ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικό και μαχητικό μήνυμα ότι το τερατούργημα θα μείνει στα χαρτιά

MotionTeam

Μήνυμα αγώνα ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης - κεφαλαίου να βάλει τους αγώνες στο «γύψο» έστειλαν μαζικά χτες το απόγευμα ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη μεγάλη διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων και των άλλων μαζικών φορέων.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου αντάμωσαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μαζί με τους απόμαχους της δουλειάς, με αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, με φοιτητές και μαθητές. Ο ένας πλάι στον άλλο, εργάτες και εργάτριες από το Εμπόριο, το Μέταλλο, τους ΟΤΑ, τον Τουρισμό, τις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, τον Βιομηχανικό Επισιτισμό, τα Εμφιαλωμένα Ποτά, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, έμποροι και βιοτέχνες, φοιτητές και μαθητές, συνταξιούχοι όλων των ταμείων, με μια φωνή διαμήνυσαν πως «Οσοι νόμοι και να ψηφιστούν, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν».

Ο κεντρικός ομιλητής, Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, κατήγγειλε το απαράδεκτο νομοσχέδιο καθώς και την πλειοψηφία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΕΚΘ, που δεν θεώρησε καν σκόπιμο να συνεδριάσει για να συζητήσει το θέμα. Ανέδειξε πως το σύστημα επιχειρεί να θωρακιστεί απέναντι στην αμφισβήτησή του, που δυναμώνει από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που αυτό γεννά. Γι' αυτό, τόνισε, «βάζει στο στόχαστρο τη "ριζοσπαστικοποίηση". Φοβάται τον εργάτη που αμφισβητεί και προσπαθεί να τον δέσει χειροπόδαρα».

«Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο», ξεκαθάρισε, «θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα».

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης ο Μιχάλης Μιχαήλ, ανθυποπυραγός ε.α., χαιρετίζοντας όπως είπε εκ μέρους «όλων των αποστράτων που πάλεψαν για να γίνουν τα σκοτάδια φως μέσα στα Σώματα Ασφάλειας και στις Ενοπλες Δυνάμεις». Απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα συσπείρωσης όλου του προσωπικού τους, εν ενεργεία και αποστράτων, για να μην περάσουν, να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Και σημείωσε: «Για όσους στις μέρες μας σπέρνουν ανέμους, με απαγορεύσεις, καταστολή και κατάργηση λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, η ιστορία του λαϊκού κινήματος διδάσκει ότι θα βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωποι με τις θύελλες των αγωνιστικών αντιδράσεων που ωριμάζουν στις συνειδήσεις των καταπιεσμένων».

Μετά τις ομιλίες, ένα μαχητικό ποτάμι, με τις σημαίες των σωματείων και τα πανό, διαδήλωσε στους δρόμους της πόλης: Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Παραλιακή Λεωφόρος, με κατεύθυνση το Λευκό Πύργο και τη Νέα Παραλία, η καταδίκη εκφράστηκε δυνατά, «Φτώχεια - απαγορεύσεις - ανεργία, αυτή είναι των αστών η δημοκρατία», ενώ το μήνυμα στάλθηκε πανίσχυρο: «Ο αγώνας μας στο δρόμο δεν σταματά, απάντηση θα πάρετε από την εργατιά».


Κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μαχητικές συγκεντρώσεις, πορείες, αλλά και μαζικές εξορμήσεις - παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε δεκάδες ακόμα πόλεις όλης της χώρας από συνδικάτα και μαζικούς φορείς.

Στην Πάτρα

Με μια μαζική συγκέντρωση, με παλμό, έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, πλήθος εργαζομένων, μαζί με συνταξιούχους, φορείς του λαϊκού κινήματος και φοιτητικούς συλλόγους της πόλης, καταδίκασαν το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Γιώτα Παναγοπούλου, αντιπρόεδρος του ΕΚΠ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και πρόεδρος του Σωματείου Φαρμάκου Αχαΐας. Γιώργος Σταθόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας. Παναγιώτης Μελάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων. Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος ε.α. Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Χειριστών του δήμου Πατρέων, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ανδρέας Σουρούνης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της ΠΔΕ. Γιώργος Παπασπυρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής - Πειραιώς. Γιάννης Κογιώνης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού. Μαρία Τσάκου, σπουδάστρια στο ΙΕΚ «Δέλτα».

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Ιδιαίτερη στιγμή στη συγκέντρωση αποτέλεσε ο χαιρετισμός σπουδάστριας του ΙΕΚ, η οποία εκπροσωπεί τους συναδέλφους της που αντιδρούν στο γεγονός ότι η διοίκηση του ΙΕΚ τούς ζητά να καταβάλουν δίδακτρα για την περίοδο αναστολής λειτουργίας της σχολής, χωρίς να έχουν αναπληρωθεί τα μαθήματα αυτής της περιόδου.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να βροντοφωνάζουν: «Σε λίγο θα μας βάλετε να κάνουμε δηλώσεις, κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις».

Την ίδια ώρα, στην Καλαμάτα, πλήθος εργαζομένων ένωσαν τις φωνές τους και βροντοφώναξαν «Οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο!». Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιάννης Λαγογιάννης, γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, ενώ χαιρέτισαν ο Αργύρης Σμυρνής, πλοίαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α., ο Σπύρος Νικολόπουλος, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, η Πετρούλα Δουλάμη, μέλος του ΔΣ του Πανμεσσηνιακού Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και ο Θανάσης Αθανασόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΠΕ Μεσσηνίας.

Στα Γιάννενα

Μαζική και μαχητική ήταν η διαδήλωση και στα Γιάννενα.

Στη συγκέντρωση, που έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο, μίλησε ο πρόεδρός του Νίκος Εξαρχος. Το νομοσχέδιο, τόνισε, «στοχεύει και ποινικοποιεί κάθε λαϊκή διαμαρτυρία. Θα σέρνουν στα δικαστήρια συνδικαλιστές με την περιβόητη "αστική ευθύνη του διοργανωτή", εξοντώνοντάς τους ηθικά και οικονομικά για ενέργειες προβοκατόρικων στοιχείων που καμία σχέση δεν έχουν με το κίνημα, αλλά δρουν χρόνια τώρα με την ανοχή και την κάλυψη του κράτους». Αυτό που φοβούνται, τόνισε, είναι «η οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων τους. Την πάλη που υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Φοβούνται την πάλη που βάζει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, που αμφισβητεί την εξουσία τους».

Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης η Τίνα Ζέκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, και η Γκουζάλ Τουλιακάνοβα, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΒΕΤ.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι με τα πανό των σωματείων και τα συνθήματά τους έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, καταγγέλλοντας επίσης την έντονη αστυνομοκρατία γύρω από τη συγκέντρωση και το κλείσιμο της κεντρικής λεωφόρου με κλούβες ΜΑΤ, κινήσεις που επιβεβαιώνουν και τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου.

Στο Ηράκλειο

Από την πλατεία Ελευθερίας, οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου έστειλαν μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο «γύψο» τους αγώνες και να ποινικοποιήσει την πάλη των συνδικάτων. Με τα συνθήματά τους κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε τη συγκέντρωση, διαμήνυσαν πως το ταξικό κίνημα δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια από κανέναν για να συνεχίσει να οργανώνει την πάλη των εργατών, να διεκδικεί και να διαδηλώνει. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Σάκης Ζέρβας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δημήτρης Βρύσαλης από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Νικήτας Κόκκινος από το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Θανάσης Μακαραντής από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Κώστας Μελισουργάκης από το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και το Σωματείο Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή.

Σε Μακεδονία και Θράκη

Στη Βόρεια Ελλάδα, εργαζόμενοι όλων των κλάδων, μαζί με συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους, έστειλαν παντού δυνατό το μήνυμα ότι «αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά». Στην Ορεστιάδα και στη Νάουσα ξεχώρισε επίσης η συμμετοχή των αγροτών, στο πλάι των εργατών.

Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα με τους υγειονομικούς στην πρώτη γραμμή. Επίσης κινητοποιήσεις έγιναν σε Κατερίνη, Κιλκίς, Βέροια, Σέρρες, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, ενώ μαζική εξόρμηση - παρέμβαση με μικροφωνική έγινε στα Γρεβενά.

  • Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ακόμα πόλεις όλης της χώρας, μεταξύ άλλων σε Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Θήβα, Αμφισσα, Καρπενήσι, Βόλο κ.α.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ