ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κι άλλη βάση φτιάχνουν οι ΗΠΑ...

Copyright 2017 The Associated

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις δραστηριότητές τους προωθώντας τα σχέδια για τη δημιουργία νέας αεροπορικής βάσης στην περιοχή Αλ Γιαρουμπίγια της επαρχίας Χάσακα στη βορειοανατολική Συρία, δρώντας φυσικά ως δύναμη κατοχής. Κατά τ' άλλα γίνονται διάφορες αναγγελίες του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, όπου όμως όλο μένουν.

Στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» υποστήριξαν ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη αρχίσει να ρίχνουν τα μπετά για τη δημιουργία μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο θα είναι κοντά στο νέο αεροδρόμιο που σχεδιάζουν. Τα απαραίτητα υλικά στην περιοχή φέρεται πως μεταφέρθηκαν με 10 μεγάλα αμερικανικά στρατιωτικά φορτηγά, συνοδεία 8 τεθωρακισμένων από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Χτες, πάντως, το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο «Rudaw TV» μετέδωσε ότι στη Ράκα της βόρειας Συρίας δυνάμεις του τουρκικού Πυροβολικού έκαναν χρήση πυρός σε τέσσερα χωριά έξω από την πόλη Αϊν Ισα, κοντά στον οδικό άξονα Μ4, που συνδέει το Χαλέπι με τη Λαττάκεια (όπου έχουν την αεροπορική βάση Χμέιμιμ οι Ρώσοι). Δεν έγινε άμεσα γνωστό ούτε ποια ήταν η αιτία για τη ρίψη των τουρκικών πυρών, ούτε αν αυτά προκάλεσαν θύματα ή ζημιές.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται μερικές μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Συρία, που είναι προγραμματισμένες για τις 19 Ιούλη.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση «σήκωσε τους τόνους» για την τουρκική ανάμειξη στη Συρία, χαρακτηρίζοντας εισβολή την τουρκική επέμβαση σε κουρδικές περιοχές και χωρίς έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο.

«Κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το τουρκικό επιχείρημα είναι αμφισβητήσιμο. Οσον αφορά την επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης", η κυβέρνηση δεν μπορεί να εντοπίσει τους λόγους οι οποίοι θα την νομιμοποιούσαν βάσει του διεθνούς δικαίου», γράφει η χριστιανοδημοκράτισσα (CDU) υφυπουργός Ανάπτυξης Μαρία Φλάχσμπαρτ, σε απάντηση σχετικής κοινοβουλευτικής επερώτησης που δημοσιεύτηκε στη χτεσινή «Tagesspiegel».

Ρουκέτα στο Ιράκ εναντίον αμερικανικής εγκατάστασης

Ρουκέτα έπεσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στον τομέα του αεροδρομίου της Βαγδάτης, όπου είναι τοποθετημένοι Αμερικανοί στρατιώτες, στη δεύτερη επίθεση του τύπου αυτού εναντίον εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Μουστάφα αλ Καντίμι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές που βρίσκονται στη χώρα, καθώς θεωρούνται «υποκινητές» των διαδηλώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ενάντια στη φτώχεια και την αντιλαϊκή πολιτική.

Τη νύχτα της 25ης προς 26η Ιούνη, οι ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν 14 άνδρες, μέλη της φιλο-ιρανικής οργάνωσης «Κατάεμπ Χεζμπολάχ», που είχαν στην κατοχή τους αρκετές ράμπες εκτόξευσης ρουκετών. Τέσσερις μέρες αργότερα, όμως, αφέθηκαν ελεύθεροι με απόφαση δικαστή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, εξέφρασε ικανοποίηση για αυτό το «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», το οποίο έσπευσε να «εξάρει». Η «Κατάεμπ Χεζμπολάχ» κατηγορεί τον Καντίμι, τον οποίο θεωρεί «συνεργό» στην επιχείρηση εξόντωσης από τις ΗΠΑ του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί και του Ιρακινού στενού συνεργάτη του, Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη εγκατέστησε το σύστημα αναχαίτισης ρουκετών «C-RAM».

ΙΡΑΝ
«Αυτοδιαφημίζεται» η Μοσάντ πίσω από τη φωτιά στο Νατάνζ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε δολιοφθορά των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών απέδωσε χτες αξιωματούχος τους την περίεργη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 3 Ιούλη σε υπόγεια κτιριακή εγκατάσταση επέκτασης πυρηνικού συγκροτήματος στην περιοχή Νατάνζ του Ιράν, με αποτέλεσμα σημαντικές υλικές ζημιές.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας σε ρεπόρτερ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» υπό τον όρο ανωνυμίας, τόνισε ότι η φωτιά προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές, καθυστερώντας τα σχέδια επέκτασης των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Νατάνζ. Σημείωσε επίσης πως το Ισραήλ δεν βρίσκεται πίσω από άλλες μυστηριώδεις φωτιές και εκρήξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 10ήμερο στο Ιράν.

Αργότερα, Ιρανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι οι ζημιές από την πυρκαγιά ήταν «εκτεταμένες» και προκάλεσαν βλάβη σε ευαίσθητα επιστημονικά όργανα. Τόνισαν εντούτοις ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή θύματα. Ανέφεραν επίσης πως στο χώρο της πυρκαγιάς φτιαχνόταν ένα σύγχρονο κέντρο συναρμολόγησης φυγόκεντρων μηχανισμών. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβάντι, δήλωσε ότι η φωτιά είναι πιθανό να επιβραδύνει μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη και παραγωγή εξελιγμένων συσκευών φυγοκέντρισης από την Τεχεράνη και ότι το Ιράν θα αντικαταστήσει το κτίριο που έχει υποστεί ζημιές με ένα μεγαλύτερο, που θα διαθέτει πιο εξελιγμένο εξοπλισμό.

Το βράδυ της Παρασκευής, ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πως οι ισραηλινές αρχές προετοιμάζονται για ιρανικά αντίποινα, τα οποία είναι πιθανά σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι η πυρκαγιά στο Νατάνζ ήταν έργο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε αφενός την εκτόξευση νέου στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, του «Ofek 16», και αφετέρου την παράταση της θητείας του επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, μέχρι τον Ιούνη του 2021, επικαλούμενος «προκλήσεις ασφαλείας», τις οποίες δεν κατονόμασε.

ΗΠΑ
Παραλήρημα Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Λάδι στη φωτιά» της δικομματικής πόλωσης και της δημιουργίας ενός υπόβαθρου «ιδεολογικής» αντιπαράθεσης ενόψει των προεδρικών και ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη ρίχνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Επιλέγοντας διχαστικό λόγο και παραληρηματικό λόγο, στη δημόσια εμφάνισή του στο μνημείο του όρους Ράσμορ κατά την εθνική επέτειο της 4ης Ιουλίου και τα 244 χρόνια από την κήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο Τραμπ δήλωσε έτοιμος να νικήσει ...τη «ριζοσπαστική αριστερά». Προσφέροντας θέαμα με πυροτεχνήματα, καταφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς ενάντια στους διαδηλωτές που κινητοποιούνται εδώ και ενάμιση μήνα κατά της ρατσιστικής αστυνομικής βίας και αποκαθηλώνουν ανδριάντες και μνημεία του καταπιεστικού παρελθόντος. «Πάντα υπήρχαν αυτοί που ήθελαν να πουν ψέματα για το παρελθόν προκειμένου να κερδίσουν δύναμη στο παρόν, αυτοί που λένε ψέματα για την Ιστορία μας, αυτοί που θέλουν να ντρεπόμαστε γι' αυτό που είμαστε... Ο στόχος τους είναι η καταστροφή», είπε σε αποστροφή της ομιλίας του και καταφέρθηκε κατά του «ακροαριστερού φασισμού». Δεν δίστασε να ισχυριστεί ακόμα και νίκη της κυβέρνησής του κατά της πανδημίας, μολονότι τα κρούσματα - θανατηφόρα και μη - πολλαπλασιάζονται αμείωτα. Υποστήριξε ακόμα ότι το 99% των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ είναι «εντελώς ακίνδυνα», ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις κατηγορίες έναντι της Κίνας, λέγοντας πως πρέπει να «λογοδοτήσει» επειδή δεν κατάφερε να περιορίσει την επιδημία. Εκτίμησε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα έχουν ένα εμβόλιο ή μια θεραπευτική λύση για τον ιό «πολύ πριν» το τέλος του 2020.

Πλάι στα στιγμιότυπα από την «πανηγυρική» εμφάνιση του Τραμπ, τα τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν και εκείνα με τις συνεχιζόμενες ειρηνικές κινητοποιήσεις χιλιάδων διαδηλωτών σε αποκλεισμένους δρόμους γύρω από τον Λευκό Οίκο, με σύνθημα «Η Ζωή των Μαύρων έχει Σημασία». Δεν έλειψε η συνάντησή τους με υποστηρικτές του Τραμπ, που φώναζαν «ΗΠΑ! ΗΠΑ!», χωρίς όμως να αναφερθούν βίαια επεισόδια.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε προχτές η πορεία ομάδας βαριά οπλισμένων διαδηλωτών, στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανών (παραπέμποντας στην οργάνωση «Μαύροι Πάνθηρες»), στο Στόουν Μάουντεν Παρκ κοντά στην Ατλάντα της Τζόρτζια, με αίτημα να αφαιρεθεί το γιγάντιο σκαλιστό μνημείο της Συνομοσπονδίας, που βρίσκεται στο σημείο αυτό και το οποίο ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων θεωρούν ότι είναι ρατσιστικό μνημείο.

Στο μεταξύ, υπέκυψε στα τραύματά της μία από τις δύο διαδηλώτριες στο Σιάτλ που τραυματίστηκαν το Σάββατο, όταν αυτοκίνητο έπεσε με ταχύτητα πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος σε αυτοκινητόδρομο. Η δεύτερη εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με εκπρόσωπο ιατρικού κέντρου. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο οδηγός, ένας 27χρονος άνδρας από το Σιάτλ, συνελήφθη στο σημείο του περιστατικού και βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, χωρίς να δίνεται κάποια εξήγηση για τα κίνητρά του.

Στη σκιά των παραπάνω εκδηλώσεων, συνεχίζουν να βγαίνουν δημοσκοπήσεις για τις απόψεις των ψηφοφόρων σε βασικές πολιτείες, που δείχνουν ότι ο Τραμπ βρίσκεται πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μέσα στο Σαββατοκύριακο ο γνωστός ράπερ Κάνιε Γουέστ ανακοίνωσε μέσω Twitter την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, καλώντας τον κόσμο να εκπληρώσει ...«την υπόσχεση της Αμερικής, εμπιστευόμενοι τον Θεό, ενοποιώντας το όραμά μας και οικοδομώντας το μέλλον μας». Ο ίδιος, δύο χρόνια πριν, είχε υποστηρίξει ανοιχτά τον Τραμπ.

Νέα επιδρομή στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νέα τρομοκρατική επιδρομή σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής ισραηλινά βομβαρδιστικά.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ισχυρίστηκε ότι έπληξε «υπόγειες τρομοκρατικές υποδομές» της «Χαμάς», με πρόσχημα εκτοξεύσεις τριών ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ.

Και οι τρεις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος», δήλωσαν οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις.

Αν και δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για τις εκτοξεύσεις των ρουκετών, το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο έσπευσε μέσω Twitter να δηλώσει ότι «φροντίζουμε να λογοδοτεί η "Χαμάς"». Δεν αναφέρθηκαν θύματα από την ισραηλινή επιδρομή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ