Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ασκήσεις «δούναι και λαβείν» σε φόντο αμερικανοΝΑΤΟικό

Από την επίσκεψη Ντι Μάγιο στην Αγκυρα

Turkish Foreign Ministry

Από την επίσκεψη Ντι Μάγιο στην Αγκυρα
Με «φουλ τις μηχανές» γίνεται η προετοιμασία εδάφους για να προχωρήσουν τα σχέδια «διευθετήσεων» και συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο και των ευρύτερων σχεδιασμών στην περιοχή.

Ενδεικτικά είναι τα καλέσματα που απηύθυνε τις προηγούμενες μέρες η τουρκική κυβέρνηση προς την ελληνική, για να κάτσει στο τραπέζι του «διαλόγου» που στρώνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Υποδεχόμενος την Παρασκευή στην Αγκυρα τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάγιο, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «εμείς ως Τουρκία θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ένα πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης». Μάλιστα, ξεχώρισε τη δυνατότητα η Ιταλία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα, λέγοντας ότι «αντικρίσαμε με ικανοποίηση επειδή η Ιταλία είναι μια χώρα που διαμεσολαβεί συμπεριφερόμενη πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια και με αντικειμενικότητα» και υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ιταλία τόσο εντός της ΕΕ όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο».

Επέμεινε ότι η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας «σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας» και ότι μπορεί «να υπάρξει κουλτούρα διαμοιρασμού», καταλήγοντας ότι «θέλουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει κι εμάς με την ίδια αντίληψη και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων».

Από τη μεριά του, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάγιο στάθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για «εποικοδομητικό διάλογο» μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου «για να διασφαλιστούν ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία» στην περιοχή και συμπλήρωσε ότι «αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των λαών της», εστιάζοντας στη σημασία «να διασφαλιστεί όφελος σε όλες τις πλευρές». Είπε ακόμα ότι η Ρώμη θεωρεί την Αγκυρα έναν συνέταιρο εκ των ων ουκ άνευ και ότι «η οριστική μας απόφαση είναι να διατηρήσουμε τον διάλογό μας», εκφράζοντας εκτίμηση και για τις προσπάθειες της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό.

Μάλιστα, ενδεικτικό είναι, όπως είπε ο Τσαβούσογλου, ότι «συζητήσαμε σε ένα ειλικρινές κλίμα και (αποφασίσαμε) να κάνουμε από κοινού βήμα (με την Ιταλία) για τις δυσκολίες που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με την ΕΕ».

Θυμίζουμε πως λίγες ώρες πριν μιλώντας στο «CNN Turk», ο Τσαβούσογλου δήλωνε πως «Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα», σε μια διατύπωση που αφήνει ανοιχτά τα «παράθυρα» για συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες με βάση τη «μειωμένη επήρεια» των νησιών.

Ενώ, μιλώντας στη γερμανική «Suddeutsche Zeitung», ο Τσαβούσογλου είπε αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ότι «ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη», όπως και ότι «οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας κι αυτά της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Την ίδια ώρα, προειδοποιούσε πως «κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας» και ότι «εάν θέλουν την κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση», δείχνοντας δηλαδή και προς την κατεύθυνση ενός θερμού επεισοδίου που θα αξιοποιηθεί για να τρέξουν μια ώρα αρχύτερα οι επικίνδυνες «διευθετήσεις».

Να σταματήσουν οι «απολιθωμένες στάσεις» ζητάει ο Τούρκος πρέσβης

Χαρακτηριστική όμως ήταν και η συνέντευξη που έδωσε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, στην «Καθημερινή», αποδίδοντας στην Ελλάδα «μια εκκωφαντική σιωπή» για τη συζήτηση των διμερών διαφωνιών και εξέφρασε πλήρη ετοιμότητα της τουρκικής πλευράς για όξυνση του παζαριού. «Στην ουσία έχουμε ήδη άρτια καθιερωμένους διαύλους για τη συζήτηση αυτών των θεμάτων. Επίσης, έχουμε την καθοδήγηση του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ο Τούρκος διπλωμάτης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «(σ.σ. οι Τούρκοι) έχουμε ήδη ολοκληρώσει επιτυχημένα όλα τα είδη συμφωνιών οριοθέτησης με όλους τους γείτονές μας, ακόμα και με χώρες που δεν ανήκουν αναγκαστικά στο ίδιο πολιτικό στρατόπεδο με εμάς, στη Μαύρη Θάλασσα», σχολιάζοντας ότι αυτό έγινε όχι με βάση «την επιβολή ή τις απειλές ή κάποιους άλλους τρόπους, όπως το ελληνικό κοινό οδηγείται συχνά να πιστεύει για το πώς οι Τούρκοι κάνουν δουλειές, αλλά βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και το διεθνές δίκαιο...». Βέβαια, την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε: «Δεν μας αρέσουν τα τετελεσμένα εναντίον μας και ούτε δρούμε εμείς με αυτόν τον τρόπο. Λέμε αυτό που κάνουμε, και κάνουμε αυτό που λέμε».

Δικαιολογώντας τις τουρκικές προκλήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου και γενικότερα, είπε ότι «οι μονομερείς απόπειρές τους να χαράξουν γραμμές στην Ανατολική Μεσόγειο παραβίαζαν ξεκάθαρα τα δικαιώματά μας και εκείνα των Τουρκοκυπρίων. Καμία χώρα δεν μπορεί απλά να καθίσει ήσυχη, όταν οι άλλες υφαίνουν ιστούς που τόσο εμφανώς επηρεάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Ειδικά μια χώρα όπως η Τουρκία, που διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «το να είσαι μεγάλη χώρα δεν σε απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις σου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», αλλά και ότι «το διεθνές δίκαιο στην ολότητά του και στα συμφραζόμενά του λαμβάνει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, όχι μόνο τα πράγματα που θα γνώριζε και ένας πρωτοετής της Νομικής». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι είναι πιθανές «θετικές εξελίξεις» στα Ελληνοτουρκικά, «εφόσον οι παραλυτικές πεποιθήσεις σταματήσουν και οι απολιθωμένες στάσεις εγκαταλειφθούν» και έφερε την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας ως παράδειγμα «ενθαρρυντικό» για το «ότι η Ελλάδα εντέλει άρχισε να επιλύει τα μακροχρόνια ζητήματα οριοθέτησης με τους γείτονές της», χαρακτηρίζοντας «αυτονόητο» το «ότι κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να περιλαμβάνει μια άσκηση δούναι και λαβείν (...) το διεθνές δίκαιο δεν αποτελείται απλά από τη χάραξη μέσων γραμμών, με την απόδοση πλήρους επήρειας σε νησιά, αγνοώντας όλους τους υπόλοιπους παράγοντες... Διαφορετικά ένας χάρακας θα έκανε τη δουλειά...».

«Ανοιχτοί οι δίαυλοι» των διευθετήσεων από την κυβέρνηση

Με αυτό το φόντο, τους όρους της αστικής τάξης στο ιμπεριαλιστικό παζάρι, που επιταχύνεται με «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.

«Εμείς είμαστε πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας», δήλωνε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου. Παρέπεμψε, εξάλλου, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού «που μιλούσε για την ανάγκη να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας», χωρίς κουβέντα βέβαια για το ότι αυτοί αφορούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη «συνοχή» του ΝΑΤΟ, που δρομολογούν και τις διευθετήσεις. «Επομένως», πρόσθεσε ο Πέτσας, «είμαστε πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Ομως, στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών της. Και με αυτήν την προϋπόθεση εμείς -πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας- είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία τη μόνη διαφορά, την οποία έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Για το ζήτημα μίλησε, στο ρ/σ «Θέμα», και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, που είπε ότι «αν η Τουρκία θέλει διάλογο με βάση τις αρχές της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ, ιδού. Ας κάτσουμε να συζητήσουμε. Αν δεν το κάνει θα δείξει την αναξιοπιστία της». Τα ίδια έγραψε και σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο: «Εάν η Τουρκία θέλει να κάνουμε συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της Ιταλίας, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε. Εάν δεν θέλει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής. Και με τον EastMed και στον Εβρο. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστη τη χώρα μας».

Την ίδια ώρα, στο ευρύτερο παζάρι όπως απλώνεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο για τα μερίδια στην καπιταλιστική λεία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλ. Γεννηματάς δήλωνε επισήμως σχετικά με εξελίξεις στη Λιβύη και τις αιγυπτιακές προσπάθειες για πολιτική λύση πως «η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, ενώ πρόσφατα από κοινού με άλλες χώρες, εξέφρασε την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία και επαναλαμβάνει».

Στο Ισραήλ ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε γνωστό ότι τελικά σήμερα πηγαίνει στο Ισραήλ, αν και η επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη (που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα) ανακοινώθηκε την Παρασκευή ότι αναβάλλεται. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η αναβολή έγινε για λόγους ασφαλείας εξαιτίας της εξέλιξης της πανδημίας και αναφέρθηκε ότι θα καθοριστούν νέες ημερομηνίες «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Πάντως ο Χριστοδουλίδης σήμερα θα συναντήσει τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις αλλά και γενικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση θα γίνει στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο», ο Ισραηλινός πρέσβης στη Λευκωσία Σάμι Ρέβελ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες, είπε ότι η χώρα του είναι αντίθετη «στις όποιες ενέργειες οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου». Κατά τ' άλλα, επέλεξε να τονίσει ότι «η ευρύτερη εικόνα δείχνει πως τα τελευταία χρόνια είμαστε πολύ τυχεροί» εξαιτίας της ανακάλυψης μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή και υπογράμμισε ότι η συνεργασία με μεγάλες αγορές όπως η Ευρώπη απαιτεί πρώτα απ' όλα «ενεργειακή ασφάλεια».

Προς συμφωνία Παλαιστινίων - Τουρκίας για ΑΟΖ;

Την «ετοιμότητα» της Παλαιστινιακής Αρχής να συζητήσει με την Τουρκία συμφωνία για ΑΟΖ, συνεργασία για την αξιοποίηση κοιτασμάτων Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, εξέφρασε χτες ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αγκυρα Φαέντ Μουσταφά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Αydinlik».

«Είμαστε ανοικτοί σε κάθε ιδέα για εμβάθυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μίας συμφωνίας για Ζώνες Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης» είπε ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης, τονίζοντας πως τα παλαιστινιακά εδάφη «έχουν δικαιώματα στη Μεσόγειο» αλλά και «μερίδιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου διπλωμάτη αποτυπώνουν σε κάθε περίπτωση πως οι «άξονες» των αστικών τάξεων προκαλούν τους «αντιάξονες» των ανταγωνιστών σε ένα κουβάρι που όλο και μπλέκει σε βάρος των λαών, όσο και την προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να υποδυθεί το ρόλο του «προστάτη» των κυριαρχικών δικαιωμάτων που η ίδια παραβιάζει στην Ανατολική Μεσόγειο και των Παλαιστινίων, την ίδια ώρα που διατηρεί στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις - κι ενώ αναθερμαίνονται και οι σχέσεις σε διπλωματικό επίπεδο - με το Ισραήλ, δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ