστικά κόμματα, να συμβάλει να ανοίξουν ρωγμές στο αστικό πολιτικό σύστημα; Ποια στρατηγική μπορεί να στερήσει το αστικό σύστημα από τις εφεδρείες του, να το οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση υπέρ του λαού; Ποια άλλη πολιτική δύναμη εκτός από το ΚΚΕ, εκτός από την Κοινωνική Συμμαχία, εκτός από την αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης, εκτός από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος από τα κάτω, στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους; Ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εμπνεύσει αγωνιστική αισιοδοξία στο λαό, αντοχή στις δυσκολίες, αγωνιστικό ρεαλισμό; Τι έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος; Ανυπότακτους και χειραφετημένους αγωνιστές ή ένα κίνημα που θα παράγει ψηφοφόρους πότε για τον κεντροδεξιό και πότε για τον κεντροαριστερό πόλο;».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Αλέκου Γώγου, προέδρου της «Ενωσης Φίλων Μνήμης Διαμαντή», ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του καπετάνιου, ενώ ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών από τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, την Μαρία Σταματίου, μέλος του ΤΓ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, την μαχήτρια του ΔΣΕ Κατίνα Μανιτάρα και την Ε. Αλεξάνδρου, ανιψιά του καπετάν Διαμαντή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ