ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Κουρνιαχτός» σκανδαλολογίας για συγκάλυψη της σαπίλας του συστήματος

Η σκανδαλολογία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται αμείωτη, σηκώνοντας το καπάκι του βόθρου του σάπιου συστήματος, που από κοινού υπηρετούν και αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι «δουλειές» ανάμεσα σε αστικές κυβερνήσεις - επιχειρηματικούς ομίλους - κράτη, ιμπεριαλιστικά κέντρα και κάθε είδους υπηρεσίες. Οι συνομιλίες Παππά - Μιωνή που βγήκαν στη φόρα, πέρα από το πώς αξιοποιούνται στον σκυλοκαβγά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν ότι τα διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια πάνε μαζί και με γεωπολιτικές διευθετήσεις.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές Μιωνή στη ρετσινιά που θα κόλλαγαν στην Ελλάδα διάφορα ισραηλινά λόμπι για «αντισημιτισμό» αν δεν προωθούνταν οι μπίζνες του, όπως και οι απαντήσεις Παππά που επικαλείται τις καλές σχέσεις που οικοδομούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το κράτος του Ισραήλ, ικανοποιώντας τα αιτήματα του «Μπίμπι» (έτσι αποκαλεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ!).

Αλλωστε, ο Ν. Παππάς ομολόγησε ότι είχε πολλές συναντήσεις με τον Σ. Μιωνή, στο πλαίσιο προετοιμασίας των επισκέψεων ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ, και η εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατόπιν παράκλησης του κράτους του Ισραήλ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Παππάς, μόλις προχτές, τη μέρα δηλαδή που βγήκαν στη φόρα οι συνομιλίες, είχε συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ (!), με την επίσημη ανακοίνωση να κάνει λόγο για ...ενημέρωση σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Ολα αυτά καταπίνονται αμάσητα από τη ΝΔ, που αρκέστηκε χτες να ζητήσει απ' τον Αλ. Τσίπρα να βάλει σε «καραντίνα» τον Ν. Παππά, διαφορετικά τον απείλησε ότι θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το παρακράτος. Και δίνοντας κλότσο στη σκανδαλολογία, ο Ν. Παππάς απέδωσε τον ντόρο σε προσπάθεια συσκότισης των όσων αποκαλύπτονται στην προανακριτική για τη «Novartis» και εμπλέκουν στελέχη της ΝΔ.

Αναφερόμενη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στο θέμα, μίλησε για «μαγαζιά» και «παραμάγαζα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες και να σταλεί ο φάκελος στη Βουλή για τυχόν πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται.

Εισαγγελική έρευνα

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική οδό της υπόθεσης, για τη συνομιλία Παππά - Μιωνή, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευ. Ιωαννίδης, διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάθεση του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το ρόλο του στο σκάνδαλο της «Novartis».

Ο πρώην υφυπουργός φέρεται να σχολίασε ξανά τη συνομιλία Παππά - Μιωνή, κάνοντας λόγο για «συρραφή». Φέρεται ακόμα να αναφέρθηκε και σε συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος του ζήτησε να βοηθήσει τον Στ. Παπασταύρου, που ήταν δικηγόρος του Σ. Μιωνή αλλά και σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά. Από τη ΝΔ γι' αυτό το θέμα έλεγαν ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος έπεσε σε αντιφάσεις κ.ο.κ.

Η χτεσινή του κατάθεση διακόπηκε δηλώνοντας ο ίδιος εξάντληση, ενώ σε συζήτησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι εξακολουθούν να τον στηρίζουν κανονικά οι Αλ. Τσίπρας και Ν. Παππάς και πως αν διαβάσει κανείς προσεκτικά και χωρίς εμπάθεια το απόσπασμα της συνομιλίας Παππά - Μιωνή, θα καταλάβει ότι «ο κ. Παππάς ενεπλάκη στην υπόθεση με παρέμβαση του Νετανιάχου»...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Επίσημη τοκογλυφία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις», του οποίου οι ρυθμίσεις είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, θεσπίζοντας μια μόνιμη τοκογλυφία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων. Το νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί επί των άρθρων την ερχόμενη Τρίτη, προβλέπει την ίδρυση ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος με την ίδρυση ανωνύμων εταιρειών υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που θα διαθέτουν ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 400.000 ευρώ. Θα χορηγούν μικροπιστώσεις, με ποσά έως 25.000 ευρώ, σε δικαιούχους, όπως «οι πολύ μικρές οντότητες». Τα - άτυπα ουσιαστικά - πιστωτικά ιδρύματα ΑΕ θα έχουν πρόσβαση σε «ζεστό» χρήμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και άλλα κοινοτικά χρηματοδοτικά κονδύλια.

Αυτό που κυριάρχησε στην πρώτη μέρα της συζήτησης ήταν οι αβροφροσύνες ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη, ενώ δύσκολα θα ξεχώριζε κανείς τις τοποθετήσεις τους.

Ετσι, ο μεν Γ. Δραγασάκης αυτοπροβλήθηκε ως ένας από τους εμπνευστές του παράλληλου τραπεζικού συστήματος και ανέφερε ότι έτσι υλοποιείται από την κυβέρνηση «σε στρατηγικό επίπεδο η δική μας πολιτική, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Ο δε Χρ. Σταϊκούρας απάντησε πως «πράγματι το πλαίσιο ξεκίνησε να το διαμορφώνει η προηγούμενη κυβέρνηση» και «η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στη νομοθέτησή του».

Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν το νομοσχέδιο, καταθέτοντας τις δικές τους αντιδραστικές προτάσεις, με την Ελ. Λύση να προτείνει να εξαιρεθούν από τις χρηματοδοτήσεις οι μη Ελληνες και το ΜέΡΑ25 να προτείνει το όλο «σχήμα» να το αναλάβουν οι τράπεζες, κ.λπ.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε ρόλο επίσημου τοκογλύφου

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, ανέφερε ότι αυτό που επιδιώκεται με το νομοσχέδιο είναι να δοθεί χώρος «σε επιχειρηματικούς ομίλους, από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέχρι και ναυτιλιακές εταιρείες, να συστήσουν ανώνυμες εταιρείες που θα παίζουν έναν ρόλο επίσημου τοκογλύφου, αναλαμβάνοντας να χορηγούν μικροδάνεια σε απελπισμένους, μόνο και μόνο για να βρουν διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, να εκμεταλλευτούν τον πόνο, την αγωνία και τα αδιέξοδα που εσείς προκαλείτε στη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών».

Σημείωσε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι όχι μόνο θα έχουν πρόσβαση και θα ροκανίζουν «ζεστό» χρήμα, αλλά και οι όροι δανειοδότησης «θα είναι κομμένοι και ραμμένοι στις απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων». Οπως τόνισε, «δεν λαμβάνεται ουσιαστικά καμία πρόβλεψη σε σχέση με σημαντικές πλευρές της δανειοδότησης, όπως το προβλεπόμενο επιτόκιο και η διαδικασία ανεξόφλητων οφειλών, ενώ σε περίπτωση μη εξυπηρετούμενης οφειλής εφαρμόζονται άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών».

Εν ολίγοις η όλη υπόθεση «αποτελεί ένα καραμπινάτο δώρο προς τις επιχειρήσεις αυτές», συνέχισε και κατήγγειλε την κυβέρνηση για το ότι αρνείται την πρόταση του ΚΚΕ αυτές οι χρηματοδοτήσεις να διοχετευτούν μέσα από κρατικά προγράμματα στήριξης, που να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μικροεπιχειρήσεων, με χαμηλά επιτόκια.

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι το πρόβλημα των ατομικών επιχειρήσεων δεν είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Οι πηγές των προβλημάτων τους είναι ο σφοδρός ανταγωνισμός που δέχονται από τις μετοχικές επιχειρήσεις, δηλαδή τα μονοπώλια, και οι αντιλαϊκές πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που επιδεινώνουν τη θέση των αυτοαπασχολούμενων με συνεχείς ολομέτωπες φοροεπιδρομές, διαρκή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, «απελευθέρωση» του ωραρίου κ.ο.κ.

Ανέφερε ότι η λογική των οριζόντιων μέτρων από την κυβέρνηση και άλλα αστικά κόμματα «αποτελεί και τον μανδύα συγκάλυψης, ότι επί της ουσίας το μεγαλύτερο κομμάτι των μέτρων στήριξης θα κατευθυνθεί στους μονοπωλιακούς ομίλους», όπως άλλωστε λένε οι κατευθύνσεις της ΕΕ, «και απ' αυτό το φαγοπότι, το οποίο θα γίνει με χρήματα που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μετά, ένα πολύ μικρό κομμάτι θα πάει ως στάχτη στα μάτια στους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, κι αυτό με τη μέθοδο του δανεισμού». Αν ήθελε η κυβέρνηση να δώσει πραγματική ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους, πρόσθεσε, θα έκανε δεκτά τα αιτήματά τους που διαρκώς μεταφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή, όπως είναι η επανένταξή τους στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου κ.ο.κ.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι χρειάζεται κοινή δράση εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών ενάντια στον κοινό εχθρό, που είναι το μονοπώλιο και το σύστημά του, μέχρι την ανατροπή του.

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Τα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι παιδιά του σάπιου συστήματος που στηρίζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

«Η σήψη, η διαφθορά και η διαπλοκή είναι το παιδί του καπιταλιστικού συστήματος και όχι το παραπαίδι του», ανέφερε χτες παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις.

Οπως επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «κανένα από τα κόμματα που άσκησαν τη διακυβέρνηση δεν είναι αθώα περιστερά. Και εδώ πέρα πέφτουν όλα στο τραπέζι. Επιλεκτικές σχέσεις πολιτικού προσωπικού με επιχειρηματικούς ομίλους, γεωπολιτικά παιχνίδια, όπως με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ κ.ο.κ.». Ενώ πρόσθεσε ότι όλα «βεβαίως σχετίζονται και με προσπάθειες αναδιάταξης του πολιτικού προσωπικού και τα διαρκή φαινόμενα παρεμβάσεων και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» και πως «τα όποια παιχνίδια παίζονται, γίνονται για αποπροσανατολισμό επί της ουσίας και αξιοποιούνται και μια σειρά μεθοδεύσεων».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι από θέση αρχών το ΚΚΕ αποχώρησε και από τις δύο Προανακριτικές Επιτροπές που στήθηκαν για το σκάνδαλο της «Novartis», η μία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη από την κυβέρνηση της ΝΔ, που είναι και σε εξέλιξη, αρνούμενο να αποδεχτεί σειρά από φαινόμενα τα οποία παρεμποδίζουν τη διαλεύκανση και τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά ανοίγουν και τον ασκό του Αιόλου σε βάρος λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στους κουκουλοφόρους, δηλαδή τους προστατευόμενους μάρτυρες που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την ταυτότητα και την αξιοπιστία τους, όπως και των όσων καταθέτουν και τους οποίους μαζί με τη ΝΔ υπερασπίστηκε με θέρμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις παλιότερες καταγγελίες του. Οπως επίσης αναφέρθηκε και στις υποκλοπές. Οπως τόνισε, «από θέσεις αρχών είμαστε και κατά των υποκλοπών, ανεξάρτητα ποιον συμφέρει και ποιον εξυπηρετεί».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Προτάσεις «πάνω - κάτω ταυτόσημες» με αυτές του τουριστικού κεφαλαίου

Την οικονομική και θεσμική στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου ζήτησε εκ νέου χτες ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εθνικό θέμα» την κερδοφορία του τουριστικού κεφαλαίου, που «πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα», «η οικονομική και θεσμική στήριξη να γίνει με σχεδιασμό, σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του κλάδου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε την επανεκκίνηση του τουρισμού «με προχειρότητα και ανευθυνότητα» και χαρακτήρισε «καταστροφική» την απόφαση για «δωμάτια καραντίνας σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα».

Αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα προς ένα για τη στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου, σε σημείο που ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος, να δηλώνει ότι και το δικό τους πλαίσιο προτάσεων προς την κυβέρνηση είναι «πάνω - κάτω ταυτόσημο» με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πρώτος αφορά την επιδότηση της εργασίας και όχι την αναστολή της εργασίας», δηλαδή τη στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους, μαζί με «γενναίο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε επιχείρηση», πρόσβαση σε πιο εύκολο δανεισμό και επιδότηση του εσωτερικού τουρισμού. Επιπλέον, θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων, μόνιμων και έκτακτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ