Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Αυτοδιαφημίζεται» η Μοσάντ πίσω από τη φωτιά στο Νατάνζ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε δολιοφθορά των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών απέδωσε χτες αξιωματούχος τους την περίεργη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 3 Ιούλη σε υπόγεια κτιριακή εγκατάσταση επέκτασης πυρηνικού συγκροτήματος στην περιοχή Νατάνζ του Ιράν, με αποτέλεσμα σημαντικές υλικές ζημιές.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας σε ρεπόρτερ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» υπό τον όρο ανωνυμίας, τόνισε ότι η φωτιά προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές, καθυστερώντας τα σχέδια επέκτασης των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Νατάνζ. Σημείωσε επίσης πως το Ισραήλ δεν βρίσκεται πίσω από άλλες μυστηριώδεις φωτιές και εκρήξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 10ήμερο στο Ιράν.

Αργότερα, Ιρανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι οι ζημιές από την πυρκαγιά ήταν «εκτεταμένες» και προκάλεσαν βλάβη σε ευαίσθητα επιστημονικά όργανα. Τόνισαν εντούτοις ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή θύματα. Ανέφεραν επίσης πως στο χώρο της πυρκαγιάς φτιαχνόταν ένα σύγχρονο κέντρο συναρμολόγησης φυγόκεντρων μηχανισμών. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβάντι, δήλωσε ότι η φωτιά είναι πιθανό να επιβραδύνει μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη και παραγωγή εξελιγμένων συσκευών φυγοκέντρισης από την Τεχεράνη και ότι το Ιράν θα αντικαταστήσει το κτίριο που έχει υποστεί ζημιές με ένα μεγαλύτερο, που θα διαθέτει πιο εξελιγμένο εξοπλισμό.

Το βράδυ της Παρασκευής, ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πως οι ισραηλινές αρχές προετοιμάζονται για ιρανικά αντίποινα, τα οποία είναι πιθανά σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι η πυρκαγιά στο Νατάνζ ήταν έργο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε αφενός την εκτόξευση νέου στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, του «Ofek 16», και αφετέρου την παράταση της θητείας του επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, μέχρι τον Ιούνη του 2021, επικαλούμενος «προκλήσεις ασφαλείας», τις οποίες δεν κατονόμασε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ